Gemzies.com wil verder gaan waar Wikipedia stopt

25 februari 2008, 07:11

{title}Dirk van der Heijden en Vincent Kouwenhoven zijn de bedenkers van Gemzies.com. Dat is een soort startpagina 2.0, die volgens de oprichters vooral guidance moet geven in een tijd van overflow aan informatie op internet. Experts op uiteenlopende interessegebieden krijgen de kans om een Gemzies-pagina te schrijven en te beheren. De site wordt nu al druk bezocht: per dag komen er ruim 12.000 bezoekers. Die zijn bijna allemaal (95 procent) afkomstig van Google: de site wordt meer dan prima geïndexeerd. Dirk Van der Heijden noemt dat een ‘hele mooie bonus’.

Kouwenhoven en Van der Heijden zijn de afgelopen drie maanden druk aan het testen geweest (de site is al enige tijd technisch live), de vernieuwde versie lijkt nu klaar voor een publiekelijke lancering. Hieronder de promotievideo, en een interview met Dirk Van der Heijden over de gekke naam, Gemzies.com als de Nederlandse Startpaginakiller, en de invloeden van Wikipedia en Digg.

Gemzies. Rare naam. Niet echt een, die iedereen gaat onthouden. Of wel?

Van der Heijden: ‘We hebben er een tijd over nagedacht. Het komt van het Engelse woord gems, dat zijn diamantjes, juweeltjes. De meeste reacties over de naam die wij krijgen, zijn overigens heel positief. Mensen vinden de naam wel catchy. Zelf ben ik redelijk tevreden na ettelijke brainstormsessies.’

Jullie wilden graag inhaken op deze blogposting over Startpagina (’Wat is het succes achter 10 jaar Startpagina?’). Vertel, wat is er volgens jullie mis met Startpagina en wat moet er anders?

‘Wij worden niet de Nederlandse Startpagina killer. Er is niemand die voor zijn lol internationaal in kaart gaat brengen wat de beste Nederlandse verzekeringssites zijn. Wij willen mensen hebben op onze site die een passie hebben voor een onderwerp, of zich willen profileren als expert. Dan krijg je een site met internationale topics die zich richten op expertisegebieden.’

Is Gemzies.com een soort Wiki?

‘Wij willen verder gaan waar Wikipedia ophoudt. Als mensen willen starten met lezen over een bepaald onderwerp, dan kun je daar heel goed op Wikipedia mee beginnen. Maar het houdt dan al snel op. Als je bijvoorbeeld video’s wilt zien, moet je naar YouTube. Ik wil een stap verder gaan. Ik zou experts willen hebben op mijn site, die mij in een halfuurtje verder brengen dan Wikipedia.

‘De grote vraag die we ons bij de uitwerking van het idee achter Gemzies stelden was: wat gebeurt er als je web 2.0 elementen toepast op het concept van Startpagina.nl in zijn huidige vorm? Hoe kun je mensen verleiden om vrijwillig samen een startpagina te maken?’

Jullie site is nu dus helemaal web 2.0. Dat is hip. Hoe vullen jullie dat in?

‘Iedereen (geregistreerde gebruikers, MvdB) kan een pagina starten. Daar houden we nu wel controle op met een webmaster. Niet obsceen, of commercieel. Alle content op Gemzies.com wordt getagd, zoals dat ook bij bijvoorbeeld Del.icio.us gebeurt. Maar: nu gebeurt dat binnen één domein. Alle aangedragen content wordt gerubriceerd door de tags die mensen zelf plaatsen. De tags werken als hoofdstukjes, net zoals bij Startpagina. Er ontstaan op deze manier categorieën. We verbeteren hiermee het tag-concept van Del.icio.us. De massa bepaalt de structuur.

‘Verder kun je stemmen op de aanwezige content. Rubrieken kunnen daarmee omhoog of omlaag worden gehaald. Maar waar je bij Digg en eKudos kunt stemmen op nieuws hebben wij dat stemprincipe toegepast op alle content behalve nieuws.’

Hoe gaan jullie hier geld mee verdienen. Of willen jullie dat niet?

‘Wij denken dat geld niet de drijfveer hoeft te zijn voor mensen om aan dit project mee te doen. Wij denken dat het heel interessant is voor experts om online zichtbaar te zijn. We willen kijken of we ons concept intrinsiek aan kunnen laten slaan bij experts.

‘Voor een freelance seo-specialist bijvoorbeeld, heeft het waarde om op de seo-pagina van Gemzies waardevolle content te publiceren en daarmee te ‘stijgen’ in de Gemzies-ranglijst van seo-experts. Maar dan moet je wel naar een tipping point toewerken. Dat is een beetje een kip-ei probleem, dat YouTube en Wikipedia ook hadden. Je moet eerst een populaire site worden om relevantie te krijgen voor gebruikers. Maar, we zijn pas net begonnen met het werven van experts, we zitten nu dus in een spannende volgende fase. Overigens zien we nu al dat mensen met een bepaalde expertise Gemzies pagina’s aan het claimen zijn vanwege het potentiële bereik naar een groot internationaal publiek.

Ok. Maar jullie moeten toch ook ergens van leven?

‘Wij financieren het eerste jaar zelf. We maken maar gebruik van een beperkte hoeveelheid hardware. De pagina’s zijn beperkt in omvang. De content bestaat vooral uit links. Dat kost niks. We hebben nu een bezoekersaantal van 400.000 per maand met 1,2 miljoen pageviews. Als dit aantrekt, dan zijn de oplopende hostingkosten wat mij betreft een luxeprobleem.

‘Ja, er zijn natuurlijk een aantal opties die we kúnnen gaan inschakelen op het moment dat we echt serieus traffic gaan krijgen. Google-advertenties kunnen we er zo opzetten, maar voorlopig willen we Gemzies.com schoon houden.’

Bekijk hier de ‘about’ pagina van Gemzies.com. En check dit promotiefilmpje.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

24 Reacties

    mgvandenbroek

    @Vincent: Dank, stupid me. Is inmiddels gewijzigd!


    25 februari 2008 om 08:47
    michel

    Na het hele artikel gelezen te hebben en de site 3x bezocht te hebben snap ik het nog steeds niet.

    Niet echt een goede basis van een goed concept dus

    (m aar het kan natuurlijk ook aan mij liggen)


    25 februari 2008 om 09:34
    mgvandenbroek

    @Michel: ik hoop dat het aan jou ligt… 😉 Wat zijn je bedenkingen en wat snap je niet?


    25 februari 2008 om 09:37
    Dirk

    @Michel, de eerste aanvragen voor nieuwe Gemzies pagina’s druppelen inmiddels binnen, n.a.v. dit artikel. Niettemin, ik sluit me graag aan bij Mattijs, je feedback is welkom!


    25 februari 2008 om 10:07
    Laurens

    Denk dat het ook vooral een Squidoo concurrent moet gaan worden? Op zich leuk idee. Design vind ik niet overtuigend genoeg eigenlijk.. Kunnen de gebruikers zelf ook een template kiezen? Of de kleuren aanpassen a la MySpace etc?


    25 februari 2008 om 10:27
    Sjef Wolters

    @ Laurens, design ben ik zelf ook niet kapot van doet een beetje grauw aan en dat voor een optimistisch web 2.0 initiatief 🙂 Ik zou er wat meer kleur in brengen 😉


    25 februari 2008 om 11:46
    Dirk

    @ Ken & Laurens – er is bij het ontwerp van Gemzies inderdaad gekeken naar ‘wat zijn innovatieve startpagina-concepten, en hoe kunnen we met Gemzies deze concepten verder verbeteren?´ To the point: Squidoo-lenses worden door 1 eigenaar beheerd, Gemzies pagina’s staan ‘open’ voor fellow experts, verder is onder meer (denken wij) de rubricering en tagging van content op Gemzies sterker, en is het ‘virtuele podium’ voor waardevolle experts beter uitgewerkt. Oondi kende ik eerlijk gezegd niet – maar ik hoop dat Gemzies een jaar na ‘go live’ meer content zal kunnen presenteren….;-) @ Sjef & Laurens – tja design, daar IS wat over afgepraat. Uiteindelijk toch gekozen voor een sobere, serieuze, uitstraling. Let’s see what the rest of the world thinks! Dank voor de feedback!


    25 februari 2008 om 14:32
    Paul

    Het moet nog groeien en bloeien lijkte me. Ik heb net diving.gemzies.com bezocht, op zich aardig maar een beetje leeg. Bovendien staat in het wikipedia venster ‘diving’ als in schoonspringen ipv ‘diving’ als in scuba duiken. Maar goed, ik heb me aangemeld e ik ga het volgen!


    25 februari 2008 om 14:46
    Paul

    Hmmm, inloggen met m’n kakelverse account lukt niet… Ik krijg geen melding, kom gewoon weer terug bij de login. Ik draai Firefox op een Apple.


    25 februari 2008 om 15:00
    Walter

    Een heel mooi concept waarbij iedereen een expert kan zijn. Natuurlijk moet jouw input wel van een waarden zijn dat het de Gemzies page verrijkt en je jezelf goed kunt profileren. Super systeem toch, ik ben er van overtuigd dat je hiermee je CV een flinke boost kunt geven met alle gevolgen van dien.

    Qua vormgeving vind ik het helemaal passen bij het labeltje ‘web2.0’ waarbij ik het een goede keuze vind om alles lekker strak met blauw en grijs te houden. Wat is hier nu grauw aan!? Juist heel zakelijk en niet te vergelijken met andere web2.0 toepassingen waarbij de gebruikers het design helemaal vernaggelen.


    25 februari 2008 om 15:37
    Sjef Wolters

    @ Walter begrijp jij wel wat web 2.0 inhoud? het gaat juist erom dat de gebruikers de mogelijkheid hebben om pagina’s en ook design zelf in te delen 😉


    25 februari 2008 om 16:01
    Walter

    @ Sjef Wolters – User Generated CONTENT… Als ik/je mijn statement nog eens doorlees schrijf ik toch dat het design á la web2.0 is maar dat het juist niet te vergelijken is met andere toepassingen zoals we ze tot vandaag kenden…


    25 februari 2008 om 16:09
    Chris Stapper

    Heel interessant concept, ik ga er meteen naar kijken. Ik moet wel bekennen dat het geheel me pas na 2x lezen echt duidelijk werd.


    25 februari 2008 om 18:26
    Karel Kolb

    Bij ons op babl waren alle seo-gerelateerde domeinen op de eerste dag al weg. Op elk van die adresjes kun je nu een kanon afschieten. Kapen kunnen ze die seo´ers, maar lullen ho maar. 🙂


    25 februari 2008 om 18:32
    Bernard

    Mooi concept, ga er voor!!


    11 maart 2008 om 12:13
    Ben Licher

    Het is mij gelukt. De NLP.Gemzie staat er!


    12 maart 2008 om 14:21
    Paul

    Ik heb zo’n expert van diving.gemzies.com een keer aangeschreven en hem onze website over duiken getipt. Nooit meer wat van gehoord. Geen mailtje terug, niks. De pagina op Gemzies is ook al maanden niet veranderd. Gek man, je zou denken dat ze in het begin juist heel enthousiast zouden werken.


    3 mei 2008 om 06:37
    Walter

    @Paul, de Engelse versie van Diveheads-website zou denk ik zeker opgenomen moeten worden in de Gemzies page. Maar waarom één van de expert tippen, terwijl je zelf ook entries kan toevoegen?

    Bij Gemzies gaat het er juist om dat “jij” de expert bent en je dit wilt laten zien door de juweeltjes van het web te tonen. Je helpt hiermee andere door alleen het beste van het beste voor te schotelen en door het rankingsysteem verkrijg je zelf een status als expert.

    Wat jij nu in feiten doet is een andere “expert” met de eer laten strijken. Nu heeft die jonge niet gereageerd op jouw mail, daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Ik noem maar wat: Of het is geen echte expert en kan jouw website niet goed beoordelen, of hij is er wel een vind jouw website niet een noemenswaardig juweeltje.

    Ikzelf heb nog nooit gedoken dus zou dat niet zo goed kunnen beoordelen maar denk wel dat je op z’n minst moet proberen om zelf jouw website te plaatsen. Zou toch lachen zijn als jouw website echt die aanwinst is voor de pagina, met extra reviewtjes van andere gebruikers en gasten staat de link zo bovenaan de pagina.

    Misschien heb je nog ook nog wel hele mooie foto’s en filmpjes ergens online staan, die linkjes zijn echt zo geplaatst en zelf sta je met je profiel op Gemzies en wie weet binnenkort wel hoog in de ranking.

    (Even nog een tip: Gemzies draait om websites, video’s, foto’s, boeken en…news, je kunt zelf RSS feeds posten…)

    Ik ga deze reactie een beetje afbreken anders wordt het wel heel lang…

    Nog wel even een commentaar over de update-rate. Op de voorpagina van Gemzies is idd nog niet echt te zien wat de “Nederlandse lancering” in febr. te weeg heeft gebracht. Wel zijn er al heel wat Gemzies pages aangemaakt en gepubliceerd, deze zijn per categorie (of search) te vinden. Zodra bezoekers met de interesse door krijgen dat de pagina’s “open” zijn en ook zichzelf kunnen profileren als de expert van het onderwerp, stijgt de activiteit en daarmee worden de grote verschuivingen aan de voorkant zichtbaar. Ook is het misschien wel zo dat de internationale oriëntatie van Gemzies niet zo veel kan met de beperkte activiteit dat Nederland te bieden heeft… er wordt dan ook hard gewerkt aan een internationale release.

    Groet van Walter

    –Ik ben een Gemzies evangelist en bekeer je graag tot expert


    3 mei 2008 om 07:55
    mgvandenbroek

    @All:

    Ik kwam net in mijn Google Docs de ruwe versie van het interview met Dirk tegen. Iemand enig idee hoe het nu met Gemzies.com is? Ik heb er in een jaar tijd (bijna op de kop af) NIKS meer over of van gehoord. Zit het erg onder de radar, niet in mijn cirkle, of is het gewoon aan het doodbloeden?


    3 maart 2009 om 13:05
    Ben Licher

    klik eens op http://www.gemzies.com, nog steeds groeiend.


    3 maart 2009 om 13:37
    Walter

    Als je experts zoekt voor een webconcept als deze, ben je genoodzaakt om ze ook over ‘de grens’ te benaderen. De nieuwsbrief krijg ik tegenwoordig alleen nog maar in het Engels, dat doen ze niet voor niets denk ik zo. Het aantal entries en Gemziespages nemen toe en deze veranderingen geven m.i. geen teken van een dood gebloed project. Misschien is Gemzies.com ons kikkerlandje allang ontstegen maar beseffen we hier in Nederland nog niet wat het concept voor ons te betekenen heeft… of denk je dat ze zich meer moeten richten op Nederlandse experts?


    3 maart 2009 om 14:04

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!