Verslag TED dag 4: Alles over Al Gorithms

3 maart 2008, 01:23

Zaterdagmorgen, nog 2 sessies te gaan. Slapen is moeilijk na een TED dag, je hoofd zit vol informatie en je krijgt een sterk gevoel om aan de slag te gaan, om te helpen. Iedereen kijkt uit naar Al Gore en is nog zwaar onder de indruk van Ben Zander, die gisteravond de hele boel op z’n kop zette. Dat is een vrij lastige positie om te beginnen, tussen twee van zulke zwaargewichten in.

Paul Collier, hoogleraar economie op de universiteit van Oxford komt met een zeer sterk verhaal. Zijn vraag is “Hoe voorzien we de miljard armste mensen op onze planeet van reële hoop?”. Hij geeft aan dat we moeten gaan nadenken over hoe we beter met elkaar kunnen gaan samenwerken. De VS heeft naar WOII ook voor een sterke her-opbouw gezorgd door economische handreikingen te doen. Dergelijke handreikingen moeten ook gedaan worden naar de armere landen. Anders, zo zegt hij, neemt de ellende toe en daarmee ook de kwaliteit van het leven voor onze kinderen.

Next up: Al Gore. Ik was eerst in de veronderstelling dat dit een nogal gehyped verhaal gaat zijn. Hij zou immers de verkiezingen, jaren geleden ‘verloren’ (bijzondere democratie) hebben onder andere doordat hij niet voldoende uitstraling had. Of hij heeft het er snel bijgeleerd of iets gevonden waar z’n hele hart vol van is maar deze man krijgt de hele zaal plat. Met een hele sterke presentatie licht hij zijn punten over global warming nogmaals toe. Een nieuwe stap in het proces, global warming staat nu bij veel overheden en mensen op de agenda alleen vaak onder op de agenda. Terwijl het probleem ieders probleem aan het worden is en men dat pas lijkt te gaan beseffen als het te laat is. Al Gore pleit voor een globale organisatie die targets op het gebied van global warming gaat aanpakken en daarbij ondersteuning krijgt van overheden wereldwijd. Hij toont een sterk filmpje dat een prijs heeft geworden voor het inzichtelijk maken van het probleem. De Verenigde Staten krijgt ook nog een veeg uit de pan als enige land dat zich niet aan het Kyoto protocol houdt.

Nog maar net bekomen van Al Gore komt John Francis ten tonele. Deze persoon besloot vroeg in zijn leven om geen gebruik te maken van auto’s en om alleen nog maar te luisteren en niet meer te praten. Lopend door de VS krijgt hij les op universiteiten, haalt een bachelor en gaat later, zonder te spreken, les geven. Zijn activiteiten leiden ertoe dat hij tot ambassadeur van de Verenigde Naties wordt benoemd. Op dat moment, hij heeft dan 17 jaar niet gesproken, besluit hij weer te gaan spreken omdat zijn functie dusdanig belangrijk is dat hij moet kunnen zeggen wat van belang is. Zijn verhaal dwingt respect af voor zijn mate van overtuiging.

In een hele korte sessie komt Johny Chung Lee op. Chris Anderson, de curator van TED, vertelt dat hij op Youtube aan het kijken was naar technologische hoogstandjes. Hij kwam al snel bij de video’s van Johny die twee enorm leuke techno uitvinden laat zien. Aan de hand van een WII remote controller maakt hij van een normale projector en een laptop een interactieve writeboard. Leuk detail, het werkt ook volledig multi-touch (net als de Apple iPhone). Naast het writeboard heeft hij met de WII remote controller een head tracking systeem gebouwd. Door gebruik te maken van head tracking kun je op elke display feitelijke 3d beelden genereren. De computer bepaald de positie van je hoofd ten opzichte van het scherm en past hetgeen getoond wordt hierop aan. Beide filmpjes zijn zeer de moeite waard!

Als laatste is er Bob Geldof. Ook hij weet mij zeer te verbazen. Zonder gebruik te maken briefjes, beamer of wat dan ook komt hij met een goed verhaal wat nog redelijk samenhangend is ook. Het woord fuck wordt veelvuldig gebruikt en hij neemt zich geen blad voor de mond om de dingen te noemen zoals ze zijn. De rode draad van zijn verhaal is dat we door allerlei festivals etc. aardig ons best doen om de wereld een betere plek te maken maar dat mensen nog sterker betrokken moeten zijn. Per jaar verdwijnen er honderden talen, en daardoor culturen. Deze culturen bestaan uit jaren van verhalen, grappen, muziek en collectieve kennis. Het is schandalig dat dat verdwijnt.

Na een BBQ op het strand is TED dan officieel afgelopen. Het is één grote achtbaan geweest en ik baal er van dat ik me voor volgend jaar misschien niet op tijd heb ingeschreven. Voor mij begint nu in elk geval een compleet ander, maar daardoor niet minder leuk avontuur, van Lasvegas2miami!

Nerd met autoriteitsproblemen. Eerst ICT studie op de Haagse Hogeschool, vervolgens dezelfde studie in Utrecht om daarna over te schakelen op Technische bedrijfskunde. Samen met mijn vrouw in 1999 het bedrijf IC&S;gestart, een hardwerkende groep mensen die door het beheer van kritische internet platformen de zorg voor veel grote bedrijven uit handen nemen. Daarnaast starter van diverse open source initiatieven waaronder e-mail platform DBmail. Ik adviseer diverse bedrijven over te volgen internet strategieën met name op technisch operationeel vlak.

Categorie
Tags

8 Reacties

    ehannink

    Dank je wel Ee4lco voor je verslag. Wacht nu met nog meer spanning dat de eerste video’s bij TED live komen.


    3 maart 2008 om 07:10
    Marc Drees

    Al Gore is de perfecte verkoper van de illusie van de maakbaarheid van het klimaat. Maar het blijft een illusie. Global warming (en global cooling) is een onlosmakelijk onderdeel van onze levende planeet, ongeacht de aan- of afwezigheid van de mens. Daarmee corresponderende zeespiegelschommelingen (van honderden meters) hebben zich bij herhaling voorgedaan, lang voordat de mens enige serieuze invloed op haar directe leefmilieu kon uitoefenen. En deze veranderingen zullen ook in de toekomst blijven plaatsvinden, met of zonder de nestbevuiling van de mens.

    Dankzij de goed geoliede marketing machine van een voormalige presidentskandidaat, de luiheid van de media om ‘feiten’ te onderzoeken en het gebrek aan charismatische woordvoerders voor het zeer noodzakelijke tegengeluid is klimaat een hot issue geworden. En is de mantra van de maakbaarheid van het klimaat tot een nieuwe religie verheven.

    Het meest droevige is dat we over 5 – 10 jaar (en miljarden verspilde Euro’s later) moeten constateren dat het verhaal wat Al Gore c.s. ons hebben voorgehouden niet klopt. En we zullen dat collectief toeschrijven aan voortschrijdend inzicht. Maar dat inzicht bestaat allang; al meer dan enkele decennia.

    Helaas is de boodschap van dit inzicht veel minder verteerbaar. Want het betekent dat wij mensen een speelbal zijn van krachten die wij niet kunnen beïnvloedden. En daar houden wij mensen niet van. Dus gaan we liever lemmingsgewijs achter Al aan. Marketing en ignorantie; een krachtige combinatie. En een zeer droevige.


    3 maart 2008 om 07:18
    Boudewijn

    Ik ben het niet met je eens Marc.

    “Het meest droevige is dat we over 5 – 10 jaar (en miljarden verspilde Euro’s later) moeten constateren dat het verhaal wat Al Gore c.s. ons hebben voorgehouden niet klopt.”

    Ik zie niet in waarom investeren in energiebronnen als wind en zonneenergie verspilde euro’s zouden zijn. Of we global warming nu wel of niet in de hand hebben, innovatie in het opwekken van zuinige, veilige en duurzame energie lijkt me nooit verspilde moeite/geld.


    3 maart 2008 om 07:43
    Marc Drees

    @Boudewijn:

    Het gaat me niet om investeringen in duurzame energie. Die zijn zonder meer relevant.

    Het gaat me wel om de onzinnige maatregelen die wij denken te kunnen treffen om global warming tegen te kunnen gaan.


    3 maart 2008 om 09:43
    eternia

    @Marco en Erno: Graag gedaan, het was erg leuk om te doen! Erno: wij krijgen binnenkort een DVD met een (deel van) de sessies erop. Ik vermoed dat ze voor die tijd al beginnen met Talks online.

    @Marc: het probleem is dat we de gevolgen alleen kunnen raden, en zeker niet kunnen overzien. Dat geldt overigens ook wanneer we collectief activiteiten gaan ondernemen tegen global warming, een dergelijke actie kan ook een volledig onverwacht en ongewenst effect veroorzaken. Een van de sprekers (ik ben even kwijt wie, zoek ik nog op) gaf heel terecht aan dat wij als mensen eigenlijk geen moer begrijpen van de complexiteit van wat er om ons heen gebeurd. De kracht van het verhaal van Gore is dat hij mensen weet te motiveren om over de hele wereld als groep slimmer om te gaan met nutteloze verspilling. Dat lijkt mij in elk geval een goed streven.


    3 maart 2008 om 13:44
    evroekel

    @Eelco: Keek altijd uit naar de video’s die online kwamen van TED maar jouw verslagen komen nog eerder en zijn mooie toevoegingen. Thx!


    3 maart 2008 om 17:16
    ewout@onedaycompany.nl

    Hai Eelco,

    Mooi die registratie van TED hier, dank. Ben natuurlijk vreselijk jaloers, laat dat duidelijk zijn. Verder zit ik te denken: waarom kunnen we dit soort un/on/ conferences niet in Europa/NL houden?

    Natuurlijk hebben de Amerikanen goede PR-skills en nog meer marketing-vaardigheden, maar het is wel gek om Nederlandse/Europese kunstenaars/profs op TED te zien, terwijl ik ze hier nog nooit eerder zag.

    Ik heb al een mooie boerderij op het oog voor zoiets.


    4 maart 2008 om 07:35
    martijn aslander

    Dank voor het mooie verslag.

    @Ewout er is natuurlijk PINC, dat een eind in de buurt komt van een Europese TED. Ik ben met een ploeg mensen al 5 jaar bezig met het naturalnetworkingfestival dat een blend van BIL, TED en PINC zou moeten worden, maar dan veel laagdrempeliger.


    30 maart 2008 om 10:13

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!