Nu in vacatures

30 mei 2008, 07:41

{title}De arbeidsmarkt is hot, dus iedereen gaat de vacaturebranche in. Jobboards liggen onder vuur vanwege het sterk teruglopende resultaat. Een verschuiving naar niche boards is zichtbaar en steeds meer partijen hebben eindelijk het licht gezien om bezoekers met vacatures te confronteren waar ze al zijn (zoals wij met Marketingfacts Jobs proberen) in plaats van aparte vacaturebanken te bouwen. De samenwerking tussen FD en VNU was hier een eerste teken aan de wand. Tevens zie je nieuwe initiatieven die de tussenpersoon, het W&S bureau, uitschakelen zoals werkgeversbanen. En nu is Jan van Goch, directeur van Connexys (initiatiefnemer van werkgeversbanen) in een mogelijk briljante deal gestapt met ilse media: nuwerk.nl.

Nuwerk.nl lanceert in juli en, zo meldt Emerce, gaat alleen echte bedrijven (dus geen W&S bureaus) toelaten. De kosten zijn afhankelijk van de omvang van je bedrijf. Het model is dus vergelijkbaar met dat van werkgeversbanen, hoewel ik hoop dat de interface, usability en andere functionalitetien van hoger niveau zijn dan bij de lancering van werkgeversbanen zelf…

Telefonische navraag leert mij dat de twee sites, nuwerk.nl en werkgeversbanen, niet direct met elkaar gelinkt zijn. Het zijn twee afzonderlijke bedrijven. Tevens is het, in tegenstelling tot werkgeversbanen, bij nuwerk wel mogelijk om als niet Connexys klant te adverteren. Tevens gaat men de mogelijkheid bieden om via een tool elke vacature die op de eigen website geplaatst wordt direct door te plaatsen naar die van nuwerk.nl, aangezien je toch een fixed fee per jaar betaald.

Nuwerk gaat 400.000 unieke bezoekers per maand garanderen. Dat is veel, maar met een bedrijf als ilse media achter je lijkt dat zeker mogelijk. De vraag is natuurlijk of men dit echt een jaar lang volhoud, maar dat zal de toekomst duidelijk maken.

Het was natuurlijk al te verwachten dat ilse media meer met vacatures en werk ging doen. Na de lancering van mijnmarktwaarde.nl is nuwerk blijkbaar de volgende tak aan de ilse boom. Goed aan dit initiatief is de uniek gekozen propositie, waarbij men de meest lucratieve markt (die van de recruiters) links laat liggen om zich te focussen op een groeimarkt: die van directe recruitment door ‘echte’ bedrijven. Ook het business model is onderscheidend van vele anderen, wat in een overvolle markt met 1.000+ vacaturebanken natuurlijk noodzakelijk is.

Al met al een slimme zet van ilse en Connexys en ik ben benieuwd naar het resultaat. Want alles staat en valt natuurlijk bij voldoende bezoek (dat ilse media naar de site moet brengen) en voldoende vacatures (die dat bezoek moeten blijven aanspreken).

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

2 Reacties

  Martijn

  En toen was het even heel stil…

  Ik kan me zo voorstellen dat er hier en daar wat spoedvergaderingen zijn belegd.

  Sterke actie van Ilse. Met een dergelijk bereik en verdienmodel denk ik ze zeer succesvol zullen worden.

  Ben zeer benieuwd hoe de grote vacaturebanken hier op zullen reageren. Zowel in acties als in vacatureaanbod… Lijkt me toch wel een sterke concurrent in opkomst.

  Ik vraag me wel af:

  Sommige W&S;bureau’s zijn in geval van uitzenden en detacheren juridisch werkgever…

  Mogen die in dat geval wel op Nuwerk.nl adverteren?


  30 mei 2008 om 20:52
  Hank Oosterbaan

  Een prachtig initiatief van Ilse Media. Maar of de potentiële baanwisselaar er nu vrolijk van wordt, vraag ik me af. Weliswaar worden alleen bedrijven gepresenteerd, dat zou een latent voordeel kunnen zijn. Echter zolang de vacature-teksten die recruiters van bedrijven nog niet het niveau van een functieprofiel overstijgen, is de kandidaat er absoluut niet mee geholpen. Want als ik zo snel de kwaliteit beoordeel van de functieteksten op werkgeversbanen.nl, dan is menig werving & selectie bureau aantoonbaar beter in het aantrekkelijk promoten van een werkgever dan de recruiters van het bedrijf zelf.


  4 juni 2008 om 14:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!