Suske en Wiske leren kinderen veilig internetten

4 mei 2007, 03:49

{title}De Vlaamse Staatssecretaris voor de Informatisering van de Staat, Peter Vanvelthoven, zet Suske en Wiske in om kinderen te leren hoe ze veilig van het internet gebruik kunnen maken. Op zijn verzoek maakte Studio Vandersteen een speciale strip, met de titel ‘De sinistere site’, waarvan het scenario werd geschreven door Erik Meynen. De strip is door Studio Vandersteen vervaardigd. Begin vorig jaar is de strip al verspreid onder leerlingen vanaf het zesde jaar op Belgische basisscholen. Het album is ook in het Frans en Duits verschenen onder de respectievelijke titels Le site sinistre en Der listige Link.

Dinsdag 8 mei wordt het eerste exemplaar van deze unieke Suske en Wiske over veilig internetten uitgereikt aan leerlingen van de Visser ’t Hooftschool in Amsterdam. ICT Kennisnet op School verzorgt de verspreiding naar scholen die mee willen doen aan het project. Deze stichting ondersteunt de Nederlandse onderwijssector op het gebied van ICT.

In het stripboek komt Wiske in de problemen op het internet. Het stripverhaal draait om een tovenaar. Hij lokt kinderen via een betoverde website naar zich toe. Wiske trapt in de val en wordt het internet in ‘geflitst’. Het is dan aan de andere striphelden om haar te redden. Aan de hand van hun avonturen wordt verteld over de gevaren van internet en hoe kinderen die kunnen vermijden. Op de laatste bladzijden van de strip komen tips voor de kinderen: hoe ze zonder gevaar kunnen surfen, waar ze op moeten letten als ze chatten, enz…

De monitor Internet Jongeren (IVO) onderzocht ongeveer 4000 jongeren van 11 t/m 15 jaar in december/januari vorig jaar. Daarbij werden de gevolgen van het internetgebruik voor de psychologische ontwikkeling onderzocht. Dit jaar is in eenzelfde periode een vervolgonderzoek uitgevoerd en komt de monitor met de conclusie dat 30% tot 35% van deze jongeren zich minstens één keer per maand beledigd, grof behandeld of lastig gevallen voelt op het internet. In het vervolgonderzoek zijn ook vragen gesteld aan 870 kinderen uit groep 7 en 8, hieruit blijkt dat 37% van de kinderen in groep 7 zich niet veilig voelt op het internet.

Caroline Korsten is actief op het internet sinds midden jaren negentig. Ze studeerde communicatie en (gezondheids)psychologie en heeft een brede kennis en werkervaring op het gebied van PR, journalistiek, marketingcommunicatie en reputatiemanagement. Gewerkt bij diverse multinationals. Deze Europa-trotter woonde vier jaar in Duitsland en twee jaar in Engeland. Geinteresseerd in alles wat met online communicatie en psychologie te maken heeft.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!