Vakantie 2006: 48% van de boekingen via internet

Vakantie 2006: 48% van de boekingen via internet
, Upstream
@marcoderksen

Uit het ContinuVakantieOnderzoek 2006, een samenwerkingsverband tussen TNS NIPO en het NBTC, bleek al dat 48 procent van alle vakantieboekingen via internet plaatsvindt. De afdeling Retail van TNS NIPO deed nader onderzoek naar het bezoekersgedrag op boekingssites.

In 2006 gingen maar liefst 12,4 miljoen Nederlanders op vakantie, gemiddeld 2,8 keer per persoon. Tellen we dat op, dan komen we op een totaal van 34,5 miljoen vakantiegangers. Internet speelt een belangrijke rol bij het zoeken en boeken van deze vakanties.

Bezoeken en boeken
Vier op de vijf bezoekers van boekingssites heeft weleens een reis geboekt via internet. Bijna een derde van de bezoekers laat weten dat ze net zo lief een reis online boeken, als via een fysiek reisbureau. Deze mensen lijken het volste vertrouwen te hebben in het medium internet als ‘booker’. Toch geeft een kwart van de bezoekers aan een rondreis liever bij een fysiek reisbureau te boeken.

Slechts twee procent van de bezoekers boekt al zijn reizen uitsluitend bij een fysiek reisbureau. 42 procent boekt liever bij een reisorganisatie waarbij men zowel online als bij een fysiek reisbureau kan boeken, dan bij een reisorganisatie die alleen online-boekingen verzorgt. Twijfelen mensen nog, dan vraagt 31 procent meestal nog informatie bij een fysiek reisbureau op.

Populaire sites
Ruim de helft van de mensen die het afgelopen jaar een boekingssite hebben bezocht (53 procent) is naar de specifieke site geleid door een zoekmachine. 47 procent van de bezoekers kwam op een specifieke site terecht, omdat ze al bekend waren met de organisatie. De meest bezochte sites zijn D-reizen.nl (35 procent) gevolgd door Weekendjeweg.nl (26 procent), Kras.nl (22 procent) en Anwb.nl (21 procent).

Online gemakkelijk
Bezoekers noemen gemak als belangrijkste argument om hun vakantie via een boekingssite te boeken (72 procent). De mogelijkheid om alles zelf te kunnen uitzoeken en niet afhankelijk zijn van openingstijden zijn een goede tweede en derde (respectievelijk 63 en 59 procent). Degenen die nog nooit een vakantie online hebben geboekt, geven als belangrijkste reden dat ze vertrouwd zijn met een fysiek reisbureau (33 procent). Bij een online-boeking missen mensen ook persoonlijk advies (29 procent). Bijna de helft (45 procent) van de ondervraagden die het afgelopen jaar boekingssites hebben bezocht, vindt de adviesfunctie het voordeel van boeken bij een fysiek reisbureau.

Belangrijke informatie
78 procent van de bezoekers heeft het meeste baat bij een duidelijk prijsoverzicht op de website. Ook zijn duidelijke afbeeldingen van de vakantiebestemming erg wenselijk (55 procent). De mogelijkheid om prijzen online te vergelijken is voor 52 procent een belangrijk criterium om voor een specifieke boekingssite te kiezen.

Toekomst
Van de online-boekingssitebezoekers zal er altijd een groep blijven bestaan die een voorkeur heeft om bij een fysiek reisbureau te boeken. Wellicht kan deze groep in de toekomst toch tot de internetboekers worden gerekend doordat er online-tools in ontwikkeling zijn die live-chat met en direct advies van een medewerker mogelijk maken.

Via:
Reismanagers


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.