Google koopt zich in in China?

17 augustus 2007, 05:25

PC World bericht dat Google heftig gaat investeren in China om zo de concurrentie met de Chineze zoekmachine Baidu aan te gaan.

Google’s CEO, Eric Schmidt, legt uit, “It’s a very good start and although we don’t think that this will result in an immediate huge success, we think that the tenacity of Google … will bring significant victories in China over the next few years.” Kai-Fu Lee, president Google China verteld in een recent rapport (in het Chinees) dat Google China de komende jaren een of twee bedrijven zal overnemen en zal investeren in vier of vijf bedrijven. Overigens geeft PC World aan dat Kai Fu dit verhaal niet heeft bevestig omdat hij niet regageerd op telefoon of email… Ik heb via Babelfish geprobeerd het Chinees te ontcijferen, maar dat blijft behelpen. Wie van de Marketingfacts lezers leest er Chinees? En kunnen we hieruit concluderen dat Baidu het in China momenteel wint van Google?

Bron: PC World

Keesjan Deelstra (1966) is getrouwd met Tessel en is trotse vader van vier dochters: Sacha, Suja, Meike en Elvi. Hij schreef het veelgeprezen ‘Handboek zoekmachine marketing’; het eerste Nederlandse boek over Organic en Paid search dat inmiddels meer dan 12.000 keer verkocht is. Hij studeerde Sociale Geografie aan de UvA in Amsterdam en vond zijn stek uiteindelijk in de internetwereld. Met zijn bureau InternetEffect adviseert hij grote en kleine bedrijven op het gebied van zoekmachinemarketing. SEO+SEA+Analytics= > Omzet. Hij draagt kennis over met het boek en cursussen: 'live' workshops en trainingen en de nieuwe E-learning SEO cursus. Met de SEO tool SeoEffect tenslotte, kunnen ondernemers zelf met hun SEO aan de slag. SEO Effect wordt inmiddels door meer dan 5000 websites gebruikt.

Categorie
Tags

2 Reacties

  Joost B.

  Baidu wint het al heel lang van Google. Ik geloof dat het marktaandeel van Baidu iets boven de 50% ligt, terwijl Google een tweede plek inneemt met 30%.

  offtopic: het is trouwens reageert


  17 augustus 2007 om 08:15
  marcvanderchijs

  @Eduard: ook al doet Baidu het momenteel een stuk beter dan Google, het is nog maar de vraag of ze dit vast weten te houden. Op dit moment zijn de meeste bezoekers bij Baidu jongeren die entertainment searches doen (mp3’s etc.). Hier is Baidu heel sterk in. Google heeft echter relevantere zoekresultaten, wat uiteindelijk toch de doorslag zal geven. Die resultate zijn echter voor een groter deel in het Engels, en daardoor niet voor iedereen toegankelijk. Dit is iets waar Google aan moet werken, maar wat ze (voor zover ik dat kan zien) niet doen.

  Als Google China daarnaast eindelijk zijn management team vervangt en er goede Chinezen neerzet (en geen Amerikanen zoals William Chang en Li Kai-Fu, die weinig van China begrijpen) maken ze zeker nog een goede kans om op termijn nummer 1 te worden. Daar zijn geen overnames voor nodig.


  21 augustus 2007 om 05:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!