Fokke en Sukke sjoemelen met hun wiki

Fokke en Sukke sjoemelen met hun wiki

Fokke en Sukke sjoemelen met hun wiki

Inmiddels heeft elk zichzelf respecterende nieuwsbron wel een stukje geschreven over het feit dat Prins Friso en prinses Mabel vanaf een computer in Huis Ten Bosch, het woonpaleis van koningin Beatrix, informatie hebben verwijderd uit het lemma over prinses Mabel op de Engelstalige internetencyclopedie Wikipedia. Het betrof informatie over de relatie van Mabel Wisse Smit met drugscrimineel Klaas Bruinsma. Een ‘vlekje’ op het curriculum vitae van Mabel waar de Rijksvoorlichtingsdienst al jaren druk mee is.

De wijzigingen kwamen aan het licht via de Wikiscanner, een online databank die de computers identificeert waarmee anonieme wijzigingen in Wikipedia zijn aangebracht, op basis van hun IP-adres. Naast Friso en Mabel zijn inmiddels al veel meer overheden, bedrijven en bekende personen geidentificeerd die hun eigen lemma op Wikipedia hebben aangepast. Erwin Boogert somt op Emerce een aantal voorbeelden op zoals de Amerikaanse CIA, Pepsi Cola en Wallmart.

En nu dus ook Fokke & Sukke ;-)


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 7 reacties op dit artikel

 • Mooi stuk van Erwin, jammer dat de replymodule op Emerce momenteel stuk lijkt.

  geplaatst op
 • Lees vanmorgen in NRC next dat Wikipedia ook tientallen computers van de publieke omroepen de toegang heeft ontzegd zodat medewerkers geen Wiki-pagina's meer kunnen wijzigen. Dit nadat zij beledigde informatie online hadden gezet. Zo was bij Mart Smeets het woord God toegevoegd en werden medewerkers van het Journaal voor mensapen uitgemaakt.

  geplaatst op
 • Wat mij nog het meest verbaast is dat het koninklijk huis niet anoniem surft over het internet. De IP range van "Huis ten Bosch" is gewoon publiekelijk bekend (194.123.230.32 - 194.123.230.39) hadden de ICT jongens daar toch wel even over na kunnen denken.

  WHOIS Huis ten Bosch

  geplaatst op
 • @Dimitry: en daar heeft Quotenet dan weer een leuke suggestie voor: Operator (handig programma waarmee je je anoniem over internet kunt bewegen).

  geplaatst op
 • En Fokke & Sukke gaan door!

  geplaatst op
 • Ook leuk dat de tekst ook daadwerkelijk op de Wiki pagina over Fokke & Sukke staat! :)

  En over het gedoe van Wiki aanpassen. Als je iets over jezelf leest en je vind dat het niet klopt, waarom zou je dat dan eigenlijk niet mogen aanpassen? Waarom zou degene die het erop heeft gezet wel echt gelijk hebben?

  geplaatst op
 • In theorie is het mooie van wiki's (wikipedia) dat dergelijke "onterechte" wijzingen nooit lang standhouden omdat andere gebruikers het verwijderde/aangepaste weer snel aanvullen. In dat opzicht zijn wiki's fantastisch. Enerzijds omdat "de waarheid" snel weer te lezen is, maar misschien nog wel meer omdat het de wereld van dit soort communicatiegrootmachten op zijn kop zet. De spierballen veliezen hun kracht! Natuurlijk zijn er kanttekeningen te plaatsen bij "waarheid" aangezien ook gekte en rancune toegang hebben tot de wiki's.... Maar ik krijg bij wiki's toch een soort gevoel als bij de scheikundelessen op de middelbare school: "everything returns to equilibrium". Ik heb even gekeken op de pagina van Mabel en hun wijziging is in ieder geval teruggedraaid. Gegeven de methoden die er zijn om te achterhalen wie welke wijzigingen aanbrengt, ben ik benieuwd hoever grote bedrijven en overheden zullen gaan om te wijzigen zonder een spoor na te laten. Heeft iemand hier al ervaring mee?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.