Een paar weken geleden ontving ik van Lensink Van Berkel Communicatie een persbericht over de start van digilogue, een zelfstandig gespecialiseerd online mediabureau van de Initiative Group. Volgens Nathalie Peters, directeur van digilogue, een unieke propositie. Maar is dat ook zo en zo ja, waarin verschilt het van de traditionele online mediabureaus? Reden om Nathalie Peters een aantal extra vragen te stellen over digilogue en dan met name hun visie over het ‘adverteren’ in online communities (voor mij in ieder geval één van de belangrijkste vormen van een online dialoog aangaan met consumenten).
Wat gaat digilogue precies doen en wat maakt het anders dan anderen?
Wat het anders maakt is dat het het eerste online mediabureau is dat zelfstandig uit een gevestigd mediabureau is voortgekomen. Het is niet langer een afdeling van een traditioneel mediabureau. Aanleiding hiervoor is het feit dat online media andere toepassingen kent en kennis vereist dan offline media. Deze specifiek business vereist eigen structuren en processen die afwijken van de traditionele processen en onze huidige bureaustructuur. Voor verdere groei en professionalisering volgen we dan ook onze eigen weg.
Online media is een specialisme en vergt sterke professionalisering van degenen die zich daarmee bezighouden. digilogue is een bureau dat dit vak als specialisme erkent en waar mensen werken met kennis van zaken met een hoog ambitieniveau voor klanten. De Initiative Group erkent online/digitale media als een speerpunt voor de nabije toekomst.
Hoe staan jullie tegenover adverteren in communities?
Wij staan positief tegenover adverteren in communities zolang de boodschap of de content van toegevoegde waarde is voor de doelgroep die actief is in de betreffende community. Een statische boodschap die naar de juiste doelgroep wordt gecommuniceerd, zien wij binnen een community niet als toegevoegde waarde voor het merk/product. Het 1 op 1 overzetten van offline campagnes naar online media werkt niet. Interactie tussen de adverteerder en de klant of prospect is het devies.
Welke vormen van adverteren in online communities zien jullie?
Toevoegingen aan de bestaande content welke additionele waarde heeft voor doelgroep/gebruikers, dit kan informatie zijn, een gadget/widget, een game en het aanbieden van functionaliteiten (bv birthday reminder in een Hyves, Space) (gebruikersgemak).
Werkt adverteren in communities alleen voor jongeren?
Communities is een breed begrip, je hebt de social networks, blogs, MMOG (massively multi user online games), vergelijkingsites etc. Deze verschillende typen hebben verschillende doelgroepen, met verschillende doelstellingen en applicaties. Zolang we maar tegen de juiste doelgroep praten met de juiste boodschap werken communities zowel voor jongeren als ouderen. In de praktijk zijn er echter vergaande mogelijkheden voor de jongeren en verwacht deze groep ook steeds iets extra’s. Ongetwijfeld daardoor de vele succes verhalen.
Welke tools gebruiken wij om te komen tot optimale dialoog met de consument?
Even lastig wat je precies onder tools verstaat: heb het persbericht nagelezen zie alleen de verwijzing nog niet. Twee mogelijkheden: tools in de zin van internet communicatiemiddelen zoals mobile, weblogs, communities, maar ook technieken zoals boomerang, behavorial targetting. Als we weten tegen wie we spreken en waar dan kunnen we daar onze communicatie op aanpassen.
Ondanks prachtcases zoals de gesponsorde Hyve (voor Orange), interactieve video e-mail (voor Grolsch), virtueel optreden Suga Babes & The Party Squad in Orange Club in Habbo Hotel en de inrichting van een sportclub in Habbo Hotel (voor tampons van Johnson & Johnson), ben ik nog niet echt overtuigd van de unieke propositie die digilogue claimt. Goed om te zien dat er vanuit een traditioneel mediabureau extra aandacht is voor online maar volgens mij hebben de meeste mediabureaus dat op dit moment. Ook de visie op adverteren in online communities is niet echt revolutionair te noemen. We gaan digilogue uiteraard in de gaten houden en wellicht bewijzen ze binnenkort dat ik ongelijk had. Nathalie in ieder geval heel veel succes!