Tweakers.net meer dan een forum voor nerds

Tweakers.net meer dan een forum voor nerds

Marc Janssen heeft voor De Journalist een interessant artikel geschreven over Tweakers.net, één van de meest succesvolle fora van Nederland.

Tweakers.net begon in 1998 als hobbyforum voor computer-liefhebbers opgezet door Femme Taken die uitgekeken was op het toenmalige forum van ICT-nieuwssite Webwereld. Dat had weinig diepgang voor de rechtgeaarde Tweaker aldus Taken. Zijn alternatief, Gathering of Tweakers (GoT), groeide uit tot populair forum. Inmiddels kent het 3 miljoen unieke bezoekers per maand, 250.000 geregistreerde forumleden en staat het volgens STIR in de Top 10 van nieuwssites, net achter de Volkskrant. De site is sinds 2006 onderdeel van VNU Media en sindsdien is er flink gewerkt aan aan het niveau van de redactie dat inmiddels uit 13 mensen bestaat.

Het is me nooit helemaal duidelijk geworden wat VNU destijds heeft betaald voor Tweakers. Ik gokte toen op een bedrag tussen 15 en 25 miljoen euro. Uit de wandelgangen heb ik later een bedrag van 11 miljoen euro opgevangen. Wat het ook is geweest, Tweakers is een site dat met een jaarlijkse miljoenenomzet een hele aardige winst behaalt. Het meeste geld wordt verdiend met banners en de pricewatch, een prijsvergelijker voor hardware, software en consumentenelektronica (leveranciers worden tegen betaling opgenomen in deze vergelijker) aldus het artikel in De Journalist.


Geplaatst in

DelenEr zijn 18 reacties op dit artikel

 • Wat mij ook opvalt is de hoeveelheid advertenties. Google ads tussen bericht en comments, links een blokje gesponserde links (beide mooi in de site geintegreerd), maar geen drukke flash banners. Intressant om te zien dat daar toch aardig geld uit gehaald kan worden. Hoewel ik weinig ervaring heb in de advertentiewereld (maar ik volg mf met plezier) zou ik zeggen dat een banner (van een relevant bedrijf, hardware, software, internet diensten etc) veel meer op leverd. Vroeger had t.net dit wel. Wat heeft tot afschaffing geleid?

  geplaatst op
 • Helaas heeft VNU tweakers.net wel te commercieel gemaakt. De redactie van tweakers.net probeert zoveel mogelijk tegen te houden zodat het bij het oude blijft echter zie je al wat negatieve dingen opduiken. VNU heeft op dezelfde manier The inquirer.net kapot gemaakt, veel van de oprichters en redactie leden van het eerste uur zijn daar weggelopen. Overigens staat tweakers.net weer te koop maar het drag is nu *iets* hoger.

  geplaatst op
 • @Caroll: is het officieel dat Tweakers weer te koop staat? En waarom zou VNU Tweakers willen verkopen nu het zo winstgevend is?

  geplaatst op
 • Dat er nu geld wordt verdiend begrijp ik. Maar of er in de toekomst nog veel wordt overgehouden wens ik te betwijfelen. Op de eerste plaats worden campagnes nooit gehaald door gebrek aan uniek bezoek, is de CPM prijs van 85 euro bizar hoog in relatie tot (het gebrek aan) resultaat, worden adverteerders in de verschillende fora afgezeken en is de kwaliteit van rapportage nul. Dus als er kopers zijn, zou ik zeggen, think again. Op de tweede plaats ken ik geen adverteerders die op herhalende basis adverteren. Dat lijkt me voldoende zeggen.

  geplaatst op
 • @Sjaak: is dit jouw gevoel of heb je ook concrete aanwijzingen? Jammer dat je anoniem reageert.

  geplaatst op
 • Zelfs tussen mijn RSS feed krijg ik "ADV" - advertenties..

  geplaatst op
 • @Caroll: noem eens wat voorbeelden van die negatieve dingen dan? Ik zie ze als actief forum gebruiker niet echt? Daarnaast gaat VNU heel goed met de community om en is er tot op heden niemand van de 'vaste kern' weggegaan.

  geplaatst op
 • Ben zelf een behoorlijk tijdje actief op GoT, en de stemming is veranderd sinds de overname enkele jaren terug. Iedereen gunde Femme zijn BMW, maar de echte tweaker heeft een hekel aan autoriteit en de anti-VNU avatars waren in elke thread te zien. De harde kern en geest van GoT wordt, naast een fanatiek team van vrijwillige modjes, gevormd door de “HK-meubels”.

  Ik heb het idee dat deze de echte spirit tot nu toe hoog weten te houden, maar een sociaal netwerk is een kwetsbaar goed. Ik kan me een Playstation subforum herinneren, sponsered by Sony, dat niet echt goed viel, ook de diverse redesigns vielen niet altijd bij iedereen in goede aarde. En ook ik denk nog steeds aan paars en Henk!

  geplaatst op
 • @Polle; ben het gedeeltelijk met je eens. Ik ben op GoT meer actief in de HK, en de anti-VNU avatars waren inderdaad niet van de lucht maar ik denk dat dat meer stoelde op 'met z'n allen schoppen tegen het welbekende kerkje' dan op gegronde redenen. Veel mensen deden elkaar gewoon na, om een vuist te maken naar iets waar ze niets over wisten.

  Klopt verder wel dat het Playstation subforum in de soep is gelopen, maar dat was meer de schuld van Sony zelf; zij hadden dit niet handig aangepakt door een (voor T.net maatstaven) ondeskundig iemand vanuit Sony op GoT te zetten.

  Overigens denk ik ook nog steeds aan paars en Henk! Maar schroom niet; voor een klein bedrag wordt je T.net abonnee en kan je nog gewoon elke dag paarse gloed uit je scherm toveren en Henk gedag zeggen!

  geplaatst op
 • Ik vraag me af hoe het zit met die drie miljoen per maand. Gathering.tweakers.net is het forum en tweakers.net is de frontpage en deze draaien op twee verschillende domeinen. Is het unieke bereik van beide domeinen gewoon bij elkaar opgeteld of wordt er site-breed gemeten en is het daadwerkelijk 3 miljoen zonder overlap?

  geplaatst op
 • Wat is de relatie tussen de titel ('meer dan een forum voor nerds') en het artikel als ik vragen mag? Als het een verwijzing naar iets in de bron is - mijn excuses, die heb ik niet gelezen.

  Overigens is verhaal wat aangehaald wordt aangaande het veranderen van communities na wijzigingen een bekend fenomeen. Zie bijvoorbeeld Cu2. Ik kan het artikel niet zo snel vinden, maar ik meen dat over dat probleem eerder is geschreven op MF en m.n. de reacties op dat artikel bevatten veel zinvolle info.

  geplaatst op
 • @Dirk: geen idee; dat is een vraag die je aan Tweakers zelf of aan STIR zou moeten stellen.

  @Jochem: het is inderdaad de titel van het oorspronkelijke artikel in De Journalist.

  geplaatst op
 • Ik volg Tweakers.net al een aantal jaren en ik vind dat het er alleen maar op vooruit is gegaan de laatste jaren. Ik denk dat er weinig aan de formule is veranderd en het blijft een site voor de community.

  De frontpage is erg goed geregeld en de community heeft veel invloed op de inhoud van de site.
  Het grootste nadeel wat ik kan zien is dat het tweakers forum misschien te populair is geworden.
  Hierdoor is het niet meer alleen een forum geworden voor de tweaker, maar ook voor de gewone pc gebruiker en dat vind ik wel een beetje jammer. Als je wel eens het forum bekijkt zie je al snel dat er veel topics zijn(niks mis mee, alleen maar beter), het nadeel is dat er ook veel nutteloze informatie staat van mensen die niks toevoegen en alleen hun mening willen geven, zonder onderbouwing.

  geplaatst op
 • Ten eerste dat tweakers te koop staat is onzin... Ten tweede waarom er geen flashy banners op tweakers zijn: fout die zijn er wel haha. Alleen zijn er niet genoeg bedrijven die alle impressies willen opvullen. Er zijn tussen de 2,5 miljoen en 3 miljoen pageviews per dag over geheel tweakers.net als je dit allemaal wilt opvullen met banners moet je heel groot budget hebben. Over de unieke bezoekers: het zijn in totaal 2,7 miljoen UNIEK dat is met overlap dus niet bij elkaar opgeteld.
  Tweakers is de laatste jaren alleen maar beter geworden, soms is commercieel beter dan niet commercieel. Omdat commercieel altijd inspeelt in de behoefte van de consument :D
  Owja en trouwens daniel en femme rijden niet meer in een BMW :)

  geplaatst op
 • Als enige echte insider denk ik dat ik wel wat kan toelichten op bovenstaande meningen, conclusies en hersenspinsels :).

  Tweakers.net is na de overname door VNU erg vrij gelaten in zijn doen en laten. Dit is een van de redenen dat Tweakers.net bijvoorbeeld in Amersfoort zit en niet in Haarlem. De verkoop gebeurt wel vanuit Haarlem, maar is keurig gescheiden geregeld. Als hoofdredacteur heb ik uiteraard wel te maken met de verkoopafdeling, maar wat wel en niet mogelijk is hebben we gewoon onderling geregeld. Ik denk dat Tweakers.net zich op dit gebied juist positief onderscheid van andere media, bijvoorbeeld door bewust niet de gehele inventory te verkopen en meer dan terughoudend te zijn met bepaalde advertentieformaten.

  Geheel Tweakers.net trekt per maand ruim drie miljoen unieke bezoekers (Google Analytics), waarbij een mooi evenwichtig beeld is te zien tussen het redactionele gedeelte en forum. Voor zowel het forum als het redactionele gedeelde geldt dat de doelgroep die wordt aangesproken verbreed is. Dit is uiteraard een 'delicaat' proces bij een dergelijk grote site. Mede daarom wordt momenteel onderzocht of de content op een betere manier kan worden verdeeld, bijvoorbeeld door de navigatie te verbeteren.

  geplaatst op
 • Ik ben het met Wilbert eens. Ik vind het nog best meevallen qua hoeveelheid advertenties en de advertenties die er staan, zijn meestal goed afgesteld op het publiek dat T.net bezoekt. Ik zelf klik er regelmatig op.

  geplaatst op
 • Ik moet toch even een paar feitelijke onjuistheden rechttrekken:
  - Het bedrag dat in het artikel als overnamesom worden genoemd is pure speculatie. Er is slechts een kleine groep mensen op de hoogte van het werkelijke bedrag en deze hebben hierover nooit mededelingen gedaan - en ik was ook niet van plan het nu te gaan vertellen.
  - Tweakers.net staat niet te koop.
  - Er zijn mij geen gevallen bekend waarin een campagnes niet konden worden afgerond, al helemaal niet door gebrek aan uniek bereik.
  - Er is een aanzienlijk aantal terugkerende adverteerders
  - Het CPM-tarief van 85 euro geldt hooguit voor een beperkt aantal formaten op een beperkt aantal B2B-secties. Het zal bekend zijn dat dat voor dat segment geen heel gek tarief is. Op de consumentengedeelten of voor bijvoorbeeld ROS-campagnes liggen de tarieven aanmerkelijk lager.
  - Er zal vast regelmatig commentaar geleverd worden op advertenties maar van 'afzeiken' is geen sprake.
  - Het Sony-subforum kende weliswaar een erg stroeve start, maar werd achteraf door zowel de adverteerder als het grootste deel van de bezoekers als succesvol beschouwd.
  - Elke site wordt bij het omgooien van de vormgeving geconfronteerd met op- en aanmerkingen. Voor een groot deel is het een kwestie van gewenning, men leert vanzelf de nieuwe vormgeving waarderen. Daarnaast hebben we ons best gedaan om van de (soms terechte) kritiek te leren en zijn als gevolg van feedback van gebruikers diverse zaken aangepast.
  - Zowel Femme als ik rijden nog BMW

  geplaatst op
 • @Daniel

  Dat bedoel ik, snel duidelijk overzichtelijk en waarheidsgetrouw.. Daarom is tweakers fantastisch!
  De BMW's zijn jullie gegund!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.