Wat staat er zeker op jouw marketingkalender van 2008

1 maart 2008, 11:47

{title}Inmiddels zijn er weer twee maanden voorbij van 2008. Iedereen is druk met de uitvoering van zijn of haar marketingkalender. Her en der verschijnen er interessante artikelen met interessante marketinginstrumenten als virals, mobiel internet, zoekmachines, Google gadgets, Hyves gadgets en sociale netwerken. Op marketingfacts.nl hebben we sinds vandaag een stemmechanisme. Op welke instrumenten zetten jullie dit jaar in als je 50.000 euro kunt uitgeven?

Potentiële instrumenten van 2008

In de vakpers van de afgelopen twee maanden lezen we o.a. het de volgende opvallende zaken. Viral marketing (al dan niet met games of video’s) is volwassen geworden (emerce 74), mobiel internet groeit gestaag, online advertentie-uitgaven die minder stijgen, het gebruik van Google gadgets neemt flink toe, Hyves laat steeds meer gadgets zien, sociale netwerken die meer en meer gebruikt worden en mobiel adverteren komt nog steeds niet echt van de grond. Daarnaast blijven een aantal instrumenten uit 2007 natuurlijk ook in 2008 erg interessant: zoekmachine adverteren, zoekmachine optimalisatie en Live Messengers bots. En volgens mij werkt de long tale ook nog steeds 😉

En steeds meer weer de vraag, waar kan ik mijn euro op de meest effectieve manier inzetten. En natuurlijk de vraag wat de definitie van effectief is, want die kan ook per dag per onderneming verschillen.

Kortom, het landschap van de (online) marketeer verandert nog steeds flink de laatste tijd. Daarom lezen we ook allemaal marketingfacts.nl trouw, om steeds maar weer bij te blijven. Dat ik niet de enige ben die hierover schrijft blijkt ook wel uit publicaties als de 18 marketingtrends. Maar wat ik steeds mis is reacties van de lezers van als deze artikelen, want jullie zijn degenen die de trends en instrumenten in gebruik nemen als je er in gelooft en als ze voor jou effectief zijn.

Vandaar deze eerste poll op marketingfacts.nl: stel je hebt 50.000 euro. Welk e-marketingmiddel ga jij inzetten?

Mark de Bruin
Online specialist (app/web/ai) bij 9292

Mark de Bruin (@mdebruin) schreef in 2007 zijn eerste blog bij Marketingfacts. Inmiddels zijn het er meer dan 150. Mark (1976) is senior marketeer met expertises in innovatie, online marketing, mobiliteit en inzicht nieuwe media (internet, apps, social media, internet of things en AI) met focus op relevantie op langere termijn. Onderwerpen waar Mark graag over schrijft zijn: apps, Spotify, social media, trends en innovatie. Mark heeft vanaf 1997 bij deze werkgevers gewerkt aan innovatie, product ontwikkeling & marketing: Philips Origin eCommerce (1997/1998), PTT Post (1998-2000), Het Financieele Dagblad (2000-2004) 9292OV (2004-2011), ANWB (2011-2022) en weer 9292 (vanaf 2022).

Categorie
Tags

17 Reacties

  Mark de Bruin

  De eerste stemmen zijn binnen. Leuk dat je als je een poosje later terugkomt naar die artikel automatisch de nieuwe tussenstand ziet!


  1 maart 2008 om 12:40
  media

  Ah, je hebt het voor elkaar gekregen; top!

  Vanwaar 50.000 euro? Is dat het budget dat jij te besteden hebt Mark?


  1 maart 2008 om 12:54
  media

  Zou de poll wel op een andere plek in de posting plaatsen (ofwel in het begin ofwel aan het eind).


  1 maart 2008 om 13:02
  sander van der Blonk

  Leuk initiatief. Echter, ik vind dat je een middel niet kan kiezen zonder context. I.a.w, de doelstelling c.q. het marketing of communicatievraagstuk dient in mijn ogen altijd leidend te zijn.

  Ik kies er dan ook voor om niet mee te gaan in de hype en buzz van weer een nieuw online middel of gadget. Maar om eerst de basis eens goed voor elkaar te hebben. Wat dacht je van een database met actuele profielinformatie van je klanten of merkgebruikers? Niet zo sexy maar o zo effectief als je de data gaat gebruiken voor je marktbewerking.


  1 maart 2008 om 13:44
  Vincent Neve

  @ Sander; ik kan me helemaal vinden in je reactie m.b.t. doelstelling en marketingvraagstuk, maar als je die database helemaal op orde hebt zou ik toch eens kijken welke van bovenstaande gehypete marketingmiddelen jouw doelgroep online het best bereiken!


  1 maart 2008 om 14:39
  Mathijs

  Hangt van je product, site en doelstellingen af. Verder geloof ik niet in een onderdeel waar je al je geld aan uitgeeft maar in een mix. Volgens mij kun je in ieder geval niet om zoekmachine optimalisatie en -marketing heen.


  1 maart 2008 om 14:39
  Mark de Bruin

  @Marco: nee, gelukkig heb ik meer dan 50K te besteden, maar het is een leuk bedrag om iets voor te kiezen. Natuulijk kies je gedurende het jaar meerdere middelen. Nu gaat het erom waar je het meeste in geloofd…

  @Marco: Ik kan de plek van de poll niet bepalen, dat heeft je websitebouwer bepaald. Ik heb ze een email gestuurd. Ik zou het inderdaad ook na de “extenden text” doen…. Ach, ik ben graag een proefkonijn 😉

  @Sander: helemaal mee eens. Kon dat alleen niet in een poll kwijt. Kruistabellen snapt niet iedereen 😉 Laten we er nu van uit gaan dat je een nieuw consumentenproduct van een nu nog onbekend merk in de markt wilt zetten. Wat zou je dan kiezen?


  1 maart 2008 om 15:15
  Anthony

  Als ik 50.000 euro ter beschikking had, dan had ik waarschijnlijk enkele websites opgestart welke samen zo’n 2.000 euro per maand verdienen en dan leuke dingen gaan doen, werken is niets voor mij.


  1 maart 2008 om 23:17
  amsterdamant

  @sander Eens dat zonder doelstellingen een dergelijke keuze maken zonde van tijd en geld is, maar laten we niet heiliger zijn dan de paus.

  We zijn al ruim een jaar bezig met een van onze klanten, die veel te communiceren heeft naar jongeren rondom een thema dat in de ruimste zin met gezondheid te maken heeft, om te kijken hoe een MSN chatbot op een verantwoorde en entertainende manier een rol zou kunnen spelen. Als we dat dit jaar gaan redden ben ik heeeeel blij.

  Met het seeden en promoten van spelletjes hebben we al veel gedaan. Dit jaar zou ik graag casual/ viral games in wilen zetten voor niet direct voor de hand liggende doelgroepen waar ze naar mijn mening ook heel effectief kunnen zijn. En om op Reinouts (off topic 😉 vraag te reageren:

  Alle genoemde punten kunnen bepalen of de game succesvol is. Ik heb de game het liefst gespeeld door de gezochte doelgroep & niet zomaar door iedereen. En ook graag emailadressen die niet alleen bij high scores horen, maar van mensen zijn die geinteresseerd zijn geraakt in de adverteerder of een van de andere incentives die we weggeven. Doorklikken naar site van de adverteerder kan, maar ik kan mij ook voorstellen dat de hele gewenste ‘user-journey’ al in de game en afslauitende pagina gemaakt kan worden, tot en met bijvoorbeeld sales en dan is site bezoek geheel overbodig geworden. Virale effecten zorgen dat je minder mediabudget nodig hebt en verlaagt daarmaa je kosten per gespeelde game of andere conversie, dat lijkt me in bijna alle gevallen fijn. Hoewel ook hier het bereiken van de juiste doelgroep centraal blijft staan.


  2 maart 2008 om 12:11
  Reinout te Brake

  @Ant; sluit me aan bij je response. ja ietswat off topic, maar alleen een virale game/video vond ik wat kort door de bocht tov de andere opties, wat mag/kun je verwachten van een dergelijke virale game.

  om dan toch ff off topic te blijven; wat is volgens een ieder een goede virale game, laten we zeggen in het afgelopen jaar, wie deed het op dit vlak goed?!


  2 maart 2008 om 12:54
  chi666

  Tja, is heel afhankelijk van de klant, zijn huidige positie en de doelstelling.

  Heb één klant, als ik hen was zou ik 50k in SEO stoppen. Simpelweg omdat ze daar nu niets aan doen en veel te winnen hebben.

  Heb een andere klant die ik probeer te overtuigen van het opzetten van een eigen sociaal netwerk (uitaard met alle open social widgets erin). Waarom? Omdat dat voor hen het meest relevante is (SEO hebben ze al goed onder de knie).

  Virals en games kunnen ook gunstig zijn, maar weer voor weer andere partijen. Dus… erg moeilijk te kiezen. Ik denk dat ik voor het sociale netwerk opzetten ga. Met uiteraard alle SEO en SEA investeringen die nodig zijn om mensen te trekken 🙂


  2 maart 2008 om 15:20
  Johnson

  Zoals sommigen hier al zeggen is de keuze moeilijk.

  Het is afhankelijk van de klant en de dienst of product die ze aanbieden.

  Blijkbaar gaan de meesten hier voor de Viral en de zoekmachines.

  Erg logische keuzes imo, zelf ging ik ook voor de Viral.

  Maar kijken naar sites als Hyves, Myspace, Facebook etc kan zeker ook geen kwaad

  Veel dichter bij de mensen kom je namelijk haast niet.

  Een paar GOEDE campagnes op die sites en je kan er redelijk van uit gaan dat je wel scoort.


  4 maart 2008 om 08:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!