‘t Zit niet mee, bij het FD

‘t Zit niet mee, bij het FD
, Carl Mangold

{title}

Afgelopen woensdag ging ‘t mis bij de lancering van FD’s nieuwe website. Maar na hard ploeteren staat inmiddels de helft van de nieuwe website voor de helft van de bezoekers online.


Ik vind ‘t er eerlijkgezegd niet veel beter op geworden. Sterker nog, het is juist verslechterd. Als je een artikel in de oude vormgeving naast hetzelfde artikel in de nieuwe vormgeving legt, valt bijvoorbeeld direct op dat de lettergrootte van slecht leesbaar in onleesbaar is veranderd. En da’s best raar, voor een website die zich op oudere lezers met dito ogen richt. Verder valt op dat de navigatie achter mouse-overs is verstopt (ook al een slecht idee), dat de grafiekjes zijn verdwenen en dat er geen RSS meer aangeboden wordt.


Is iemand van jullie wellicht iets pósitiefs opgevallen?


Geplaatst in

DelenEr zijn 23 reacties op dit artikel

 • Ja, er zijn plusjes geplaatst om het lettertype te vergroten. Voor de oudjes; rechtsbovenin op het grootste plusje klikken. ;-)

  geplaatst op
 • O nee, het zijn "A"'s...

  geplaatst op
 • Hoeveel mensen uit de doelgroep denk je dat dit direct snappen?

  Enneh: als je erop klikt passen delen van de tekst niet meer, en de door jou gekozen instelling wordt ook nog 'ns niet bewaard (je moet dus in elk scherm weer opnieuw op de gewenste letter klikken)...

  geplaatst op
 • Even snel bekeken maar ik vind het er eigenlijk prima uitzien (goed leesbaar en met RSS-feed). Ik denk dat het aan je Mac ligt Carl ;-)

  geplaatst op
 • Hmm, dan kijk ik ook maar 'ns even in WinXP/IE6...

  Tekst is in WinXP/IE6 nóg slechter leesbaar, omdat het niet anti-aliased is. Maar tja, dat is bij PC nog steeds standaard (toch?). De artikeltitel wordt in nu daarentegen netjes 'gewrapped', maar van de titeltjes 'Mijn FD' en 'LEZERSDOSSIERS' in de rechterkolom valt na vergroten nog steeds de helft buiten beeld.

  Verder werkt het onthouden van de lettergrootte-instelling ook in WinXP/IE6 niet, enneh: waar op de pagina vind jij die RSS-feed dan terug?!?

  geplaatst op
 • Rss-feed:  En een deel van hoe ik de nieuwe site zie in IE7:

  geplaatst op
 • Ah, ik zie 't al. Ze bieden de RSS-feed niet meer door de gehele website aan, maar alleen nog helemaal onderin de startpagina.

  geplaatst op
 • vind het ook afschuwelijk lezen

  geplaatst op
 • Zo'n grootte als lettertype zou vast aangeraden zijn door een usability werkgroep oid maar mijn ervaring is dat ze altijd vergeten dat er ook mensen zijn (zoals ikzelf) die in Internet Explorer de font standaard al op 'kleiner' gezet hebben (view -> textsize -> smaller) en dan is dit het resultaat:  en  Dit soort sites (een goed voorbeeld is ook http://www.usarchy.com) zijn qua tekst compleet onleesbaar en hun usability gedachte gaat alleen uit naar de mensen die hun instellingen juist op een groter font hebben ingesteld.

  Een kwalijke zaak dat usability experts hier over het algemeen niet naar kijken!

  geplaatst op
 • en wat nou voor al die mensen die hun fontgrootte op Allergrootst hebben gezet ;-)

  Ontwerpen worden meestal gemaakt voor standaardinstellingen, logisch eigenlijk..

  geplaatst op
 • Die Usarchy is ook niet al te best trouwens. Flets roze en wit als basiskleuren voor een website, hoe verzin je het. Terwijl contrast juist essentieel is op structuur in een website aan te brengen.

  Wat betreft de nieuwe site van FD. Opzich duidelijk. Alleen de standaard lettergrootte is echt te klein. En het is een gepriegel met die menu opties. Vooral niet handig voor de iets oudere lezer van het FD, die niet zo handig met de muis zijn. Wanneer het font groter gezet wordt valler de letters buiten het ontwerp.

  Wat betreft usability moet men m.i. niet willen innoveren, en vooral geen menu opties verstoppen. Ik vind de website van NRC.next een goed voorbeeld van hoe het wel moet, overigens.

  geplaatst op
 • ik dacht dat je vroeg of iemand er nog iets positiefs over te zeggen had?
  zal ik dan maar starten?
  de vormgeving ziet er een STUK beter uit.

  geplaatst op
 • @Marvin: FD is geen lifestyle magazine, maar een gedegen informatieverstrekker. En de vormgeving daarvan heeft dus 'het verbeteren van de informatievoorziening' als doel.

  Op welke manier(en) vind jij dat deze nieuwe vormgeving FD's informatieoverdracht verbetert / verduidelijkt / vereenvoudigt?

  geplaatst op
 • maar daar is niet positiefs in te vinden. Je hebt wel gelijk maar je vroeg om iets positiefs op te noemen, het ziet er nou eenmaal een stuk mooier uit.

  geplaatst op
 • @Carl: Je eerst druk maken over de lettergrote voor de oudere lezers en daarna klagen over RSS. Volgens mij weten de oudjes niet eens wat RSS is.

  Ik kwam nooit of fd.nl, maar heb net even gekeken en vind het echt een prima site.
  Ik klaag liever over de nieuwe Fortisbank website. Die ziet er na de opknapbeurt uit alsof een paar amateurs hem hebben gehackt. Mijn vriendin durfde zelfs niet meer gebruik te maken van onlinebanking.

  geplaatst op
 • @Ruben: RSS is toch dat systeempje met die lekker grote lettertjes?

  Nee, grapje. Je hebt gelijk. De oudjes weten niet wat RSS is. Maar toch vind ik dat 't in elke pagina moet zitten ;-)

  geplaatst op
 • Dan zal ik maar niets zeggen over hoe erg ze het verprutsen voor zichzelf in de zoekmachines, want wat dat betreft heb ik zelden zo'n drama gezien.

  geplaatst op
 • Ik wist niet dat een dure webbouwer als Mireabeau websites opleverde die meer dan 25 fouten bevat volgends W3C...

  http://validator.w3.org/check?uri=http://www.fd.nl/home/;

  @Roy: ik vind juist dat ze prachtige zoekmachinevriendelijke URL's hebben die inmiddels ook al net in Google zitten: http://www.google.nl/search?hl=nl&q=site:www.fd.nl&meta;=
  En ze hebben zelfs een mooie pagina die verschijnt als je een oude link gebruikt: http://www.fd.nl/error404?originalurl=/gazellen/video.asp

  De broncode ziet er inderdaad wel ingewikkeld uit...

  De site is overigens wel lekker rustig zo zonder banners... Daar hoor ik niemand over.
  Ben benieuwd waar die terug gaan komen.

  geplaatst op
 • Ik zag vorige week ook nog geen banners. Vond het al vreemd waarom de site op 800 breed is ontworpen. Maar ik zag zojuist aan de rechterkant een banner. Deze scrollde zelfs mee naar beneden! Bij mijn beeldscherminstelling stond deze banner geklemd tussen de browserbalk en - footer. Argh!

  geplaatst op
 • Nu staat de oude site er weer ...met banners.

  geplaatst op
 • Inderdaad mark :D wat een drama!

  geplaatst op
 • Op FD's weblog bekijkhetnieuwefd:

  Terug naar de tekentafel

  We hebben in overleg met onze bouwer, Mirabeau, besloten de nieuwe websites van FD en BNR niet meer zichtbaar te maken voor de buitenwereld. Aanleiding is dat we enerzijds voldoende ideeën, op- en aanmerkingen van onze gebruikers hebben gekregen en dat we anderzijds nu weer in rust willen bouwen aan een verdere verbetering van de sites.

  geplaatst op
 • Ik zag het net staan ja...

  Eens kijken wat ze dat qua SEO gekost heeft, dat gegoochel (oe, bijna een hele slechte woordgrap...) met die websites...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.