• Mobile
  wordt gesponsord door

500.000 iPhones in één weekend

500.000 iPhones in één weekend
, Carl Mangold

Apple heeft volgens Piper Jaffray dit weekend een half miljoen iPhones verkocht. Pakweg zes per seconde, als de winkels dit weekend drie maal acht uur open zouden zijn geweest.

In 2006 zijn er wereldwijd 71 miljoen smartphones verkocht, waarvan 10% in Amerika over de toonbank ging. Apple heeft in één weekend dus ruim 7% marktaandeel veroverd.

Microsoft’s Steve Ballmer moest in januari nog hard lachen om “de duurste smartphone ooit”. En dan refereerde hij ook nog ‘ns aan het $499 4GB model, dat slechts 5% van de consumenten aansprak. 95% van de kopers koos voor de $100 duurdere 8GB versie.

Microsoft heeft in pakweg 5 jaar tijd een marktaandeel van 25% veroverd, Apple pakt 7% in één weekend. Zoek de verschillen… ;-)


Geplaatst in

DelenEr zijn 37 reacties op dit artikel

 • Carl, voor zover ik heb begrepen is de iPhone niet uitverkocht (wat men wel had verwacht) en zijn veel kopers absoluut niet tevreden over de iPhone. Apple heeft enorm zitten hypen en zal dat de komende tijd moeten bekopen vrees ik. Wacht voor de aardigheid maar eens op de eerste kritieken van mensen als Vincen Everts (eerste Nederlander met iPhone?).

  geplaatst op
 • Grappig dat de schattingen voor het aantal verkochte iPhones varieren van 200.000 tot 525.000 stuks. Wie heeft er nu gelijk?

  geplaatst op
 • Carl je blinde liefde voor alles wat meer op een Apple lijkt begint verontrustende vormen aan te nemen. Misschien deze column van Herbert Blankensteijn BNR er is op na luisteren. kijken of je voetjes de grond nog raken vandaag.

  geplaatst op
 • Nog een keertje even iPHONE de kater aanlikken.

  geplaatst op
 • @Marco: Ik heb vorige week een HTC-S620 Microsoft Mobile 5 smartphone gekocht (ik had mijn RAZR op de stoep laten vallen, en die iPhone komt pas over een half jaar naar Europa). Laat ik ter vergelijking eens een paar punten op een rijtje zetten waarom je niet zo'n Windows Mobile ding moet kopen:

  1. De WLAN verbinding raakt vaak in de war als je je smartphone via USB aan je laptop hangt. Resetten is de enige uitkomst.

  2. Als het startscherm 'WLAN available' aangeeft, betekent dat niet dat je ook daadwerkelijk WLAN verbinding hebt.

  3. De ontvangen e-mails in IMAP en POP adressen worden niet op het startscherm als ontvangen e-mails meegeteld.

  4. Er zit geen zoekfunctie in Windows Mobile 5. Je kunt dus niet naar documenten of e-mails zoeken, je moet ze echt per stuk doorklikken.

  5. Je kunt e-mails alleen per stuk verwijderen. Je kunt geen selectie maken, en je kunt dus ook geen selectie verwijderen.

  6. Voor het maken, beoordelen, verwijderen en opnieuw maken van één video-tje heb je drie verschillende programma's nodig, en tientallen toetsklikken.

  7. De browser is heel erg traag, en toont 90% van de websites totaal onleesbaar. Eigenlijk kun je er alleen speciaal voor mobiel gebruik ontwikkelde websites op bekijken.

  8. Als je een e-mailtje met een bijlage ontvangt, en je wilt die bijlagen bekijken, dan moet je op 'haal bijlage op' klikken. Maar denk dan niet dat die bijlage meteen wordt opgehaald; je moet hiervoor ook nog een keertje op 'verzenden en ontvangen' klikken.

  9. De namen in je adresboek worden na 16 letters afgebroken, terwijl er makkelijk tweemaal zoveel op een regel passen.

  10. Windows Mobile toont alleen op het startscherm een klokje. Als je ook de tijd in andere applicaties wilt weten, moet je een freeware programmaatje downloaden om het klokje in je taakbalk te krijgen.

  ... enzo.

  En dat is dan voor een versie 5 product; terwijl die iPhone een versie 1 'proof of concepts' is.

  geplaatst op
 • @Carl: als ik Vincent moet geloven dan word je ook niet blij van de iPhone. Zou er voorlopig maar niet aan beginnen!

  geplaatst op
 • @Marco: Er zijn natuurlijk altijd wel een paar dingetjes nog niet helemaal uitgekristalliseerd, bij zo'n 'first of a kind' product... Wat ik nou wel eens zou willen zien, is een vergelijkend warenonderzoek met bijvoorbeeld een Nokia N95, een HTC Touch en een iPhone. En dan gewoon kijken naar wat heeft de één dat de andere mist, en hoe functioneert 't allemaal ('niet aanwezig' / 'werkt niet' / 'werkt slecht' / 'heeft nog een update-tje nodig' / 'werkt perfect').

  geplaatst op
 • Ik ga blind voor de N95! ;-)

  Maar je hebt gelijk; we zouden deze drie straks eens onafhankelijk naast elkaar moeten leggen voor een uitgebreide test.

  geplaatst op
 • Mijn beste vriend heeft een N95. En ik heb die HTC-S620 gekocht nádat ik eens met die N95 had gespeeld...

  Achteraf denk ik dat ik toch beter voor die N95 had gekozen; slechter dan dat Windows Mobile kan dat Symbian OS onmogelijk zijn.

  geplaatst op
 • @carl: je analyse m.b.t. de WindowsMobile5 klinkt alsof je het toestel 'out of the blind' hebt aangeschaft. Beetje vreemd in mijn ogen. Bij de 1e de beste T-mobile-store had je al de nodige ervaring kunnen opdoen of even ermee spelen via een bekende die hem heeft lijkt me ook volstaan.

  Ik heb al enige tijd een WM5, MDA vario, en herken een gedeelte van je opmerkingen. Punt blijft echter dat er geen enkele mobiele telefoon is die alles ondervangt. Helaas...Ik vind WM5 erg prettig, zeker voor mijn zakelijke dingen. En dat je niet altijd goede mobiele sites krijgt ligt niet aan de telefoon, maar aan het bedrijf wat er achter zit. Je kunt overigens simpel iedere site laten converteren naar mobiel, staat bij T-mobile in startmenu een optie voor.

  De iPhone heeft geen umts en gps, dat is pas suf anno 2007. Dus als je de iPhone eind dit jaar koopt in NL, dan kan je alsnog een losse gps aanschaffen, terwijl de rest deze al veelal heeft embed in de mobiel.

  De N95 is ook maar een compromis, en zo zijn alle beetje interessante smartphones dat. Je moet je voor aanschaf gewoon goed laten informeren en zelf research plegen, dan zijn de 'verrassingen' ook niet zo groot. Hand grotendeels in eigen boezem lijkt me...

  geplaatst op
 • Ik sluit me bij Marco. Net als Carl, ben ook ik een enorme Apple fan, maar dit keer krijg ik het vermoeden dat ze zichzelf met de iPhone in de vingers hebben gesneden. Sinds de start van de verkoop heb ik het Iphone forum op Apple.com nauwlettend gevolgd en de klachten stromen binnen. Positieve reacties zijn er veel minder en juist Apple gebruikers staan er om bekend dat ze geen gelegenheid laten lopen om Apple te promoten. :-D

  De grootste problemen doen zich voor met het activeren van het toestel, wat nogal een ingewikkelde procedure schijnt te zijn die bovendien vele uren in beslag neemt. Belangrijkste punt van kritiek is echter de telefoonfunctionaliteit die inmiddels wordt omschreven als ‘ronduit slecht’.

  Het feit dat de iPhone niet uitverkocht is, lijkt mij dan ook een overduidelijk signaal.

  geplaatst op
 • @Ronald: Je hebt gelijk, die HTC-S620 was een 'out of the blind' aankoop. Ik had alleen die Nokia N95 echt uitgeprobeerd, en vond die niet echt handig. En vervolgens nam ik - geheel onterecht - aan dat Windows Mobile 5 echt gigantisch veel beter zou zijn dan het OS op mijn allereerst PocketPC uit 2000, en kocht dus zo'n WM5 ding.

  Nu ik 'm heb weet ik dat de ontwikkeling van Windows Mobile is beperkt tot het ophogen van het nummertje; alles wat er in die Compaq iPaq uit 't begin van de eeuw mis zat, zit ook in WM5 nog steeds mis...

  Ik zit overigens bij Vodafone, niet bij T-Mobile ;-)

  geplaatst op
 • Carl wees blij dat je niet bij T-mobile zit. Apple heeft in Nederland de deal exclusief met Vodafone gamaakt. trouwens de column al afgeluisterd?

  geplaatst op
 • @Albert: Ik heb die BNR column beluisterd, ja.

  Herbert stelt terecht vast dat Apple's innovaties door de financiële wereld wel héél erg hoog gewaardeerd worden. Maar denkt volgens mij onterecht dat dit allemaal aan de iPhone te danken is.

  Mensen realiseren zich langzamerhand dat ze door Microsoft in het ooitje zijn genomen. Dat bedrijf heeft echt tientallen miljarden dollars niet in innovatie gestopt, en heeft daarmee de ontwikkeling van de PC enorm vertraagd...

  Het veel kleinere Apple innoveert tegelijkertijd de sterren van de hemel, en dat mag best eens gewaardeerd worden ;-)

  geplaatst op
 • @Carl

  Je trekt een hoop conclusies op basis van de standaard software die op een nieuwe HTC/WM telefoon zit. Voor de meeste 'problemen' die jij aangeeft zijn prima oplossingen die je zelf kunt installeren. Probeer dat maar eens bij de iPhone...

  Ik gebruik zelf nu een jaar lang de HTC Tytn en die werkt zo goed (en ik gebruik hem voor veel zaken) dat ik niet eens wil upgraden naar WM6;-)

  geplaatst op
 • Voor geïnteresseerden die voors en tegens willen afwegen: er zijn al een paar aardige reviews online beschikbaar via Engadget.com

  geplaatst op
 • Ik ben bezig met mijn ervaringen op een rijtje te zetten en zal vandaag een artikel schrijven op MF. Kort": Het is een brilliante basis, product is niet helemaal klaar, mist een paar essentiele features (3G, GPS, Camera, over the air, applicaties), klote business practives (1 provider). More to follow. Kom naar de twitter borrel om vrijdag de phone zelf te bekijken.

  geplaatst op
 • Ik wacht met gepaste ongeduld nog even op de verbeterde versie #2?

  geplaatst op
 • Vraag aan Vincent: Heb jij de iPhone aan de praat gekregen zonder Social Security #? Zo ja, dan hoor ik heel graag hoe, heb de iPhone nl ook, alleen zit nog (even) zonder social sec #.

  Ben benieuwd of jij de oplossing weet.

  Thnx,
  Jan Willem

  geplaatst op
 • Ben er vrijdag (uiteraard) bij tijdens de twitterborrel en zal er dan zeker eens goed naar kijken. Carl, kom vrijdag anders ook of heb je al een afspraak staan? Vrijdagavond in A'dam rond een uur of 7; locatie wordt nog bekend gemaakt. Waarschijnlijk via twitter maar ik heb je nummer ;-)

  geplaatst op
 • @Jan Willem: Vincent's vrouw is Amerikaanse dus volgens is dat dan snel geregeld zo'n social security number!

  geplaatst op
 • OK, thnx, wist ik niet. Dan wordt het nog een paar weken wachten.

  geplaatst op
 • In 2007, 2005 en zelfs in 2004 zullen er toch ook wel smartphones zijn verkocht? Kortom, het 7 procent aandeel is heus wel wat minder. Bovendien, horen de blackberries ook bij de smartphones? Ook ben ik benieuwd of ze dit tempo van verkopen vasthouden. Ik denk van niet.
  Het lijkt mij ook een heerlijk product, maar Apple-fans verliezen zichzelf nogal eens.

  geplaatst op
 • Ik denk ook dat die 7% niet klopt, want 7% van 71 miljoen is 4,97 miljoen... Een nulletje teveel dus, het moet 0,7% marktaandeel zijn. Nog steeds niet slecht voor een weekend, maar dit eerste weekend is niet super representatief en bovendien zijn de cijfers nogal onduidelijk/onzeker. Overigens begrijp ik de hele hype niet, want combinatie van walkman en telefoon, dat doet SonyEricsson al tijden. Business toepassingen zie ik nog niet gebeuren op zo'n touch-screen, maar daar kan ik me natuurlijk in vergissen, ik heb hem nog niet in mijn handen gehad.

  geplaatst op
 • @Erwin: Die 7% marktaandeel slaat op de Amerikaanse markt, de enige markt waar die iPhone momenteel te koop is.

  geplaatst op
 • Ik twijfel eigenlijk ook aan het percentage van smart-phones die in Amerika verkocht zijn, 10% lijkt mij wel erg weinig. Maar misschien is de iPhone wel nodig om de Amerikaan "smart" te krijgen.

  @Carl, ik hoor ook negatieve verhalen over HTC, maar zit toch met spanning te wachten op de overtreffende trap van dit alles, de SHIFT. Niks geen Window Mobile, maar gewoon Vista en 30 Gig harde schijf...

  geplaatst op
 • @Erwin: Die HTC Shift ziet er zeer zeker erg leuk uit, maar is natuurlijk geen smartphone ;-)

  geplaatst op
 • @Carl, zo wordt hij nog wel gepresenteerd op de website, maar ik heb vernomen (en zie specificaties) dat het ook bruikbaar is als "ouderwetse" telefoon. Maar goed, voor hetzelfde geld zit ik ernaast en stop ik hierbij met het vervuilen van deze discussie ;-)

  geplaatst op
 • Tja, ook ik denk (als Apple fan vanaf eind jaren 80), dat de iPhone iets teveel over-exposure heeft gekregen. Is het wel een 1.0 versie, of eerder een 0,8? Apple kon van tevoren weten dat mobiele telefonie een behoorlijke hoeveelheid concurrerende alternatieven zou opleveren. Het is dus wat dat betreft wel iets anders in vergelijking tot de eerste iPod. Ook dat apparaat kende veel kritieken, maar de concurrentie was aanzienlijk matiger. Na de 0.8 zijn ze nu op een 3.0 of 3.4 terecht gekomen met de iPod video..... Het is voor Apple te hopen dat ze enerzijds snel kunnen opschakelen na die behoorlijke stroom aan kritieken. Anderzijds zitten de huidige kopers (in de US en Vincent) dan wel met een kater. Een goedkope inruilactie zou dan een oplossing kunnen zijn, maar het feestje mist dan wel al heel wat glorie. Zal niet gebeuren denk ik. Misschien wel één van de belangrijkste overwegingen om met de iPhone exclusief eerst in de US te beginnen..... Waarom....?? Nou, misschien wel daarom....

  geplaatst op
 • Vermoedelijk heeft Apple door vertraging in de release van Leopard bepaalde functionaliteit in de iPhone aan moeten passen. Bepaalde zaken zijn zeker niet af, met name de businessaspecten (integratie groupware). Eén en ander vindt aansluiting bij de geruchten rond een mega upgrade van het DotMac product (van Apple) in combinatie met de online diensten van Google en de aankoop (door Apple) van een MS ActiveSync licentie. Een software upgrade in oktober zou dat probleem op moeten (kunnen) lossen. Als Apple dan ook de discussie met Adobe gevoerd heeft, kunnen we ook flash support tegemoet zien. Verder stromen de applicaties voor de iPhone (widgets, eigenlijk) wel in zeer ruime aantallen internet op.

  geplaatst op
 • @Jan Willem: een social security nummer van 999-99-999 schijnt ook te werken. Anderen hebben hun abo succesvol kunnen annuleren met behoud van een wi-fi only iPhone.

  geplaatst op
 • @Zakalwe: Ik heb je comment iets moeten aanpassen mbt de link.
  De link die je er los in had gezet was aangevuld met een hele boel html-code en zorgde voor problemen met de pagina.

  geplaatst op
 • MacDailyNews: AT&T passes 1 million iPhone activations milestone

  "ATT Mobility has fulfilled over 1 million iPhone activations since the device was launched in the US on June 29th. This news comes from a full-time staffer in ATT Mobilty’s Commerce Group who chose to remain anonymous. Wall Street analysists have placed initial iPhone sales between 500,000 - 750,000 units. First week sales of over 1 million would cement the iPhone as Apple’s fastest selling new product, and one of the hottest new technology gadgets in history," waitingforiphone.com reports.

  Lees hele artikel

  geplaatst op
 • Voor de prijs van een iPhone heb je ook een Ameo bij T-Mobile. Die zie ik eerder als mijn volgende device dan de iPhone. Wel top dat T-Mobile waarschijnlijk de eerste Europese aanbieder word. Toch neem ik straks liever de Ameo van ze af.

  geplaatst op
 • Tim Aelen:

  (...) Het aandeel Apple is vandaag ruim 6% lager gesloten op basis van tegenvallend nieuws over de verkoop van de iPhone.

  AT&T maakte bekend dat er in het eerste verkoop weekend 146.000 iPhones zijn aangesloten bij een verkoop van 200.000 stuks terwijl de analisten verwachtingen tussen de 200.000 en 500.000 lagen.

  Bovendien gaf een analist bij CIBC world markets in een rapport aan dat de vraag in de winkels de laatste 10 dagen sterk tegenviel. Het gerucht dat er in november misschien een 3G versie op de markt komt maakt het er niet beter op doordat klanten hun aankoop uitstellen.

  Overigens willen deze cijfers nog niet alles zeggen. De iPod was ook geen verkoop succes toen deze net uitkwam. (...)

  geplaatst op
 • MacWereld.nl:

  (...) Apple heeft bekend gemaakt dat de miljoenste iPhone verkocht is. Het heeft 74 dagen gekost om een miljoen toestellen te verkopen, hetgeen neerkomt op ruim 13,5 duizend verkochte iPhones per dag. Volgens Steve Jobs heeft het bijna twee jaar geduurd voordat er een miljoen iPods verkocht waren.

  Apple verlaagde vorige week de prijs van de iPhone, het model met 8GB flash geheugen kost nu nog maar $399. Het bedrijf hoopt in het kerstseizoen, dat in oktober van start gaat, zeer veel iPhones te verkopen.

  De iPhone is alleen nog maar in de VS te koop, naar verwachting komt het eind dit jaar ook in enkele Europese landen op de markt.

  Bron: Apple PR

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.