Wat betekent web 2.0 voor marktonderzoek?

Wat betekent web 2.0 voor marktonderzoek?

John Kivit verwijst op de corporate blog naar Ray Pointer, directeur van Virtual Surveys, die in een artikel voor Research World (pdf), het vakblad van Esomar, zijn visie geeft op deze vraag. De kern van Pointers betoog draait om de vraag of marktonderzoekers de touwtjes uit handen kunnen en willen geven.

Marktonderzoek 1.0 was vooral eenrichtingsverkeer. Web 2.0 gaat het web democratiseren, waarbij er steeds meer tweerichtingsverkeer op gang komt. En dat is wennen voor de meeste marktonderzoekers. Die zijn namelijk gewend dat ze het onderwerp, de timing en de vraagstelling zelf bepalen. Pointer ziet daarbij een centrale rol voor online communities. Volgens Pointer ligt de toekomst bij bureau’s die bezig zijn met blog mining, forums, user generated content, de mobiele telefoon als instrument en het opzetten van klantenblogs als kwalitatieve tool.


DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • AdAge heeft een artikel waarin wordt gesteld dat social networks in toenemende mate worden gebruikt voor CRM ipv adverteren:

  (...) For all the talk about how much money Facebook and MySpace are making off ads -- and whether or not those ads work -- there's a growing sense of concern that the promise of social networking as a marketing vehicle is getting lost. Some marketing execs are suggesting the space should be used less like a paid media vehicle and more like a customer-relationship-management tool. (...)

  geplaatst op
 • Volgens mij is het van ondergeschikt belang of 'marktonderzoekers de touwtjes uit handen willen geven'. Volgens mij is het de primaire vraag of organisaties touwtjes uit handen willen geven: een stap dichter bij de bron. Marktonderzoekers zijn in de bewustwording/facilitatie daarvan ongetwijfeld belangrijk maar ze zullen als 'station' tussen klanten en bedrijven zeker verdwijnen.

  Dit is natuurlijk maar een nuance, de strekking is duidelijk; klanten moeten meer bij organisaties betrokken worden. Het boek Democratizing Innovation van Eric von Hippel (gratis download) biedt inspiratie.

  geplaatst op
 • Het blijft gewoon een kwestie van goed naar de consument luisteren en welke techniek je daarvoor gebruikt is niet zo belangrijk. Marktonderzoekers wordt vaak de vrijheid ontnomen onderzoek uit te voeren zoals ze zouden willen omdat ze door marketeers gezien worden als middel om hun eigen ideeën door te drukken. De marketeer is tamelijk autitisch en denkt vaak genoeg tamelijk rechtlijnig als ze onze USP nu maar begrijpen kopen ze wel ... Echte interesse voor de consument ontbreekt helaas vaak en 'de touwtjes uit handen geven' lijkt mij in dit kader niet de oplossing maar een vorm van luiheid.

  geplaatst op
 • Interessante stelling Carl. Ik zal hem hier op kantoor eens in de groep gooien om de zaak scherp te houden ;-)

  Ik geloof in wat ik zelf noem Research As A Service (RAAS) waarbij de marktonderzoeker veel meer faciliterend optreedt.

  Voor de klant betekent dit dat onderzoek sneller, beter en toegankelijker wordt. Hij kan als het ware door het onderzoeksproces heen razen (vandaar RAAS), zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

  geplaatst op
 • Interessante punten. Ik denk dat veel onderzoek doen 'overbodig' wordt en dat het meer informatie agreggeren en structureren wordt, zoals ook Pointer aangeeft. Blog en social network mining en weergeven, waarbij je zoals John aangeeft ook een beetje kan sturen. Alleen het helemaal sturen zal steeds minder worden.

  De issue die nu zal opkomen is of de generatie marketeers (of marketing informatie managers die marktonderzoek inkopen) in staat is de stap te maken van 'betrouwbaarheid, hoeveel steekproef en dat soort getallen' naar minder gekwantificeerde en statistisch betrouwbare cijfers, die misschien wel meer zeggen en meer valide zijn omdat ze er niet staan omdat het ze expliciet gevraagd is, maar omdat deze mensen er echt mee bezig zijn.

  geplaatst op
 • Best griezelig dat een gerenommeerd instituut als Esomar niet verder kijkt dan dit.

  Zelf durft ik de stelling aan dat binnen 5 jaar valide voorspellingen gedaan kunnen worden over de toekomstige ontwikkeling van markten, opinies en al dies meer, zonder tussenkomst van enig marktonderzoek.

  Dit kan op grond van een analyse van wie (autoriteit) wat (tags) waar (site profiel) zegt, in combinatie met de reacties van lezers (richting) en de snelheid waarmee de discussie zich verspreidt (kracht). Al deze factoren zijn nu al meetbaar en volgbaar.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.