Gemiddelde webpagina in vijf jaar drie maal zo groot

Gemiddelde webpagina in vijf jaar drie maal zo groot

Jelle Wijkstra verwijst in de Automatiserings Gids naar een interessant onderzoek van WebSiteOptimization.com naar de omvang van webpagina’s.

De omvang van de gemiddelde webpagina is tussen 2003 en 2008 met 233 procent gegroeid aldus WebSiteOptimization.com. In 2003 was een gemiddelde webpagina 93,7 kilobyte groot, begin 2008 was dat 312 kilobyte. Het aantal objecten per pagina verdubbelde in dezelfde periode bijna, van 25,7 gemiddeld in 2003 naar 49,9. De duizend meest bezochte homepages op het web groeiden afgelopen jaar 24,2 procent in omvang, van 250 naar 310,4 kilobyte. Het aantal objecten op die pagina’s steeg in 2007 met 14,5 procent van 44,2 naar 50,6.

Steeds vaker treft men ook beelden aan op webpagina’s, inmiddels in 91,6 procent van de gevallen. Het aandeel pagina’s met GIF-plaatjes steeg van 77,9 naar 84,6 procent, voor JPEG ging het om een toename van 55,8 naar 64,5 procent van de pagina’s, en voor PNG om een stijging van 7,2 naar 32,2 procent. De groei in omvang van webpagina’s is tot nog toe met gemak opgevangen door de penetratie van breedband en de stijgende snelheden over dat type internetverbinding.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Bedankt voor de inspiratie Marco! Als reactie op deze post heb ik er een geschreven over hoe je er dan voor kunt zorgen dat je website weer afvalt: Sonja Bakker voor je website

  geplaatst op
 • Leuk onderwerp Marco ;-)

  Ik vind 310 kB lachelijk groot voor een homepage. Maar blijkbaar is dat het gemiddelde.


  De top 4 sites volgens STIR:
  1. Hyves is 607 kB
  2. Marktplaats is 337 kB
  3. MSN Messenger is geen website
  4. Startpagina is 209 kB


  Marketingfacts.nl is zwaarder: 503 kB, maar als je de externe objecten eraf haalt ben je precies gemiddeld. NS.nl heeft wel een hele zware site neergezet: 1018 kB. Hun vorige site was een stuk lichter: 144 kB.
  Off tpoic: Ik wordt tijdens het typen wel erg afgeleid door die banner van Katja, wat is daar de CTR van?

  geplaatst op
 • Is wel paarse-broek-spul hè, dit. Is ook bekend hoeveel de gemiddelde 'ontvangstsnelheid' is toegenomen in dezelfde periode? Zou me niks verbazen als dat in drie jaar vijf maal zo groot is geworden.

  geplaatst op
 • Er moet natuurlijk ook gekeken worden naar de ajax cotent, want dit wordt natuurlijk pas geladen nadat een bepaald gedeelte van de pagina om deze data vraagt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.