Voetbaljournalisten? waaibomenhout!

9 december 2007, 12:11

Voetbaljournalisten? waaibomenhout!Even iets heel anders. Volgend jaar zal het Nederlands elftal in Zwitserland en Oostenrijk met 15 andere landen strijden om het Europees kampioenschap. Als Oranje op 9 juni 2008 in Bern tegen Italië aftrapt zullen er naar verwachting zo’n 6 a 7 miljoen Nederlanders voor de buis zitten en met hooggespannen verwachtingen kijken naar de verrichtingen van Marco van Basten’s keurtroepen. Tenminste als de huidige bondscoach het nog kan en mag opbrengen want er wordt door de pers meer aan van Basten’s poten gezaagd dan aan bomen in de regenwouden van Zuid Amerika.

De tendentieuze berichtgeving over Neêrlands beste spits ooit begint ernstige vormen aan te nemen en het is de vraag of het sportjournaille in Nederland het überhaupt nog kan opbrengen om objectief te berichten als het om Marco van Basten gaat. In elk land met enig realiteitsbesef had de man met zo’n trackrecord een standbeeld gekregen maar in Nederland deponeert inmiddels elke journalist minachtend een vogelpoepje op het geschonden blazoen van de ogenschijnlijk stoïcijns voortschrijdende bondscoach. Hoe kan het sentiment rondom een coach die slechts één op de tien wedstrijden verliest zo omslaan?

Het is augustus 2004, heel Nederland sluit van Basten na een teleurstellende periode onder Dick Advocaat in de armen. Vrijwel iedereen was er van overtuigd, met deze bondscoach zou het wel goed komen. Oranje plaatste zich vervolgens in 2006 voor het WK in Duitsland waar het in de groep des doods wist te overleven. In de achtste finales werd Oranje in een stevig potje knock out knock down uitgeschakeld door Portugal. Die uitschakeling temperde de aanvankelijke euforie rondom van Basten al enigszins. In een lastige en weinig tot de voetbalverbeelding aansprekende poule met ondermeer Roemenie, Bulgarije, Wit Rusland wist Oranje zich onlangs met zeer matig voetbal te plaatsen voor EK eindtoernooi in 2008 en sleepte daarmee naast een kans op rehabilitatie tijdens een groot toernooi honderden miljoenen euro’s mee naar de Nederlandse economie punt

Onder de ogenschijnlijk geregisseerde leiding van enkele gerenommeerde voetbaljournalisten zoals de door mij normaal gesproken zeer gewaardeerde Johan Derksen, Jaap Visser en Hugo Borst lijkt een doctrine gesmeed te worden die zijn gelijke in de Nederlandse voetbalgeschiedenis nauwelijks kent. Van Basten wordt zonder ook maar greintje respect met uitsluitend verwijzing naar het inderdaad weinig fraaie voetbal met het gras gelijk gemaakt. Dit deel van de pers bespeelt de massa en datzelfde legertje sportjournalisten dat in juni volgend jaar na drie goede resultaten van Oranje in de rij staat voor van Basten’s ochtendwater laat geen kans voorbijgaan om te zeggen hoe slecht het allemaal niet is met deze bondscoach. Oranje speelde draken van wedstrijden maar won er negen van de tien. Van Basten liet 32 spelers debuteren, maakte het Nederlands elftal ook bereikbaar voor spelers uit de Eredivisie en gaf zo een impuls aan het Nederlandse voetbal. Maar bovenal, en toeval bestaat in voetbal niet, bleef hij presteren.

Mijn conclusie is dat Nederland absoluut zijn plaats niet meer kent in het internationale voetbal. Kleine voetballanden bestaan niet meer, Albanië, Andorra, Luxemburg, de Faeröer en Cyprus zijn voetbaldwergen waar elk gerenommeerd voetballand tegenwoordig over kan struikelen. Amateurs stijgen boven zichzelf uit in vechtpotjes die de vele voetbalmiljonairs die Europa heeft nauwelijks meer kunnen boeien. De Europese ranglijst voor landenteams aanvoeren zegt veel over de prestatiecurve van Oranje van de laatste 2 jaar maar laten we vaststellen dat plaatsing voor een eindtoernooi sowieso een prestatie van formaat is. Vraag het de gemiddelde Engelse en Schotse voetballiefhebber.

Een eindtoernooi dat volgend jaar feitelijk door ieder deelnemend team en dus ook door Nederland gewonnen kan worden. In 1992 plukte de UEFA de Denen door het wegvallen van Joegoslavië van het strand op hun vakantiebestemming en werden Europees kampioen. Vier jaar daarvoor was Nederland bezig met een kansloze missie tegen Ierland totdat de ingevallen Wim Kieft zonder dat hij het zelf wist een bal op zijn achterhoofd kreeg en Nederland de halve finale in loodste. Hoe dat afliep weten de meesten onder ons nog wel. Het laatste EK in Portugal werd gewonnen door Griekenland dat misschien wel als de slecht voetballende Europees kampioen ooit in de boeken zal blijven staan, ik bedoel maar.

Marco van Basten is in staat om Nederland op het EK in 2008 te laten presteren, dat zou geen twijfel mogen lijden maar niets is minder waar. Nu Van Basten heeft aangeven het na het EK van 2008 wel welletjes te vinden struikelt het sportjournaille bijkans over elkaar heen om via goed getimde enquêtes aan te tonen dat het volk van Basten liever al voor het EK ziet verdwijnen. Dat zal niet gebeuren en van Basten zal zijn klus af maken. Waarschijnlijk gaat hij daarna niet naar Ajax waar hij nog lang geconfronteerd zal worden met zijn periode als bondscoach, eerder gaat hij naar Barcelona of AC Milan waar hij halverwege 2008 Carlo Ancelotti kan opvolgen. Nederland is mogelijk te klein voor Marco van Basten waar de sportpers op wat uitzonderingen na bestaat uit waaibomenhout…

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

26 Reacties

  henkjanwinkeldermaat

  Ik moet zeggen dat ik het voetbal niet volg (schijnt ook te kunnen) maar na dit prachtige verhaal krijg ik er weer zin in. Mooie volzinnen!


  9 december 2007 om 12:47
  David de Jong

  “het sportjournaille in Nederland het überhaupt nog kan opbrengen om objectief te berichten “

  Erhm, dit lijkt me een voorbeeld van een contradictio in terminis? Sport = puur amusement! En ik heb nog nooit een wedstrrijd waar Nederland in speelt van objectief verslag horen voorzien al is het maar omdat (logischerwijs) de verslaggevers duidelijk voor Nederland zijn!

  Ik zou zeggen trek het je allemaal niet zo aan. Het voetbalspel is emotie en uiteindelijk maar 22 mensen die achter een bal aanhollen en uiteindelijk aldus een spel. En daar is toch geen plek voor objectiviteit?!? (oftewel velen nemen dat spel veel te serieus, overigens de zakelijke kanten terzijde gelaten!)). Ik kan me herinneren dat tijdens het WK vele Nederlanders TEGEN Italie waren tot op de wedstrijd aan toe, opgehitst door de voetbaljournalisten, die de emotie – zoals dat gaat bij voetbal – hun gang lieten gaan.

  Sneuvelde toen niet de ramen van een pizzeria in Utrecht? Dat vind ik pas onzin ten top en te triest voor woorden!


  9 december 2007 om 13:35
  venturo

  Henk-Jan, dank je.

  David dit gaat niet over voetbal zelf maar hoe je met de hoofdpersonen omgaat zeg maar.


  9 december 2007 om 14:04
  Ger

  Voetbal is eem kijksport en als het niet om aan te zien is moet de coach verdwijnen. Ook heeft deze bondscoach een aantal top spelers geschoffeerd. Liever in schoonheid en met strijd uitgeschakeld worden dan in armoede doorgaan. Bey bey Van Basten.


  9 december 2007 om 14:52
  Case Stevens

  Sluit me aan bij Henk-Jan. Schitterend verhaal.

  Ook inhoudelijk juist. Door verregaande ‘organisatie’ van het voetbal zijn de verschillen minimaal.

  Het is ook een typisch Nederlands trekje om de coach te bekritiseren als de amusementswaarde minder is, maar wat te zeggen over de voetbal miljonairs op het veld?


  9 december 2007 om 14:53
  David de Jong

  “David dit gaat niet over voetbal zelf maar hoe je met de hoofdpersonen omgaat zeg maar.”

  Maar daarmee neem je het fenomeen voetbalspel en alles daaromheen (en met name dat laatste) naar mijn beleving veel te serieus. Alle voetballiefhebbers hebben een mening over voetbal, het voetbalspel, de voetballers, de coaches en de commentatoren/verslaggevers.

  Dat moet je laten gaan naar mijn beleving, want het is alles behalve serieus, bijna allemaal emotie. Oftewel heel veel korrels zout heb je nodig om dat uberhaupt te kunnen verteren.

  Een andere discussie is of het aantal keuvelprogramma’s over voetbal met 90 % kan worden geschrapt, maar goed dat scoort programma’s scoort blijkbaar commercieel, dus het zal zakelijk wel ergens goed voor zijn!

  PS jouw verhaal gaat zeer zeker OOK over voetbal zelve, al is het maar omdat je blijkbaar daarmee je eigen mening wil geven om bepaalde sentimenten daarover vanuit jouw eigen voetbalvisie te weerleggen. (over Van Basten: ‘Neêrlands beste spits ooit’ en ‘wist Oranje zich onlangs met zeer matig voetbal te plaatsen’ en ‘Griekenland dat misschien wel als de slecht voetballende Europees kampioen ooit in de boeken zal blijven staan, ik bedoel maar’ en ‘laten we vaststellen dat plaatsing voor een eindtoernooi sowieso een prestatie van formaat is. Vraag het de gemiddelde Engelse en Schotse voetballiefhebber’, etc etc.


  9 december 2007 om 17:07
  Gijsbregt

  @Albert,

  Mooi artikel!

  Slechts als 1 op 2 jongetjes tijdens zijn jeugd de kicksen aanbindt kunnen we als natie nog enigszins concurreren met voetbalreuzen (want die zijn er nog wel). Dat vraagt om grote investeringen in de infrastructuur van voetbal (clubs, scouting, trainers) en daarmee om grote inkomsten voor de KNVB. Derhalve heeft de KNVB een strak gedefinieerd commercieel beleid, gericht op sponsors die zich pas met grote bedragen aan de KNVB verbinden als ook de grote massa dit doet. Daarmee is de cirkel rond, de grote massa moet voetbal leuk (blijven) vinden. Dit vraagt om brandmanagement, maar meer nog om productmanagement. Oranje is het belangrijkste product van de KNVB en moet voldoen aan de eisen vanuit het commercieel beleid.

  Het lijkt daarom eerder een commerciële beslissing dan een sportieve om niet met San Marco door te gaan.


  9 december 2007 om 17:53
  JdeB

  Ik zie de link niet naar Marketingfacts.

  Of het insteekpunt had moeten zijn hoe een merk (Marco van Basten) zijn credibiliteit in 2 jaar tijd wist te verspelen…

  Simpel, door beloftes te doen en deze vervolgens niet waar te maken.

  En Nederland is niet te klein voor Marco, maar eerder te groot.


  9 december 2007 om 20:35
  venturo

  David. neem voetbal heeeel serieus.Er zijn wereldwijd meer voetballiefhebbers dan katholieken of moslims.

  Gijsbregt dank je een onderwerp naar mijn hart you know..

  JdeB ik zie de link wel en voel me na het aanschouwen van Voetbal Insite en Studio Voetbal deze avond alleen maar gesterkt in mijn mening. Dit gaat over marketing, merken en geloof….


  9 december 2007 om 22:03
  Ron

  De meeste voetbaljournalisten die ik ken, en dat zijn er sinds kort nogal wat, verstaan hun vak. Waar Albert meer op doelt zijn voetbaljournalisten die zich net zo deskundig vinden als de mannen op het veld, maar zich nooit hoeven te bewijzen en toch uren zendtijd krijgen per week. De mannen die niet vragen stellen, maar meningen uiten. Maar wat doet ook zo’n Van Hanegem er tussen, die moet toch gewoon op de duurbetaalde persconferentie na een wedstrijd verschijnen? Ik maak me echter meer zorgen over het voetbalniveau op de velden en de constatering dat het Nederlandse journaille daar niet wat kritischer op is door er meer vragen over te stellen. Hup die microfoon onder de neus en een goede vraag voor dat gestuntel soms. Ik hoor namelijk veel liever de scherpe vragen van Barbara Barend dan het oreren van, de overigens heel getalenteerde, Hugo Borst. Van mij mag Van basten trouwens blijven, ik doe het namelijk niet beter…


  9 december 2007 om 22:21
  Henkie

  Een zwak betoog waarbij er totaal aan voorbij wordt gegaan dat voetbal een kijksport is.

  Dit deel van de pers bespeelt de massa en datzelfde legertje sportjournalisten dat in juni volgend jaar na drie goede resultaten van Oranje in de rij staat voor van Basten’s ochtendwater laat geen kans voorbijgaan om te zeggen hoe slecht het allemaal niet is met deze bondscoach.

  Dat Derksen de vaderlandse journalistiek bespeeld klopt als een bus. Wat die man zegt wordt veel te serieus genomen. Maar ga nou niet beweren dat de negatieve beeldvorming rond Van Basten aan Derksen en consorten te wijten is. Het is wel degelijk het Nederlands Elftal zélf dat zichzelf bijna consequent voor schut zet met afschuwelijk slecht voetbal.

  Oranje speelde draken van wedstrijden maar won er negen van de tien.

  Onder Van Basten speelde Nederland 41 interlands (waarvan 13 vriendschappelijk). Het won er 28 (waarvan 8 vriendschappelijk).

  Van Basten liet 32 spelers debuteren, maakte het Nederlands elftal ook bereikbaar voor spelers uit de Eredivisie en gaf zo een impuls aan het Nederlandse voetbal.

  Impuls? Ja, een impuls gaf ie wel ja. Namelijk de impuls dat elke bosmongool opgeroepen kon worden voor Oranje. Seedorf (beste middenvelder van de Champions League) en Van Nistelrooy (op een haar na Europees topscorer) had ie niet nodig maar hij gunde wel speeltijd aan Collins John (erg goed in Freecell) en Dave van den Bergh (regionaal kampioen sjoelen).

  Maar bovenal, en toeval bestaat in voetbal niet, bleef hij presteren.

  Oh, bleef ie presteren? In de afgelopen 2 jaar speelde Oranje 8 wedstrijden tegen serieuze tegenstanders. Resultaat: 1 gewonnen (Rusland), 4 gelijk (Duitsland, Argentinië, Roemenië, Engeland), 3 verloren (Italië, Portugal, Roemenië).

  Mijn conclusie is dat Nederland absoluut zijn plaats niet meer kent in het internationale voetbal. Kleine voetballanden bestaan niet meer, Albanië, Andorra, Luxemburg, de Faeröer en Cyprus zijn voetbaldwergen waar elk gerenommeerd voetballand tegenwoordig over kan struikelen.

  Da’s het excuus van iedereen die beschamend spel goed wil praten.

  Prestaties van de afgelopen EK-kwalificatie:

  Andorra: 100% verloren, doelsaldo 2-42

  Faeroer: 100% verloren, doelsaldo 4-43

  Luxemburg: 92% verloren, doelsaldo 2-23

  Toegegeven, Cyprus verrastte Duitsland deze kwalificatie met een gelijkspel. Albanië is al een jaar of 10 een lastige tegenstander.

  De Europese ranglijst voor landenteams aanvoeren zegt veel over de prestatiecurve van Oranje van de laatste 2 jaar maar laten we vaststellen dat plaatsing voor een eindtoernooi sowieso een prestatie van formaat is.

  Nee. Niet kwalificeren zou tegen deze tegenstanders is een schande van formaat zijn, zoals het ook een schande is voor Engeland dat ze er niet bij zijn.

  Bij zijn aantreden zei Van Basten luid en duidelijk: “ik wil dat we ons kwalificeren, maar bovenal wil ik dat er attractief een aanvallend voetbal gaan spelen”. Nou heb ik alle wedstrijden onder Van Basten gezien, maar de wedstrijden – wat zeg ik, de helften – die attractief en aanvallend waren kan ik op de vingers van één hand tellen. Met name de afgelopen twee jaar was het werkelijk een beschamende vertoning die op de mat werd gelegd. Tegen zwaardere tegenstanders werd er consequent gefaald en tegen de mindere goden was het bijna steevast met de hakken over de sloot. In de afgelopen kwalificatie wist Nederland slechts twee (!!) wedstrijden zonder samengeknepen billen uit te spelen: Bulgarije (2-0) en Wit-Rusland (3-0). De rest was peentjes zweten tot het eindsignaal waarbij we meer dan eens door het oog van de naald kropen. Zelden zal het Nederlands elftal zo vaak onder striemende fluitconcerten naar de kleedkamer zijn gegaan als onder Van Basten.

  Als ie nou nog slecht spelersmateriaal had gehad, had Van Basten dat nog als excuus aan kunnen voeren. Maar nee, hij kan beschikken over een waslijst aan spelers die tot de beste van Europa behoren. Van der Sar, Van Nistelrooy, Van der Vaart, Van Persie, Robben, Seedorf zijn spelers die – mits fit – bij elk voetbalelftal ter wereld permanent een basisplaats zouden hebben. Ook de iets mindere goden als Huntelaar, Van Bommel, Sneijder en Kuijt zouden drie van de vier keer gehakt moeten kunnen maken van ploegen als Luxemburg en Slovenië. Onder Van Basten is het echter 3 van de 4 keer ronduit tenenkrommend wat er op het veld gepresteerd wordt. Tel daar bij op dat de bondscoach bij de meest afgrijselijke wedstrijden nog in de camera durfde te zeggen dat Oranje goed speelde en je kunt maar één ding concluderen: Van Basten heeft de negatieve sfeer niet aan de pers, maar aan zichzelf te wijten.


  9 december 2007 om 23:15
  David de Jong

  “David. neem voetbal heeeel serieus.Er zijn wereldwijd meer voetballiefhebbers dan katholieken of moslims. “:

  Zakelijk zeer zeker wel [dat betwist ik zeer zeker niet!], maar het blijft een spel van 22 man in een veld waar 11 tegen 11 achter een bal aangaan om te scoren.

  Jij beschouwt de (kwaliteit van de) verslaggeving, de programma’s over voetbal journalistiek alsmede een beschouwing van het Nederlandse voetbal zelve en trekt het je zo aan. Sportjournalistiek is naar mijn beleving gewoon amusement. Als een club of een land een wedstrijd verliest zal dat nauwelijks impact hebben op het dagelijks leven van groepen mensen. Als tolheffing wordt ingevoerd, de BTW verhoogd wordt of de pil weer wordt vergoed vanuit het ziekenfonds, dan heeft dat wel impact en is de wijze van journalistiek daarover relevant. Bij sportjournalistiek naar mijn belevenis niet, omdat het amusement is: daar heb je gewoon net zoveel meningen over als het aantal mensen dat dat volgt (zie hierboven daar de voorbeelden van!), en dient verder nauwelijks een maatschappelijk doel anders dan amuseren (waar overigens niets mis mee is, maar als je het serieus gaat nemen dan kan dat problemen geven…..!).

  Als het voetbalminnende ‘volk’ de sportjournalistieke acties niet meer zou accepteren dan zouden ze a) niet meer kijken en b) deze media niet meer afnemen [ook kranten, sportbladen e.d.].. (waar overigens niets mis mee is, maar als je het serieus gaat nemen dan kan dat problemen geven…..!)

  Je vergelijking met aantal katholieken/moslims kan ik in deze discussie over voetbaljournalisten niet volgen.


  10 december 2007 om 01:07
  venturo

  Henkie, voetbal is inderdaad een kijksport waarbij WINST heel belangrijk is. Vraag dat van Gaal. In Nederland wordt een overdreven accent op mooi voetbal gelegd. Leuk maar daar wordt je geen Europees kampioen mee. Ook dat is een keuze.. Waar het mij om gaat, en gisteren waren daar weer een tweetal beschamende voorbeelden van te zien, is dat men van Basten blijkbaar of onder curatele wil plaatsen, of zelfs helemaal van het toneel wil hebben. Een weinig verheffend gebeuren waarvoor zelfs van Hanegem zich zichtbaar geneerde. Internationaal gezien snappen ze daar geen reet van. Overigens die stand op de ranglijst komt niet helemaal uit de lucht vallen toch? “Zelden zal het Nederlands elftal zo vaak onder striemende fluitconcerten naar de kleedkamer zijn gegaan als onder Van Basten” dit is nou typisch zo’n opmerking waar ik op doel. Er waren wedstrijden waar gefloten werd ja. In Eindhoven en Rotterdam. Gaat er een lichtje bij je branden? De associatie met Ajax is in het geval van Van Basten nog erg groot.


  10 december 2007 om 06:15
  Gijs Scholman

  Ik ben het helemaal met je eens dat er een hetse rondom de bondscoach wordt geschapen door een aantal journalisten (niet alleen om de bondscoach bepaalde journalisten branden graag mensen af. Kunnen we niet een offensief tegen dit gespuis beginnen?


  10 december 2007 om 06:19
  arno bouwens

  Dat van Basten onderuit wordt geschoffeld is niet netjes. Maar zo gaat het volgens mij al jaren met bondscoaches en trainers van topclubs en niet alleen in Nederland. Een vergelijking met politici – bijvoorbeeld Mark Rutte – dringt zich op. Je wordt publiekelijk gekapitteld op sentimentele gevoelens. Het verschil met politiek is dat ‘het volk’ bij voetbal veel meer betrokken is. Dat is een verdienste van het voetbal, maar heeft als keerzijde dat iedereen er wat van vindt en dit wil ventileren. Zo ook in zakelijke weblogs 🙂

  Zelf ben ik een redelijke buitenstaander in de verslaggeving rond het Nederlands elftal. En dat is eigenlijk al symptomatisch! Tot voor kort zag ik altijd alle kwalificatiewedstrijden en las ik de interviews nadien. Bij de recente kwalificatiereeks ben ik echter afgehaakt omdat het niet om aan te zien was; resultaat of geen resultaat. Volgens mij heeft het merk Oranje een deuk opgelopen. Aan wie het ligt kan ik van een afstand niet zeggen; maar als ik de CEO van het merk/bedrijf was, zou ik ingrijpen.


  10 december 2007 om 06:34
  Vincent Leenders

  Het merk Oranje heeft onder het bewind van Marco van Basten simpelweg een enorme deuk opgelopen. Bij zijn aantreden in augustus 2004 heeft Van Basten toch geloofsbrieven overlegd, waarin hij resultaten gepaard wilde laten gaan met dominant en aantrekkelijk voetbal. Resultaten alleen zijn in Nederland, al dan niet op basis van misplaatste arrogantie, niet voldoende. In zijn selectiebeleid heeft Van Basten bovendien veel spelers beschadigd en/of beledigd door opzichtig te negeren/niet te selecteren of juist wel te selecteren. Het rijtje van Henkie kan nog worden aangevuld met bv. Roy Mackaay, maar ook een Barry Opdam en Tim de Cler. Het kan toch niet zo zijn dat Van der Vaart elke zaterdag uitblinkt in de Bundesliga met de ene fraaie goal na de andere en in Oranje altijd maar naar binnen moet draaien om de bal voor zijn goede voet te krijgen.

  Ik weet niet of Van Basten nog moet opstappen voor het EK. Iemand het gezicht gezien van de Franse bondscoach toen de loting Frankrijk aan Nederland koppelde? De status van Van Basten in het buitenland is anders dan bij ons, idem voor Seedorf en Van Bommel, waarvan men in het buitenland toch niet snapt dat ze geen vaste waarde zijn. Ook Rinus Michels had al twee keer voor een eindtoernooi aangegeven te zullen stoppen en we kennen het resultaat: in 1988 werden “we” kampioen en in 1992 speelden we het beste voetbal ooit (tegen Duitsland).

  Wanneer spelers hardop beginnen te twijfelen (ik meende dat gisteren even bij Van Bronkhorst te zien), dan zou de KNVB nog wel ingrijpen moeten overwegen. Laat Van Basten zich spiegelen aan Jurgen Klinsmann tijdens het voorbije WK en ons een mooie oranjezomer bezorgen.


  10 december 2007 om 07:05
  MarkvdrHeijden

  Prima reactie, Ron.

  Een vaak gehoorde reactie is dat Van Basten zich toch kwalificeert. Hij voldoet kortom aan de doelstelling. Alsof kwalificatie of een goed trackrecord (tegen met name zwakke Oost-Europese landen) de norm is.

  Voor mij is de norm een goed WK of EK spelen. Wat dat betreft heeft Advocaat het al twee keer beter gedaan (kwartfinale WK ’94, halve finale EK ’04). Van Basten heeft ons opgezadeld met de grootste schande op een WK ooit.

  Het enige dat ik tendentieus aan de berichtgeving kan vinden, is dat journalisten Van Basten in eerste instantie nog het voordeel van de twijfel gaven.

  In de VI en de Volkskrant zie ik alleen gefundeerde kritiek. Daar wordt niet op de man gespeeld, maar ahv analyses van het spel – bijvoorbeeld in de VI de opstellingen per minuut, aantal kansen, hoe vaak spitsen worden bereikt, etc – aangegeven dat het spel niet klopt.

  En eigenlijk is dat overbodige luze, want ik kan me niet voorstellen dat er een iemand is hier op Marketingfacts die de wedstrijden van het Nederlands elftal nog uit kan kijken. Ik in ieder geval al lang niet meer.

  Daarom zou ik graag concrete voorbeelden horen van tendentieuze berichtgeving of de hetze die door een paar journalisten wordt geschapen.

  De VI en met name Johan Derksen zijn hier al vaker een eenvoudig doelwit geweest, maar ik wil graag man en paard genoemd hebben. Dus geef concrete voorbeelden waarin ‘dit gespuis’ bezig is met een hetze of met tendentieuze berichtgeving.


  10 december 2007 om 07:48
  Jorn Jansen

  Goed verhaal, ook goede reactie van Henkie. De reactie van Henkie zit zeker een grote kern van waarheid in. Nederland speelt bagger en totaal geen attractief voetbal. MAAR ik denk wel dat “de beste stuurlui aan wal staan”. Iedereen weet het zo goed te vertellen.

  Mensen moeten doen waar ze goed in zijn, bij sport journalisten als bovengenoemden is dat inderdaad de benen onder het lijf van iemand zagen.

  Als je mijn mening vraagt? Iemand die weggaat kan je niets meer van verwachten, laat maar waaien. Van Basten moet zelf slim genoeg zijn om op te stappen. Niet NA het EK, maar ervoor. Wie dan wel? Ik zeg haal een Hiddink terug, of zorg dat Stevens bondscoach wordt ipv dat hij naar PSV gaat.

  Maar ja… Wie ben ik? Misschien wel even goed als al die andere stuurlui?


  10 december 2007 om 08:20
  Dennis Hendriksen

  Waarheid als een koe Albert. Er zijn volgens mij maar weinig sportjournalisten louter op basis van hun eigen bevindingen publiceren. Ik heb bijvoorbeeld eens met eigen ogen gezien hoe het journalistieke vonnis over Ronald Koeman bij Ajax werd geveld na een verliespartij in Auxerre. Via een kringgesprek werd een mening gevormd, waarna alle media in koor riepen: wegwezen!

  Ik denk dat we in de kwestie van Basten helaas moeten concluderen dat de voetbaljournalistiek grotendeels het pad van enkele opinieleiders volgt. In tegenstelling tot andere landen lijken status en rapportcijfers hier niet zo zeer te gelden…


  10 december 2007 om 09:01
  Remco

  Goed verhaal Albert. In detail kan je van Basten zaken verwijten. Een groot probleem blijft ook het feit spelers van dit niveau maar niet (op van Persie en van der Vaart na) tot een individuele goede prestatie komen. Onder geen van de bondscoaches trouwens. De voetbalpers gaat respectloos om met van Basten die terecht blijft tot na het EK. Als spelers het in deze situatie het niet kunnen opbrengen zijn ze geen knip voor de neus waard.


  10 december 2007 om 10:05
  Henkie

  @Remco – da’s misschien wel waar maar die spelers presteren wél wekelijks bij hun club. Als ze dan onder Van Basten structureel niet thuisgeven moet dat je toch aan het denken zetten.

  @Dennis – status en rapportcijfers lijken hier niet te gelden? Wat zijn de status en rapportcijfers van Van Basten als (bonds)coach? Onder de meeste vorige bondscoaches werd structureel matig tot redelijk gespeeld en incidenteel goed of slecht. Onder Van Basten wordt structureel slecht gespeeld, soms matig en incidenteel redelijk of goed. De ploeg is zelfs tegen Luxemburg nauwelijks meer opgewassen, terwijl Van Basten wel kan beschikken over spelers die wekelijks uitblinken op het hoogste niveau.

  Ajax werd ook afgebrand nadat ze in de beker slechts met hulp van de scheidsrechter in de verlenging konden winnen van Kozakken Boys. “Ja maar ze wonnen toch?” zou Albert dan zeggen. Zo lust ik er nog wel een paar, zeg. Als Ajax wekelijks zo’n wedstrijd zou spelen zou de coach ook gewoon vermorzeld worden door de media. En terecht natuurlijk. Dat Derksen en Borst daarin het voortouw zouden nemen doet daar niks aan af.


  10 december 2007 om 11:07
  Alex

  Hi Albert, goed artikel. Natuurlijk is niemand perfect, ook Van Basten niet. Ongetwijfeld zal hij ook fouten hebben gemaakt, maar door de bank genomen heeft hij tot dusverre een prima prestatie geleverd. Het is mij overigens opgevallen dat sinds Marco van Basten als speciale gast tijdens Voetbal Insite de VI betichtte van onbetrouwbaar gedrag Johan Derksen rancuneus gedrag lijkt te vertonen.


  11 december 2007 om 08:01
  Albert Treur

  Zit een standbeeldje aan te komen voor van Basten denk ik zo!


  9 juni 2008 om 19:41
  media

  Niet overdrijven Albert 😉


  10 juni 2008 om 04:12
  mgvandenbroek

  Laten we in godsnaam kalm blijven…. WE WORDEN KAMPIOEN, WE WORDEN KAMPIOEN, WE WORDEN KAMPIOEN, WE WORDEN KAMPIOEN


  10 juni 2008 om 04:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!