Buurtcijfers CBS beschikbaar in Google Earth

Buurtcijfers CBS beschikbaar in Google Earth

Buurtcijfers CBS beschikbaar in Google EarthDe afgelopen jaren hebben er vele gemeentelijke herindelingen plaatsgevonden. Hierdoor zijn de gemeenten in oppervlakte steeds groter geworden. Als gevolg daarvan neemt de vraag naar informatie op wijk- en buurtniveau toe. Wat vroeger namelijk aparte gemeenten waren, zijn nu wijken of buurten geworden in grotere gemeenten. Sinds kort is het op de CBS-website mogelijk om de buurtcijfers van het CBS via Google Earth te bekijken.

Uiteraard heb ik ook even gekeken naar mijn eigen buurt Alterveer-Cranevelt in Arnhem waar volgens het CBS 2.950 mensen wonen en de bevolkingsdichtheid 3.251 personen per vierkante kilometer bedraagt. Op een luchtfoto is duidelijk zichtbaar welke delen van Arnhem dichter bevolkt zijn dan andere. De CBS-kaartlaag in Google Earth kan ook laten zien hoe hoog de bevolkingsdichtheid in de verschillende buurten in Arnhem exact is (CBS geeft zelf in haar bericht het voorbeeld van Emmen).

Naast het aantal inwoners en de bevolkingsdichtheid bevat de Google Earth-toepassing nog diverse andere gegevens op buurtniveau, zoals de samenstelling van de huishoudens, het gemiddelde inkomen en de gemiddelde woningwaarde.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Volgens Nederkaart.nl biedt CBS dit al sinds eind november (met dank aan @gvenk).

    geplaatst op
  • Diverse sites bieden dit al langer aan (funda.nl is opnieuw een goed voorbeeld). Wat bijzonder is, is dat google gedetailleerde informaie biedt op buurtniveau in een wereldwijde applicatie. Hier wordt lokale kennis geintergreerd op meer geavanceerde wijze dan in de zoekmachine.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.