Content videosites in TV-commercial

25 mei 2007, 10:28

Voorafgaand én na het Amerikaanse sportevenement SuperBowl was ‘user-generated-content’ voor veel marketeers en reclamemakers het gespreksonderwerp van de dag. Door de wellicht wat tegenvallende creativiteit en kwaliteit van de winnende inzendingen die aan de ‘Superbowl-user- generated-ad-challenge’ meededen, nam de publieke belangstelling hieromtrent helaas evenredig snel weer af.

Tot afgelopen dinsdagavond toen het Amerikaanse fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) miljoenen televisiekijkers verrastte met een 15’ seconden commercial die geheel bleek opgebouwd uit bestaande ‘user-generated-content’. Allen afkomstig van videosites zoals MySpace, YouTube en GoogleVideo.

De TV-commercial die tijdens de goed bekeken finale-uitzending van het Amerikaanse Idols werd uitgezonden, bleek een optelsom van een 13-tal korte ‘huis-tuin-en-keuken’-videofragmenten die ieder ‘een feestelijk moment’ uit het leven van een aantal willekeurige en volstrekt onbekende mensen betrof. Alhoewel het reclamebureau alle contenteigenaren en ‘figuranten’ vooraf toestemming heeft gevraagd, is het volgens mij nog niet eerder gebeurd dat een adverteerder uit zichzelf bestaande online ‘user-generated-content’ heeft ingezet voor een officiele TV-commercial.

“The KFC brand itself is a genuine, real-people kind of brand so using consumer generated content just made sense”, aldus Tom O’Keefe, CCO van verantwoordelijke reclamebureau Draft in Chicago.

Het begrip ‘brandgagement’ lijkt hiermee een nieuwe fase in te gaan, aangezien de consument in het gehele proces er zelf in feite niets meer voor hoeft te doen.

Ronald ter Voert
ADVISOR | MODERATOR | EXPERT in the field of (digital) media, marcom, tech & innovation | Owner of RTV MEDIA. bij RTV MEDIA.

Ronald is adviseur, moderator en producent op het gebied van (digitale) media, marcom, tech & innovatie voor uiteenlopende opdrachtgevers. Van startups, scale-ups tot de grotere bedrijven en instellingen. Hij is ook als jurylid verbonden aan een aantal gerenommeerde vakprijzen. Eerder was hij onder meer hoofdredacteur bij Emerce en tv-producent bij Endemol, SBS en Fremantle. Ronald produceert en presenteert het wekelijkse radio-podcast-vodcastprogramma ‘Tech & Innovatie’ op EASY FM en diverse populaire audio- en videoplatformen, is dagvoorzitter en moderator bij EMERCE, produceert podcasts en nog veel meer.

Categorie
Tags

7 Reacties

  Annet

  brandgagen = youtube editing by chickens?

  toch om te huilen dit?


  25 mei 2007 om 12:03
  ronaldtervoert

  @annet: tsja, het lijkt me persoonlijk verschrikkelijk als je deze ‘commercial’ tussen de andere ’traditionele’ commercials ziet in een reclameblok. Maar ze hebben wel lef om dit te doen.

  Je kunt je afvragen of de doelgroep deze onconventionele aanpak juist niet positief beoordeeld en ‘vet’/cool vindt, waardoor het voor KFC geen windeieren zal leggen.


  25 mei 2007 om 12:12
  media

  Als je dit ziet dan hoeven de reclamebureaus voorlopig nog niet te vrezen 😉


  25 mei 2007 om 12:21
  mangold

  “Jongens, we moeten van de klant wat met user generated content gaan doen. Helemaal hip. Gewoon even een website-tje met een ‘zend je video in’ wedstrijdje in elkaar raggen, een paar winnaars selecteren en uitzenden die zooi.”

  “Flikker op, man. Voor je het weet zendt zo’n knutselconsument iets leukers en mooiers in dan wij ooit hebben bedacht, en zijn wij onze banen kwijt.”

  “Tja, daar zeg je wat… Maar eh… dan fáken we ’t toch gewoon?”

  “Ja, man. Top idee! We kiezen gewoon een paar van die lullige ‘user generated’ filmpjes uit die al op YouTube stáán, geven die gasten er een paar dollar fooi voor en proppen de rest van het budget in ons eigen zak, omdat we er met onze ‘professionele visie en ervaring’ nog wat leuks van hebben kunnen maken.”

  “Deal; doen we! Ik draai wel even een strategisch verhaaltje in elkaar rond de nadelen van brandgagement en de voordelen van professionele creativiteit. En jullie… gaan effe een weekje op YouTube rondstruinen. Enneh… wel netjes uren schrijven, hé?”


  26 mei 2007 om 03:46
  ronaldtervoert

  @annet: die is goed!!! Ik had hem geloof ik al wel eens gezien, maar was deze totaal vergeten. Dank voor de link 🙂


  26 mei 2007 om 09:53
  amsterdamant

  Dank Annet! You just made my day.


  26 mei 2007 om 09:57

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!