Directe actie campagne

Directe actie campagne

Directe actie campagneEen directe aanval op de concurrent. Het wordt soms gezien als onetisch, maar kan erg effectief zijn. En ook een directe aanval op het personeel van de concurrentie is eerder gezien, maar toch schuwen veel bedrijven het.

We hebben al eerder de grote bussen gehad die na de fusie tussen Getronics en PinkRoccade langs hun kantoren gingen. Meteen inspelend op het evenement van de fusie, waarbij veel mensen ‘overtollig’ zouden worden. De boodschap was helder: wij zoeken nog mensen, dus wacht niet af of je overtollig wordt, komt gewoon naar ons.

En natuurlijk heb je de wat creatievere glazenwasserscampagne van TBWA. Of je kan als je slechts een enkeling zoekt natuurlijk die persoon op een unieke manier benaderen, bij de concurrent. HRlog stelt de vraag of het direct werven bij de concurrent etisch is, en of het een kwestie van slim werken of een gebrek aan creativiteit is. Ik vraag me vooral af of het effectief is. En dan bedoel ik zowel in mensen binnenhalen als in de lange termijn schade die je ermee kan doen.

Want de creatieve oorlog die TBWA gestart was met hun glazenwassers is overgeslagen naar het ‘saaie’ accountantsvak. De afgelopen dagen is er een grote video wall langs de kantoren van de big 4 (KPMG, Deloitte, Ernst & Young en PwC) gereden.

Op het scherm van 10 m2 werden medewerkers van de grote 4 uitgenodigd om hun hart te luchten over hun werk/privé balans. De email- en sms-berichten verschenen direct op het scherm. De accountancy branche staat er om bekend dat, net als bij bijvoorbeeld de advocaten kantoren, de werk-privé balans meer een werk-werk balans is. Blijkbaar is ook daar bij één of enkele kantoren doorgedrongen dat er meerdere type werknemers zijn en zet men op deze manier de aanval in op de grote partijen waar dit fenomeen nog niet is doorgedrongen.

Wie achter de campagne zit is (nog) niet bekend: vrijdag (aangezien ik dit bericht schrijf net voor middernacht is de kans groot dat hij live is als u het leest) zal de website gelanceerd worden. Tot die tijd zijn de reacties te vinden op een subsite.

Over het algemeen wordt aangenomen dat Berk Accountants, een middelgrote partij in de Nedelrandse accountancy wereld, hier achter zit.

Grappig detail is dat een andere accountant, Arenthals Grand Thorntan, recent ook op een ‘vergelijkbare’ manier bezig is geweest. Het grote verschil is echter dat AGT een fictief bedrijf heeft bedacht waar ze zich tegen af zetten. Het is duidelijk dat AGT hetzelfde wil uitdragen, maar AGT heeft niet de directe aanval geopend op de concurrentie.

Heeft AGT gewoon minder lef dan Berk? Of spelen ze het slimmer door niet de directe aanval aan te gaan en daarmee de relaties niet te verspelen? Relaties die in een branche als de accountants wel van belang zijn omdat grote bedrijven twee accountants nodig hebben (één om de jaarrekening op te stellen en één om hem te controleren).


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Overigens is het wel duidelijk dat deze bedrijven weten wat hun onderscheidend vermogen is. De werk privé balans in een branche waar deze redelijk zoek is.

  Accenture (ooit onderdeel van het ter ziele gegane Arthur Anderson) wist dat duidelijk niet tot voor kort.

  Grappig is dat na mijn bericht op HRlog het later ook door Molblog is opgepakt, en Accenture daar nu (gezien de laatste reactie) iets aan gedaan heeft.

  Mocht iemand die MP3 hebben, ik zou hem héél graag willen horen.

  geplaatst op
 • Ik heb de mp3 opgeslagen, zal hem dit weekend wel even uploaden en je de link geven Bas (en evt. anderen)

  geplaatst op
 • Mijn dank. Mijn mail adres is bekend hoop ik? (anders staat het op mijn site).

  geplaatst op
 • De afzender is inderdaad Berk. Er is nu een vervolg op de actie, de online balanstest! De eerste regels uit het persbericht:

  Berk verleidt Big Four medewerkers met balanstest!
  Medewerkers van de grote kantoren in de accountancybranche, kregen deze week te maken met voor de sector spraakmakende acties. Vandaag maakte de werkgever achter deze acties zich bekend. Berk, Accountants en Belastingadviseurs nodigde medewerkers van de vier grote kantoren vier dagen lang uit iets te vertellen over hun balans tussen werk en privé. Dit kon door te e-mailen of te sms-en naar een grote videowall op een vrachtwagen voor hun kantoor. Vandaag voorziet Berk hen van een balanstest. Door het beantwoorden van vijf korte vragen krijgt de deelnemer een confronterend en tegelijk grappig kijkje in zijn balans tussen werk en privé. Het filmpje is te bekijken op de website www.maakdebalansop.nl.

  geplaatst op
 • Goede actie, Enno. Zoals Bas hierboven aangaf: goed gebruik gemaakt van sterke punten.

  Ik ben benieuwd hoe succesvol de campagne is omdat accountants volgens mij een moeilijke doelgroep is om te bereiken maar zo te zien verspreid het nieuws zich goed. Creatief gedaan!

  geplaatst op
 • Mooie aktie. En zo'n vrachtwagen met video-wall valt wel op tussen de panden van de Big4.

  geplaatst op
 • Het is dus zo dat niemand op MF enig probleem ziet met zo'n directe aanval?

  Erno, ik heb twee vragen.
  1) kan je aangeven of jullie bang zijn voor vervelende zaken rondom samenwerking met de big 4 na deze actie?

  2) ik ben heel, heel benieuwd naar het resultaat. Als je me deze over een maand of twee als dit een beetje duidelijk is kan mailen, beloof ik je daar weer aandacht aan te besteden op MF en HRlog.

  geplaatst op
 • @PB: volgens mij staat hij inmiddels op HRlog, tenzij het een ander MP3'tje is dat intern rondzwerft

  geplaatst op
 • @Bas

  1)
  Persoonlijk denk ik dat de big 4 professioneel genoeg zijn om wervingsactiviteiten los te zien van andere activiteiten. Sommigen waarderen de actie zelfs (het inventieve maar ondeugende jongetje van de klas effect).
  2)
  Komt helemaal goed. Je hoort nog van me

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.