E-consultancy publiceert top 10 usability guru’s

18 juli 2007, 01:59

In het kader van het recent gepubliceerde Usability and User Experience Report 2007, heeft het Britse E-consultancy.com ruim 700 respondenten (met interesse in usability en user experience) gevraagd naar hun favoriete user experience guru. Het resultaat levert een interessante lijst van namen op waarvan de gerelateerde websites een must zijn voor iedereen die ook maar iets te maken heeft met website-usability:

 1. Jakob Nielsen
 2. Steve Krug
 3. Jared Spool
 4. Donald Norman
 5. Jeffrey Veen
 6. Jesse James Garrett
 7. Louis Rosenfeld
 8. Jenifer Tidwell
 9. Seth Godin
 10. Bryan and Jeffrey Eisenberg

Het zal voor niemand een verrassing zijn dat guru’s als Nielsen, Spool, Norman en Garrett in deze lijst vermeld staan. Opmerkelijk vond ik wel dat Seth Godin in de top-10 staat. Voor mij is Godin toch vooral een trendwatcher en minder een usability guru. Helaas geen Nederlanders in de top 10 dus ik ben benieuwd welke namen jullie zouden noemen als het gaat om de Nederlandse top 10. Iemand?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

17 Reacties

  onlinemarketeerTV

  Ik ‘nomineer’ Rob Punselie(Wijzer op het web!) en Oskar van Rijswijk(ex-W3use).


  18 juli 2007 om 08:19
  JdB

  Ik ben zelf alleen bekend met Ruben Timmerman.

  Ben het eens dat Seth Godin een erg goede presentator is, en ook erg scherp in marketing, maar dat nog niet automatisch kan worden doorgetrokken naar useability.


  18 juli 2007 om 08:25
  media

  Valt me toch tegen dat we in Nederland niet verder komen dan een handjevol usability experts. What about Ben Vroom, mensen van 2C Usability, eFocus, Mangrove en W3use (om er maar eens een paar te noemen)?


  18 juli 2007 om 10:02
  Sjorsp

  Nielssen is een dwaas, die teert op ze verleden, daarnaast kraamt ie vaak ongefundeerde onzin uit die nergens op slaat.


  18 juli 2007 om 10:35
  media

  @Sjors: sluit me bij je aan maar toch heeft Nielsen blijkbaar DE naam als het gaat om usability.

  Wie vind jij in Nederland trouwens de moeite waard?


  18 juli 2007 om 10:42
  Feeder

  Toevallig ben ik bezig met het Usability boek van Ward van der Put. Ik vind het tot zover erg interessant. En is duizendpoot Peter Kassenaar ook niet op dit terrein actief?


  18 juli 2007 om 11:02
  mvkranenburg

  Voor mij is Steve Krug de absolute nummer 1. Zijn boek “Don’t make me think” raad ik iedereen aan die serieus usability wil inzetten en de bezoekers van zijn website centraal wil stellen.


  19 juli 2007 om 07:44
  Sjorsp

  @marco ik ben niet zo een usability freak en vind dat dus moeilijk te zeggen, in het verleden heb ik me rot lopen irriteren aan nielsen. Met name zijn mening over flash was nogal bot, en bovendien feitelijk onjuist.


  20 juli 2007 om 13:21
  adriaan verstijnen

  Waar zijn de meisjes? Die moeten er toch ook zijn…


  24 juli 2007 om 05:06
  media

  @Adriaan: noem er eens één? Ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook geen ken.


  24 juli 2007 om 05:10
  Bibi van der Tempel

  of bureau TEMPEL, usability en interaction design.


  24 juli 2007 om 06:09
  Bas Paumen

  Wat dachten we van Tjeerd Hoek, voormalig usability and design director bij Microsoft, en hier verantwoordelijk geweest voor Windows Vista, Office 2003 en vele MSN toepassingen.


  24 juli 2007 om 07:11
  Edwin

  Pfft,

  De bekende namen zijn niet noodzakelijk de beste elementen hoor.

  Of zijn jullie van mening dat Britney Spears de beste muziek maakt?

  Er zijn 1000de goede usability mensen aan het werk in Nederland en België. De meesten zijn onbekend en anoniem en dat zal zo blijven.

  Bekend worden, moet je ook al willen. Je moet toegang hebben tot de juiste kanalen en media. Het is ook één groot incestueus wereldje (ik vind jou goed, als jij mij goed vindt)

  Ik ben héél veel bezig met usability en dit al 10 jaar en professioneel. Wil je geloven dat ik de helft van de mensen op dat lijstje niet eens ken? Dus zo bekend zijn ze niet.

  Namen noemen, dwepen met de guru’s, het past allemaal in het wereldje van de gebakken lucht waarrond usability voor een deel is opgebouwd.

  Het is een beetje hype op het moment.

  Ach, usanility experts, het zijn een beetje de alchemisten van dit tijdperk. Bij die laatste groep zaten ook véél kwakzalvers op zoek naar manieren om goedkoop goud te maken. Ze waren ook lid van een soort subcultuur met incrowd informatie en gebruiken.

  Laatst hoorde ik op een seminarie een stuk ongeluk, die usability consultant was, kelen dat hij geen usability consultant was, maar interaction designer….

  Edwin.

  Usability Engineer,

  In zijn private time is hij heerser over het zevende universum.


  10 september 2007 om 11:18
  adriaan verstijnen

  Usanility insultants. Ik ken er een paar ja.


  10 september 2007 om 12:16
  Robbie Veldwijk

  Ik heb het boek van Steve Krug een aantal jaren geleden moeten lezen voor school en toen vond ik het al een erg boeiend boek. Helaas had ik het toen niet uitgelezen maar gestrand bij hoofdstuk 6. Nu heb ik het boek alsnog gelezen aangezien ik bezig ga met de usability bij een afstudeeropdracht. Alweer ging ik er erg makkelijk doorheen, moest zelfs weer lachen om bepaalde dingen.

  Ik ben nu ook nog op internet aan het zoeken naar onderzoeksmethodes en wil daar een lijst van maken, daar ben ik nog wel even mee bezig, als iemand wat dingen heeft/weet voor mij, ik hou mij aanbevolen!


  13 februari 2009 om 13:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!