E-consultancy publiceert top 10 usability guru’s

E-consultancy publiceert top 10 usability guru’s
In het kader van het recent gepubliceerde Usability and User Experience Report 2007, heeft het Britse E-consultancy.com ruim 700 respondenten (met interesse in usability en user experience) gevraagd naar hun favoriete user experience guru. Het resultaat levert een interessante lijst van namen op waarvan de gerelateerde websites een must zijn voor iedereen die ook maar iets te maken heeft met website-usability:
 1. Jakob Nielsen
 2. Steve Krug
 3. Jared Spool
 4. Donald Norman
 5. Jeffrey Veen
 6. Jesse James Garrett
 7. Louis Rosenfeld
 8. Jenifer Tidwell
 9. Seth Godin
 10. Bryan and Jeffrey Eisenberg
Het zal voor niemand een verrassing zijn dat guru's als Nielsen, Spool, Norman en Garrett in deze lijst vermeld staan. Opmerkelijk vond ik wel dat Seth Godin in de top-10 staat. Voor mij is Godin toch vooral een trendwatcher en minder een usability guru. Helaas geen Nederlanders in de top 10 dus ik ben benieuwd welke namen jullie zouden noemen als het gaat om de Nederlandse top 10. Iemand?


Geplaatst in

DelenEr zijn 23 reacties op dit artikel

 • Laat ik zelf beginnen met Ruben Timmerman en Robert Jan van Diepen (beide blogger op Marketingfacts) voor te stellen. Wie meer?

  geplaatst op
 • Ik noem Rob Punselie en Joost Wolzak.

  geplaatst op
 • Ik 'nomineer' Rob Punselie(Wijzer op het web!) en Oskar van Rijswijk(ex-W3use).

  geplaatst op
 • Ik ben zelf alleen bekend met Ruben Timmerman.
  Ben het eens dat Seth Godin een erg goede presentator is, en ook erg scherp in marketing, maar dat nog niet automatisch kan worden doorgetrokken naar useability.

  geplaatst op
 • Valt me toch tegen dat we in Nederland niet verder komen dan een handjevol usability experts. What about Ben Vroom, mensen van 2C Usability, eFocus, Mangrove en W3use (om er maar eens een paar te noemen)?

  geplaatst op
 • Nielssen is een dwaas, die teert op ze verleden, daarnaast kraamt ie vaak ongefundeerde onzin uit die nergens op slaat.

  geplaatst op
 • @Sjors: sluit me bij je aan maar toch heeft Nielsen blijkbaar DE naam als het gaat om usability.

  Wie vind jij in Nederland trouwens de moeite waard?

  geplaatst op
 • De mensen van Concept7 misschien? Zij zijn de makers van usabilityweb.nl.

  geplaatst op
 • @Marco/Sjorp: Ik ben ook geen fan van Jakob Nielsen, hoewel hij aantal jaren terug prima was, lijkt het er op dat hij nu de veranderingen niet kan bijbenen. Maar dom is ie overigens niet ;-)

  @Marco: ik denk dat er zeker wel experts in NL zijn, alleen profileren ze zich (nog) niet zoals Ruben of anderen hierboven genoemden. Gevolg is dat ons lijstje beperkt blijft tot de mensen die we hebben ontmoet of zaken mee hebben gedaan. Aantal mensen in de top10 die je noemt heb ik nooit ontmoet, maar dankzij publicaties zie ik ze ook op dit vlak als expert, dankzij hun persoonlijke pr.

  geplaatst op
 • Toevallig ben ik bezig met het Usability boek van Ward van der Put. Ik vind het tot zover erg interessant. En is duizendpoot Peter Kassenaar ook niet op dit terrein actief?

  geplaatst op
 • Voor mij is Steve Krug de absolute nummer 1. Zijn boek "Don't make me think" raad ik iedereen aan die serieus usability wil inzetten en de bezoekers van zijn website centraal wil stellen.

  geplaatst op
 • Persoonlijk schat ik John Maeda, met zijn werk over Simplicity (http://lawsofsimplicity.com/) zeer hoog in als het over usability gaat.

  Voor de Nederlandse specialisten, is het een idee om eens rond te kijken op http://www.ddux.org/ ?

  geplaatst op
 • Hi Bart, ddux.org was voor mij nog een onbekende dus meteen maar toegevoegd aan E-commerce startpunt.nl / Usability. Maar op Chi-nederland vind je ook een overzicht van Nederlandse specialisten.

  geplaatst op
 • @marco ik ben niet zo een usability freak en vind dat dus moeilijk te zeggen, in het verleden heb ik me rot lopen irriteren aan nielsen. Met name zijn mening over flash was nogal bot, en bovendien feitelijk onjuist.

  geplaatst op
 • Waar zijn de meisjes? Die moeten er toch ook zijn...

  geplaatst op
 • @Adriaan: noem er eens één? Ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook geen ken.

  geplaatst op
 • @ Adriaan wat dacht je van Soraia Cardoso van Sotopia, zie de link voor haar bioSoraia Cardoso Soraia is lid van de Usability Professionals Association (UPA) en ACM Computer Human Interaction (CHI).

  geplaatst op
 • of bureau TEMPEL, usability en interaction design.

  geplaatst op
 • Wat dachten we van Tjeerd Hoek, voormalig usability and design director bij Microsoft, en hier verantwoordelijk geweest voor Windows Vista, Office 2003 en vele MSN toepassingen.

  geplaatst op
 • Pfft,

  De bekende namen zijn niet noodzakelijk de beste elementen hoor.

  Of zijn jullie van mening dat Britney Spears de beste muziek maakt?

  Er zijn 1000de goede usability mensen aan het werk in Nederland en België. De meesten zijn onbekend en anoniem en dat zal zo blijven.

  Bekend worden, moet je ook al willen. Je moet toegang hebben tot de juiste kanalen en media. Het is ook één groot incestueus wereldje (ik vind jou goed, als jij mij goed vindt)

  Ik ben héél veel bezig met usability en dit al 10 jaar en professioneel. Wil je geloven dat ik de helft van de mensen op dat lijstje niet eens ken? Dus zo bekend zijn ze niet.

  Namen noemen, dwepen met de guru’s, het past allemaal in het wereldje van de gebakken lucht waarrond usability voor een deel is opgebouwd.

  Het is een beetje hype op het moment.

  Ach, usanility experts, het zijn een beetje de alchemisten van dit tijdperk. Bij die laatste groep zaten ook véél kwakzalvers op zoek naar manieren om goedkoop goud te maken. Ze waren ook lid van een soort subcultuur met incrowd informatie en gebruiken.

  Laatst hoorde ik op een seminarie een stuk ongeluk, die usability consultant was, kelen dat hij geen usability consultant was, maar interaction designer….

  Edwin.

  Usability Engineer,
  In zijn private time is hij heerser over het zevende universum.

  geplaatst op
 • Usanility insultants. Ik ken er een paar ja.

  geplaatst op
 • Ik noem een Wouter van den Berg, Bastiaan Klooster, Thomas Marteijn, Mila Witjes en dan vergeet ik er vast nog wel een paar. Allen van 2C Usability, toch wel het bedrijf dat usability in NL op de kaart heeft gezet. Denk aan de organisatie van de jaarliljkse usability award en natuurlijk de maandelijkse nieuwsbrief die al bijna acht (!) jaar wekelijks over usability bericht. Toch allemaal echte guru's lijkt me.

  geplaatst op
 • Ik heb het boek van Steve Krug een aantal jaren geleden moeten lezen voor school en toen vond ik het al een erg boeiend boek. Helaas had ik het toen niet uitgelezen maar gestrand bij hoofdstuk 6. Nu heb ik het boek alsnog gelezen aangezien ik bezig ga met de usability bij een afstudeeropdracht. Alweer ging ik er erg makkelijk doorheen, moest zelfs weer lachen om bepaalde dingen.

  Ik ben nu ook nog op internet aan het zoeken naar onderzoeksmethodes en wil daar een lijst van maken, daar ben ik nog wel even mee bezig, als iemand wat dingen heeft/weet voor mij, ik hou mij aanbevolen!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.