Google MyMaps volgt Facebook

Google MyMaps volgt Facebook
,
@rhymo

Google MyMaps volgt Facebook

Gisteren heeft Google mapplets geïntegreerd in Google Maps. Google heeft al tijdens Where 2.0 Conferentie mapplets gelanceerd, maar nu dus eindelijk beschikbaar. Mapplets? Mapplets zijn map widgets. Dus mini map applicaties die als een soort layer over jouw persoonlijke Google Map(MyMap) geplaatst worden. Wat heeft dit nu te betekenen met Facebook?

Tijdje geleden heeft Facebook The Platform gelanceerd. Dat platform werkt met dezelfde principes: Openstellen van je resources voor externe data. Beide platformen creëeren een bruisende developers community van nieuwe applicaties die nu dus makkelijk op één plek te consumeren zijn. Zoals bekend van iGoogle is er een Mapplet directory gemaakt met alle inmiddels gemaakte mapplets.

Nu vind ik dit nieuws van Google over mapplets van hetzelfde kaliber als de lancering van Facebook the Platform. Toch is er eigenlijk helemaal niet zoveel over geschreven. Ik zal uitleggen waarom ik dit nu zo een belangrijke zet vind.

Google heeft de afgelopen jaren met alle developers 10 duizenden mash-up sites gemaakt. Google heeft graag haar API ter beschikking gesteld. Dit heeft een levendig ecosysteem gecreëerd rondom maps. Overal op allerlei URL’s waren Google Mash-ups te vinden. Nu met deze introductie van mapplets wordt het dus mogelijk om al die verschillende mash-ups op één punt te bekijken: in jouw MyMap. Is dit nu zo handig? Nou achter de PC of laptop wellicht niet maar op een mobiele telefoon ZEKER! Met deze zet creëert Google dus een soort open location based platform waar alle beschikbare data (via API of GeoRSS) op één plek te consumeren zijn. Hier gaan nu dus straks echt de vruchten geplukt worden van dit ecosysteem. Op mobiel wil je één persoonlijke en relevante map. Geen wild gesurf en gezoek maar content waar jij je op hebt geabonneerd. Google heeft dat dus nu klaarstaan. Ik kan dus ook niet wachten tot Google MyMap naar mobiel komt. Dit zal niet lang meer duren.

Ik vind het persoonlijk briljant om te zien hoe Google langzaam dit ecosysteeem aan het uitrollen is.

Hoe makkelijk mapplets te maken zijn heeft Gerard van Enk gisteren laten zien door in een uurtje 2 RSS feeds van Nu.nl en van NOSjournaal door een Geoname to GeoRSSconverter te halen en er een mapplet van te maken. Wil je het resultaat zien voeg dan deze 2 URLs (NU.nl en NOS) toe aan jouw persoonlijk map door hier naar “mijn kaarten” te gaan en te kiezen voor “content toevoegen” en dan op de optie “toevoegen via url” te kiezen en de URL in te vullen. Voor een uitgebreidere omschrijving kan je ook op Gerard’s weblog kijken.

Zie ook deze tutorial:

 


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Raimo, bedankt! In een ruk weer even bijgelezen.

  Stevig stukje borstcrawl tegen de info-flow in, dit soort stukken sparen tijd!

  geplaatst op
 • Waar ik me wel niet voor leen. Komt er een interrail mapplet? ;)

  geplaatst op
 • Een kind kan de was doen! Dit gaat hele leuke nieuwe toepassingen opleveren. Leuk bericht Raimo.

  geplaatst op
 • Nederkaart schrijft er ook al over. Prachtige mogelijkheden!

  geplaatst op
 • Goed bezig Gerard en Raimo!

  geplaatst op
 • Binnen enkele weken wordt een nieuwe site gelanceerd, vooral veel fun en spelletjes rond Google earth, maar ook tools om middels social-networking iedere gewenste mash-up te realiseren. Er wordt een nieuw systeem voor adverteerders geïntroduceerd: CPJ. Cost Per Journey!

  geplaatst op
 • @Jean-Paul, interessant ik zat ook al te denken aan pay per route ofzo. Spannend! Heb je een url voor meer info???

  geplaatst op
 • @Raimo, url is http://www.vicuso.com, ik kan je voor de launch een exclusieve tour geven, wellicht is het leuk voor MF (het is het tweede project van de makers van http://www.zooof.com). Wij zijn in ieder geval blij met deze Google Earth ontwikkelingen!

  geplaatst op
 • @Jean-Paul gaat het nou om Google Earth of Google Maps?

  geplaatst op
 • @Gerard

  Google Maps! Zoals je weet hadden we er 4 weken geleden technisch nog geen verstand van, dat was dus een uitnodiging voor leuke experimenten, zo rol je weer ergens heen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.