Visions of the Future

Visions of the Future

Op Upstream (via Extend Limits) verwees ik al eerder naar de BBC-documentaire ‘Visions of the Future.’ In deze 3-delige documentaire gaat fysicus en futurist Michio Kaku op zoek naar de grenzen van de wetenschap van vandaag en morgen. Kaku stelt dat de mensheid op een belangrijk keerpunt staat in de geschiedenis waarbij we een overgang maken van ‘Age of Discovery’ naar ‘Age of Mastery’. Met andere woorden, wij veranderen van passieve toeschouwers in actieve choreografen van de natuur. Dit geeft ons niet alleen ongekende mogelijkheden, maar ook verantwoordelijkheden. Aanrader!

 

 

 

 

Deel 2

 

 

 

 

 

 

 

Deel 3

 

 

 

 

 

Zie ook:
Visions of the Future


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Deel 3 stelt heel voorzichtig al een paar kritische vragen over de ontwikkelingen op technisch gebied. Laat mij het ogenschijnlijke feestje rondom de technologische ontwikkelingen nog even verder verpesten met een fraai artikel uit Wired uit 2000. “Our most powerful 21st-century technologies - robotics, genetic engineering, and nanotech - are threatening to make humans an endangered species.”

  Het artikel achtervolgt mij al jaren als ik kijk naar alle toekomstvoorspellingen en technische ontwikkelingen. De schrijver Bill Joy laat daarbij zien dat de mens in de toekomst volstrekt nutteloos wordt. De technologie, bestemd om de mens tot dienst te zijn evolueert naar een techniek waarbij de mens als “niet ter zake doende” aanwezig is.
  De filmpjes suggereren dat wij de techniek onder controle houden en ten alle tijden invloed op kunnen uitoefenen. Dat valt te betwijfelen na lezing van het artikel van Joy.

  geplaatst op
 • Bijzonder inspirerende documentaires. Natuurlijk worden met name de positieve kanten van de technologische ontwikkelingen in de toekomst onderstreept, maar je Kaku laat ook enkele kritische noten vallen. Of het allemaal mogelijk is wat er getoond wordt betwijfel ik niet. De vraag is alleen of moeder natuur ons genoeg tijd geeft.

  geplaatst op
 • Is al die onzin uit Futurama (1940) ook al allemaal gemeengoed dan? Marketinggeloel! De meeste dingen zien we niet eens aankomen: in 1899 dacht men ook dat men alles al wist. Kijk maar eens wat de afgelopen eeuw nog allemaal heeft opgeleverd. Verder wel verfrissend om eens een keer een Japanner als presentator te hebben.

  geplaatst op
 • Zo'n twee weken geleden heb ik naar Peter Schwartz geluisterd. Met een geweldig, vlammende presentatie. Met verhalen over scenario's, geen voorspellingen. Zwaar inspirerend.

  En een erg positief geloof in technologie: levens die tot het oneindige verlengd kunnen worden, biotech, nanotechnologie en een maakbare wereld en natuur.
  Maar....wel onder een aantal voorwaarden, die niet de minste zijn: dat we geen ziektes krijgen, die de wereld uitmoord. Dat we betere overheid krijgen (als wereld), dat fanatiekelingen niet de overhand krijgen, als...als...

  Het verleidelijke van toekomsten, is dat we alleen die toekomst willen zien die ons het meest aantrekkelijk lijkt. En dat we negatieve mogelijkheden graag weglaten: wie kan fanaseren wat er met de DowJones gebeurt, op het moment dat 40% van de Westerse wereld ten onder gaat aan een virus ? Wat als een biotech-experiment zo uit de hand loopt, dat we 400 jaar bezig zijn om uiteindelijk als soort te verdwijnen? Of: wat als we na miljoenen jaren eindelijk niet meer het onderspit delven tegen de natuur, maar we zelf meesters van de natuur worden? Dat we binnen 1 generatie kunnen besluiten om voor eeuwig te leven? - om er achter te komen dat dit een nog veel erger scenario is dan de "slechte" ?

  Uiteindelijk zijn scenario's goed, als het lukt om ons te laten nadenken over het ondenkbare - zodat we er beter op voorbereid zijn, als het werkelijk gebeurt.

  geplaatst op
 • Bij toekomstvoorspellingen is technologie een bijzaak. Het gaat erom waar mensen tot in staat zijn als hun omgeving verandert. Dat bepaalt hun bedrag, dat bepaalt onze toekomst. Daarom vind ik persoonlijk inzicht in mensen (biologie, psychologie, sociologie, spirtuele inzichten, astronomie, filosofie en geschiedenis) minimaal net zo interessant om een scherpe toekomstvoorspelling te kunnen maken.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.