Interview: Funkybabes gaat internationaal

Interview: Funkybabes gaat internationaal

{title}Eind 2006 schreef Marco Derksen dit artikel over redesign bij profielen sites: ‘Nieuwe vormgeving not done voor profielensites?’ In het artikel interviewt hij Faruk Elem, de oprichter van Funkybabes/Funkyhunks. De aandelen van die profielensite waren op dat moment voor 51 procent in handen gekomen van Mollie B.V. De sites Funkybabes/Funkyhunks zijn sinds 24 mei 2005 online, en richten zich op jongeren tussen de 13 en 24 jaar.

Op dit moment is Faruk Elem bezig het concept internationaal uit te rollen. In Turkije lijkt dat heel goed te gaan (enkele maanden live), en hij heeft plannen voor China: hij vertrekt over een paar weken naar Shanghai.

Faruk Elem, hoe staat het met de internationale expansie? Wanneer ga je naar China?
‘Het gaat goed, de Turkse variant is inmiddels alweer doorgegroeid tot 155.000 leden, dus de groei is er zeker nog niet uit. Ik wil binnen nu en 3 weken naar China gaan, ik moet een goede en betrouwbare zaakwaarnemer in Turkije aanstellen die in ieder geval de huidige groei kan vasthouden. Als dat rond is vertrek ik direct richting Shanghai om de Chinese versie van Funkybabes/Funkyhunks te starten.’

De Turkse versie van de site doet het dus goed. Maar 155.000 leden, is dat veel? Is dit een groot succes?
‘De groei ligt ver boven mijn doelstellingen. Bij de Nederlandse variant duurde het veel langer voordat we deze aantallen hadden bereikt en kostte de marketing stukken meer. Ik had voor ogen nu op 60.000 leden te zitten, dit is dus ruim het dubbele.’

Hoe staat het met de inkomsten? Heb je partners kunnen vinden voor de internationale uitrol?
‘De Nederlandse variant draait gezonde winst en in Turkije zijn we net begonnen met experimenteren. We kunnen nu concluderen dat de inkomsten per actief lid nagenoeg hetzelfde zijn en dus gaan we in ieder land van vestiging in eerste instantie hetzelfde business-model gebruiken. Ons business model bestaat uit een combinatie van advertenties en een aantal premium-diensten die kunnen worden afgenomen door een micro-betaling te doen.

‘De internationale expansie wordt bekostigd door het geld van een tweetal investeerders. Er is genoeg geld om bij ieder nieuw land een half jaar het hoofd boven water te houden zonder inkomsten te genereren. Naast het verschaffen van groeigeld beschikken de investeerders ook over een breed netwerk van goede, nuttige contacten. In de toekomst is de kans groot dat we gaan partnerren met andere partijen.’

Hoe zit het eigenlijk met de concurrentie, ook internationaal?
‘In Nederland ligt Sugababes vrij dicht tegen ons aan. Zij hebben na de overname echter een hele radicale verandering doorgemaakt in de layout wat hun zeker (actieve) leden moet hebben gekost. Wij zullen het altijd houden bij subtiele aanpassingen om leegloop te beperken.

‘Op internationaal gebied hebben we concurrentie van Netlog. Netlog zit in mijn ogen een beetje tussen Hyves en Funkybabes in. Ze bieden veel van de functionaliteiten die Hyves ook biedt maar willen niet fungeren als een platform en maken geen gebruik van API’s. Ze willen net als wij zelf sturing kunnen geven aan de toevoeging van functionaliteiten om het voor de leden overzichtelijk te houden.’

Hoe zie jij de toekomst van profielensites, nu social networks zo mateloos populair zijn? Hebben profielensites eigenlijk wel toekomst?
‘Dat denk ik zeker, de site is ook deels voortgekomen uit eigen behoefte. Door de overkill aan informatie, applicaties en gadgets op social networks als Facebook heb ik veel meer moeite om een beeld van een persoon te vormen dan wanneer ik alle informatie op dezelfde plek op profielen vind die er hetzelfde uit zien. Ik ben er van overtuigd dat er meer mensen zijn die het prettig vinden dat door de beperking van opties de site overzichtelijk blijft.’


Geplaatst in

DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • De turkse versie van Funkybabes/Funkyhunks kan je hier vinden http://www.funkybabes.net en www.funkyhunks.net Inmiddels behoren we tot 1 van de grotere Communities in Turkije. Naast Turkije zijn we ook actief in o.a. Duitsland en binnenkort nog een aantal landen.

  Mijn streven is om binnen 1 jaar in minimaal 8 landen actief te zijn naast Nederland.

  geplaatst op
 • Is dit dezelfde Faruk Elem die zin scripters niet betaalde en vervolgens positieve info over zichzelf op tbforum ging posten en gebanned werd? http://www.tbforum.nl/thread/52201-8.html
  Ook zou hij enkele andere partijen niet hebben betaald.. (leden die prijzen wonnen kregen vaak ook niets).

  geplaatst op
 • Haha,
  Ik dacht dat Sugababes een restyle had gedaan. Dit is toch een 1 op 1 kopie van dat concept of ben ik nu lotje? 155.000 en nu al de grotere in Turkije, met andere woorden je bent het eerste sociale netwerk in Turkije?! Mag toch aannemen dat er in Turkije, heel wat meer actieve internetters zijn in Nederland om over de turken die niet meer in Turkije wonen nog maar te zwijgen. Maar wacht je bent geen social netwerk maar een profielensite: Ze willen net als wij zelf sturing kunnen geven aan de toevoeging van functionaliteiten om het voor de leden overzichtelijk te houden.
  Das over en sluiten, ik zal inderdaad vooral niet naar de markt luisteren :-)

  geplaatst op
 • Kan ik meteen reageren met de boodschap dat de eerste partnership binnenkort van start gaat. Funkybabes en Nanon beginnen binnenkort met de uitrol van een foto-community waarvan Nederland, Duitsland en Turkije de eerste landen van lancering zullen zijn.

  We hopen dat we binnenkort een leuke mijlpaal voor dit gezamelijke project kunnen insturen!

  geplaatst op
 • Is dit dezelfde Faruk Elem die zin scripters niet betaalde en vervolgens positieve info over zichzelf op tbforum ging posten en gebanned werd? http://www.tbforum.nl/thread/52201-8.html
  Ook zou hij enkele andere partijen niet hebben betaald.. (leden die prijzen wonnen kregen vaak ook niets).


  Inderdaad...

  Sterker nog dit script heeft hij regelmatig doorverkocht, waren allemaal bij elkaar geraapte stukjes code. Bovendien werkte het ook niet geheelen werd er geen support op gegeven.

  geplaatst op
 • @ Tim en Kees wat zijn jullie kinderachtig zeg. Ik ken Emanuel al 4 jaar lang en ik heb altijd prettig zaken met hem gedaan. Het is Emanuel gegund dat die zo groeit met Funkybabes, hij is er dag en nacht mee bezig.

  geplaatst op
 • @ Tim en Kees wat zijn jullie kinderachtig zeg. Ik ken Emanuel al 4 jaar lang en ik heb altijd prettig zaken met hem gedaan. Het is Emanuel gegund dat die zo groeit met Funkybabes, hij is er dag en nacht mee bezig.


  Klopt het is geheel waar hij zet zich volledig in voor zijn websites dit verdient zeker een pluim en succes is hem dan oog gegunt

  geplaatst op
 • @ Tim

  Ik heb niet de behoefte om mezelf te verdedigen tegenover jou en andere webmasters die 3 jaar geleden de boot hebben gemist.

  Daarnaast baal ik enorm dat je mijn naam betrekt bij een negatieve posting, terwijl ik niet diegene ben over wie je het hebt.

  geplaatst op
 • Beetje onnodig om enorm oude koeien uit de sloot te halen. Op internet is 3 jaar een lange tijd. Faruk was destijds een beginnend webmaster die zijn eerste beetje kapitaal bij elkaar verzamelde door scripts te verhandelen. In drie jaar tijd is hij gegroeit tot een succesvolle ondernemer die professioneel zijn zaak runt en meerdere partners dik tevreden kan stellen. Ik denk dat we Faruk mogen prijzen dat hij de mogelijkheid van internet om vanuit niets een mooie zaak uit te bouwen met beide handen heeft aangepakt. En zoals het persbericht al stelt hij nog lang niet uitgebouwd is.

  De ondernemer die Faruk is geworden verdiend niets anders dan respect. Hij heeft echt wat moois van zijn zaak gemaakt en binnen korte tijd een lange weg afgelegd. Naar mijn ervaring is hij een eerlijke en harde werker.

  geplaatst op
 • @ Tim:

  Het is inderdaad best wel vreemd dat iemand iets positiefs over zichzelf meldt, want jezelf in een negatief daglicht plaatsen werkt natuurlijk een stuk beter als eigenaar van een bedrijf zijnde.

  En ja, bovenstaande is inderdaad sarcasme.

  Je zegt dat er dingen niet betaald worden, geen prijzen worden toegekend, maar ik zie een hoop speculaties en aannames. Kom eerst met feiten dat het daadwerkelijk zo is, in plaats van iemand zwart te maken.

  Het komt erg over alsof je iemand bent die een tikkeltje jaloers is op andermans succes.. En dat zou natuurlijk erg jammer voor je zijn als dit het geval is.

  geplaatst op
 • @All: Het lijkt me goed om weer ontopic (en, @Henk, het liefst ook met naam en toenaam en niet anoniem) te gaan reageren op het interview. Voor het voeren van persoonlijke oorlogen is email een probaat middel ;-).

  geplaatst op
 • Ik weet wel zeker dat dit de Faruk is die zijn freelancers/scripters/ontwerpers niet betaald... vervolgens verstopt ie zichzelf in Turkije of Duitsland en naar je geld kan je fluiten! Ik spreek uit ervaring...

  geplaatst op
 • Ik heb voor emanuel laatst een design gemaakt, en heb binnen 5 werkdagen mijn geld ontvangen. Was iedere klant maar net als Emanuel.

  En a.u.b. mensen hou op met jaloers te zijn op Emanuel. Het is die jongen gegunt dat die zo groeit met zijn websites.

  geplaatst op
 • Laatste off-topic post van mijn kant, één en ander is inmiddels opgelost met Faruk, dus beschouw mijn bovenstaande reactie als niet geschreven...

  geplaatst op
 • Is er eigenlijk nog wel eens iemand op reis geweest op kosten van funkyidol.com? [zie google cache]

  geplaatst op
 • Wanneer komt die chinese versie nou?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.