Concurrentie voor De Mol voor overname Endemol

13 april 2007, 11:12

Concurrentie voor De Mol voor overname EndemolHet is indrukwekkend om te zien hoe lang Telefonica de spanning in de bieding voor haar bijna ex-dochter Endemol weet te houden. Inmiddels dient de tweede ronde zich aan. Bekend was al dat John de Mols investeringsvehhikel Cyrte met stevige partners tot de gegadigden hoort. Cyrte heeft Mediaset (van Berlusconi, oud-premier van Italië) en Goldman Sachs als partners. Maar de concurrentie is niet mals. Zo werd eerder al bekend dat het hoofd van Endemol in Frankrijk ook niet alleen aan de bieding meedoet: hij heeft PAI als partner gevonden. PAI is een Franse venture capitalist. Ook de Amerikaanse venture capitalists van Apax zijn nog in de race. Zij hebben in ieder geval nog wat geld over van PcM om te besteden. Daarnaast is de Televisa ook geïnteresseerd, zo meldt Financial Times. Televisa is de grootste TV-exploitant van Mexico. Ook de Amerikaanse “buy out group” Thomas H. Lee partners behoort tot de bieders. Overigens spreekt AFX new limited van zes bieders, maar noemt de zesde niet. Het lijkt erop dat de extreem dure aankoop van Telefonica toch niet zoveel verlies op gaat leveren als eerder gedacht.

Voor John de Mol kan deze biedingsstrijd overigens niet verloren gaan. Hij bezit ruim 5% van de aandelen in Endemol. Dus vangt altijd een leuke premie als een andere bieder met de buit aan de haal gaat.

Interessant is om te zien dat er een feitelijke splitsing tussen venture capitalists (Apax, Thomas H Lee) aan de ene kant en mediabedrijven (Mediaset, Televisa) aan de andere kant. Stéphane Courbit met Pai zit er precies tussen in. Voor de medewerkers van Endemol en voor Endemol als geheel zal het nog flink uit kunnen maken wie er aan het roer komt van het crossmediale productiebedrijf. Zo is al bekend dat Time Warner geïnteresseerd is in de Amerikaanse boedel van Endemol. Opknippen en verkopen is een beproefde strategie van venture capitalists. Mediaexploitanten zijn aan de andere kant veel meer geïnteresseerd in de onderliggende content, zodat zij de waardeketen van content weer een stukje verder kunnen sluiten.

food expert | trend watcher | speaker | author | podcast host | newsletter: Gijsbregt fileert | de Buik

Categorie
Tags

4 Reacties

  venturo

  Gijsbregt, ik denk niet dat Televisa, een omroep uit de publieke sector, serieus gat bieden. Overigens de belangen aan de kant van de Mol zijn immers zo groot. Dit staat niet meer los van de RTL deal voor zijn media activiteiten. Let wel een samenwerking met RTL heeft ook met controle over Endemol te maken.


  14 april 2007 om 04:58
  Gijsbregt

  Albert,

  Televisa wordt verhandeld op de Mexicaanse beurs en op NYSE. Dus dit moet kunnen.

  Het belang van de Endemol voor de RTL-deal gaat vooral om het kunnen bieden van programma’s. Zijn de Talpa-programma’s onvoldoende en moet Endemol dan versterking bieden?


  14 april 2007 om 06:00
  venturo

  Gijsbregt, Televisa is geen serieuze speler in dit kaartspel. Kijk even wat verder. De Mol wordt aandeelhouder van Bertelsmann. De ingebrachte waarde van Talpa media voor Bertelsmann is enorm hoog. Jetix, 538 etc..tien, talpa dititaal. Endemol maakt deel uit van deze strategische samenwerking. Tel Fremantle bij Endemol op en je bent by far de grooste speler op de wereldmarkt voor televisiecontent. Daar gaat het hier om…


  14 april 2007 om 07:30
  Gijsbregt

  Albert,

  Helder. Maar het zal Telefonica zeker niet tegenstaan dat er 6 partijen zijn, in plaats van 3. Dat leidt hoe dan ook tot hogere opbrengsten.

  Interssant is overigens wel de relatie die Mediaset en RTL krijgen via De Mol. Indirect gaat de consolidatie bij de TV-exploitanten door.


  14 april 2007 om 07:48

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!