Social network voor software Wakoopa gelanceerd

Social network voor software Wakoopa gelanceerd

WakoopaWakoopa, een project van BlueAce bloggers Wouter Broekhof en Robert Gaal is vandaag officieel gelanceerd.

Wakoopa is een gratis social network voor software gebruikers, het LastFM voor software zo omschrijft BlueAce het. Leden installeren een klein programma, de Wakoopa Tracker,  dat bijhoudt welke toepassingen ze op de PC of Mac gebruiken en welke software op dat moment ook draait. Op de site van Wakoopa kunnen vervolgens ervaringen over software gedeeld worden en is precies te zien hoelang men welke software heeft gebruikt. Zo ontstaan er als het ware ‘kijkcijfers’ of gebruiksgegevens voor software applicaties. Bezoekers en leden van de community die op deze manier wordt opgebouwd hebben inzicht in welke software het meest geschikt is voor een bepaalde taak, en welke software het populairst is op een bepaald moment.

Wakoopa wil de huidige software industrie voor consumenten vernieuwen. “Software gebruikers en gamers ontdekken op dit moment nieuwe software in de winkel of via de media. Maar, de populariteit van software en wat vrienden gebruiken is ook belangrijk bij het maken van een keuze voor software. Die keuze maken wij makkelijker via een sociaal online platform.”, aldus Robert Gaal.

De softwareindustrie lijkt ook enthousiast te zijn, zo valt op te maken uit reactie van Robert bij het Wakoopa artikel op TechCrunch. In de op dit moment 62 comments aldaar wordt met name getwijfeld aan het businessmodel. Op moment dat advertentie de overhand nemen, vertrekken gebruikers.

In de toekomst zullen software ontwikkelaars toegang krijgen tot het systeem om gericht advertenties te plaatsen of uitgebreide demografische statistieken in te zien. Om de privacy te waarborgen is Wakoopa aangesloten bij AttentionTrust, een internationale organisatie die voorwaarden stelt aan haar leden op het gebied van gebruikers informatie. Feitelijk geef je als gebruiker een deel van je privacy op, deel je je ervaringen en verkrijg je waardevolle informatie voor een eventuele volgende aanschaf van software. De balans daarin en de kwaliteit van de verkregen informatie, zal mede bepalend zijn of iemand afhaakt of niet.

Robert & Wouter bijzonder veel succes! Alleen even de servercapaciteit nog even opkrikken, want de site is op dit moment volstrekt onbereikbaar, aan belangstelling blijkbaar geen gebrek.


Geplaatst in

DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Uit de statistieken te zien, gebruiken inmiddels 315 gebruikers de Wakoopa software. Een reactie in de eKudos posting, vertelt dat het concept niet nieuw is en er al zoiets bestond, namelijk myprogs.net.

  Over aandacht is er inderdaad niet te klagen. Nederlandse en internationale postings van o.a. Radio Online, Admanager, Planet Internet, TechCrunch.com, TechCrunch.jp, 2.0 Webmania, Genbeta en 901am. Ook op Twitter wordt de social software voor programma's al veel getwittert in o.a. Japan, Nederland en Iran.

  Marie Claire somde al wat voor- en nadelen op:

  Voordelen:
  - Je kunt zien welke programma's op je computer aan een update toe zijn.
  - Als je een bepaald programma niet begrijpt, kun je op Wakoopa zoeken naar mensen die dat programma veel gebruiken en hen om advies vragen

  Nadeel:
  - Ook mensen met verkeerde bedoelingen kunnen zien wat je uitvoert op je computer
  Daar wil ik nog mogelijke nadelen aan toevoegen:
  - Hackers kunnen precies zien welke (verouderde) software/versie jij op je computer draait, en zouden hier handig gebruik van kunnen maken.
  - Brein kan nu perfect zien of jij programma's als Limewire, Soulseek, KaZaa, Bittorent etc op je computer draait en of je hier intensief van gebruik maakt.

  Niettemin veel succes Robert & Wouter!! Ik verwacht dat deze Web 2.0 applicatie op lange termijn van grotere waarde is dan bijv. het eveneens Nederlandse initiatief Fleck, waar we inmiddels weinig meer van horen.

  geplaatst op
 • @Paul: Damn.. jij komt er dus wel weer in ;-)

  geplaatst op
 • @Paul Fleck rules. Versie "Awsome" is onderweg. Moet jij eens opletten.

  Wishlist voor wakoopa: Software Licence pooling, Als dat jij Vista niet aan hebt, je de licentie voor een uur verkoopt aan de pool, en gratis terug koopt als je het dan weer gebruikt. Handig als sponsoring voor developing nations. Ach nee laat ook maar...

  geplaatst op
 • Idee is niet nieuw. Uitvoering is mooi! Alhoewel desk app wel erg kaal is. Heeft drie seconden gedraaid hier. Daarna direct gedeinstalleerd.

  Misschien nog een idee om vanuit Wakoopa een hoge inkoopkorting te bedingen wanneer je met een enorme groep gebruikers de laatste (betaalde) update afneemt?

  geplaatst op
 • Populariteitsmeting van desktopapplicaties heeft natuurlijk lang niet de aantrekkelijkheid van muziek.
  Dit is leuk voor een paar honderd nerds, vrees ik. Ik zie geen reden om dit te gebruiken, geen enkele.

  geplaatst op
 • Ik vind het een leuk initiatief en het internet gedeelte werkt goed. Helaas kon ik de applicatie nog niet proberen omdat de mac versie nog niet af is. Het lijkt me best aardig om te zien welke programma's ik nog meer leuk zou vinden zonder dat het me al te veel moeite kost (alleen een tooltje installeren dus..).

  Echter vind ik Wakoopa wel erg gehyped. Alle media duiken er boven op (zelfs radio 2 lees ik nu). Zo bijzonder is het niet want een dergelijk concept bestond blijkbaar al.

  Gr. wouter.

  geplaatst op
 • Bedankt Erik voor het leuke stukje en iedereen voor de reacties. Advertenties zullen bij ons niet snel de overhand krijgen, daarvoor is Wakoopa juist gemaakt eigenlijk! We waren het zat om op Download.com sponsored results te krijgen, onder andere. We hadden inderdaad wat server probleempjes, maar terwijl we de site hier en daar nogmaals gaan optimaliseren draaien we weer goed.

  @Paul: MyProgs.net kwam voorbij toen wij ons businessplan al af hadden inderdaad. Heb je het wel eens geprobeerd? Je kunt het namelijk niet echt vergelijken als je daar handmatig je software gebruik in moet gaan voeren en het dus niet je gebruik tracked. Vind ik persoonlijk erg jammer ook aan IUseThis. Neemt niet weg dat ik het beide leuke apps vind :)

  @Vickup: integendeel, ik denk dat we iets gebouwd hebben wat nog niet bestond. Het klopt wel dat de desktop app "kaal" is, daar hebben we zelfs veel moeite in gestoken om dat zo te maken. Het gaat namelijk om de site, niet om de app.

  @Erik2: misschien onderschat je hoeveel nerds (tech-crowd, gamers, designers) er wel niet rondlopen. We're taking over the planet! ;)

  geplaatst op
 • Overigens snap ik de nadelen die opgenoemd worden, maar Wakoopa maakt juist je desktop een stuk veiliger. Je bent namelijk toch een stukje meer on top of your game qua software, als het aankomt op nieuwe versies maar ook over simpelweg betere en veiligere software. In de toekomst kun je bij ons ook aangeven wat je precies wel of niet wilt delen, alvorens je het op je profiel zet.

  geplaatst op
 • @Wouter Het type kritiek dat zich laat samenvatten als [ulr=http://www.scottberkun.com/blog/2006/idea-killers-ways-to-stop-ideas]dit concept bestaat allang... of anders zou het allang gedaan zijn... maar is in ieder geval een hype [/url] is in zich zelf erg vernieuwend. Vooral stimuleert dit type kritiek diffusie van ideeën. Ik wil graag een nieuw blog over beginnen. "Killer ideas vs Idea Killers". Wil je coauthor worden?

  @Robert Leuk man! Waarom mogen alleen software adverteerders bij jou adverteren? Ik durf zomaar aan te nemen dat combinaties van Thunderbird + Joost heel andere niches vertegenwoordigen dan Outlook 98 + Media player 6. Als jij nou gewoon social software bouwt, laat mij dan nadenken over adverteren ;p

  geplaatst op
 • @Bram: Nou dat is een groep waar we best veel binding mee hebben, dus die benaderen we als eerste op dit moment. Maar dat zou natuurlijk voor meer mensen interessant kunnen zijn, absoluut!

  geplaatst op
 • @Robert Mooi, nog een tip: veel Web 2.0 ers maken dan de advertising 1.0 fout dat ze een 'Ratecard.pdf' laten downloaden en zelf 'socio demographic interest groups' samenstellen en daarbij advertentie producten,banners op die en die plek, verzinnen. Sinds DCIF (Guido is best slim) met je meedenkt doe me een lol, en denk na over een quigo achtige constructie. En laat mijn mediaburo 2.0 zelf de content targeting verzinnen. ;)

  geplaatst op
 • oeii..
  Service Temporarily Unavailable

  The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

  geplaatst op
 • Tis wel een geinig concept, alleen wel beetje gejat zoals gezegt van myprogs.net. Maar het concept dat zij neergezet hebben ziet er wel beter en overzichtelijker uit. En de waarde van de site gaat straks natuurlijk in de het verkopen van de data zitten, die erg belangrijk is voor reviews en software developers.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.