De weblog bestaat 10 jaar

De weblog bestaat 10 jaar

Jorn BargerTerwijl gisteren de Dutch Bloggies zijn uitgereikt aan de beste Nederlandse weblogs (nee, dit keer geen prijs voor Marketingfacts), lees ik vanmorgen op CNet News.com dat de weblog in december 10 jaar bestaat.

De auteurs Declan McCullagh en Anne Broache gaan in het artikel op zoek naar de vader van de weblog. Is dat Dave Winer, Jorn Barger (één van mijn internethelden) of Justin Hall?

Het artikel geeft niet direct een antwoord op de vraag wie nu de grondlegger is, maar geeft wel een tijdlijn waaruit de evolutie van weblogs volgt. Te beginnen met Les Earnest die in 1971 het zgn. finger-protocol introduceerde.

In 1994 starte Justin Hall, een student aan de Swarthmore Universiteit, met het bijhouden van een soort online dagboek met links. Door sommigen gezien als de eerste weblog. In de jaren daarna volgen o.a. Carolyn Burke’s Diary (1994), Dave Winer’s Scripting News (1997) en Slashdot (1997). Niet in het artikel maar toch aardig om te weten is dat enkele jaren daarvoor, in mei 1995 om precies te zijn, in Nederland de Daily Planet is gestart. Een dagelijkse selectie van internetnieuws bijgehouden door niemand minder dan Francisco van Jole.

De tijdlijn in het artikel gaat verder met een aantal ontwikkelingen in de geschiedenis van de weblog en geeft daarbij aan dat het in december 1997 gestarte RobotWisdom.com van Jorn Barger, als eerste een weblog (of blog) wordt genoemd. Misschien aardig in relatie tot de Dutch Bloggies, de eerste internationale ‘Bloggies’ Award, werd uitgereikt in 2001!


Geplaatst in

DelenEr zijn 18 reacties op dit artikel

 • Jeetj Marco, ik dacht bij het zien van de bijgevoegde foto: weer een TBS-er ontsnapt? Who is the guy?

  geplaatst op
 • View image: Jorn_Barger_2005.jpg.

  geplaatst op
 • Leuk bericht. Maar als Daily Planet ook al as een blog gezien wordt, dan heb ik als digitale-media veteraan twee aanvullingen. In 1981 Begon het Amerikaanse blad Online een 14-daagse elektronische nieuwsbrief over online zaken. In 1984 mocht ik zelf de IDB Online in Engeland lanceren voor VNU; dit was de eerste, dagelijke elektronische nieuwsbrief in Europa.

  geplaatst op
 • @Annet: foto is inderdaad Jorn Barger! Vind die baard helemaal geweldig ;-)

  @Jak: tot aan 1997 is er geen sprake van weblogs maar van online dagboeken (zonder interactie met de lezer). Vanaf 1997 zie je dat langzaam veranderen. Daily Planet is in mijn ogen geen weblog maar wel een voorloper van de Nederlandse weblogs zoals we die nu kennen. 1981? Jeetje. Hoeveel mensen zouden toen op internet zitten? Heb jij nog wat statistieken uit de oude doos? Wel leuk om die eens op een rijtje te zien!

  geplaatst op
 • Bij de geschiedenis van weblogs wordt ook vaak verwezen naar de tekst van Rebecca Blood: http://www.rebeccablood.net/essays/weblog_history.html

  Komt er overigens ooit nog een keer een regel voor de of het weblog? Beide vormen worden immers nog steeds toegepast.

  geplaatst op
 • CS/Internethelden hebben wel vaker een forse baard. Neem Richard "gnu" Stallman...

  geplaatst op
 • @ Marco
  Internet zoals we dat nu kennen bestond toen nog niet. Je kocht togang tot een hostdienst (server zouden we nu zeggen) en dan kon je in een databank zoeken. De databank van het blad Online droeg de naam Online Chronicle en was doorzoekbaar op de host Dialog (nu onderdeel van Thomson). IDB Online was beschikbaar op de dienst Telecom Gold in Groot-Brittannie en Newsbank in Amerika. Lezers konden alleen reageren via e-mail, maar het bericht werd geen integraal onderdeel van de databank.
  Moet toch maar eens stevig doorschrijven aan het boek Opa vertelt over online.

  @Timvl
  Ik gebruik altijd het (web)log, want de log zou verward kunne worden met het apparaat dat de snelheid van een schip registreert.

  geplaatst op
 • Op basis van 'A slideshow based on The early years - A timeline of blogging (February 20, 2006) en the history of blogs (October 14, 2006)' heb ik eind vorig jaar een presentatie gemaakt: http://www.slideshare.net/ernohannink/the-history-of-blogs/26
  Nog eens bekeken en is best leuk voor de geinstresseerde.

  geplaatst op
 • @Jak en Marco: Midden jaren '80 kon je ook al diverse persoonlijke 'weblogs' lezen, die peer-to-peer met het Kermit protocol werden uitgewisseld. Ikzelf 'hoste' destijds bijvoorbeeld een wekelijks geactualiseerd digitaal vlugschriftje over BASIC programmeren, vanaf een Tandy TRS-80 met een vies, goor 'rubber' modem (de tweede op deze pagina).

  geplaatst op
 • @Timvl: de regel is dat beide mogen worden toegepast en juist zijn. Met een keuze maken voor 1 van beide is de helft van de mensen niet tevreden omdat het niet hun voorkeur is, dus waarom niet zo laten net zoals met wel meer woorden gebeurt?

  geplaatst op
 • @Erno: leuke woordspeling: geinstresseerde :) -- die ga ik onthouden :)

  geplaatst op
 • Haha...jah en ik schreef in de 1975 al een soort van 'weblogs' in WordPerfect. Die kon je dan lezen als je bij mij thuis kwam en achter mijn PC kwam zitten. Daar is het eigenlijk allemaal begonnen.

  geplaatst op
 • WordPerfect bestond nog niet in 1975, maistro. Zelfs WordStar kwam niet eerder dan in 1978 uit... ;-)

  geplaatst op
 • Tien jaar pas? Je zou denken dat zoiets tegelijkertijd ontstaat bij de eerste stapjes van internet.

  geplaatst op
 • Vandaag in de NRC next het artikel 'Hoera, het blog is jarig' waarin Marie-José Klaver stilstaat bij het 10-jarig bestaan van de weblog.

  geplaatst op
 • Het artikel in de NRC next staat inmiddels ook online maar heeft wel een andere titel gekregen: Weblog is waakhond zonder mores: Na tien jaar lijken weblogs ‘groter dan ze werkelijk zijn’.

  Adfoblog plaatste gisteren het top-10 lijstje dat bij het artikel in de krant werd gepubliceerd.

  geplaatst op
 • @Marco: De ondertitel die bij het artikel van Marie-José Klaver in nrc.next stond deed bij mij de haren flink ten berge rijzen ('Overschat genre’ moet journalistieke mores leren.) Hoe zo 'overschat'? Hoe zo moeten blogs journalistiek zijn?

  Ik heb er nog een post aan gewijd. Diezelfde tekst heb ik ook naar nrc.next gestuurd, maar geen enkele reactie...helaas.

  Zie trouwens ook molblog voor een discussie over onderschatting/overschatting van blogs.

  geplaatst op
 • Zou het bijna vergeten, maar het is inmiddels december en deze maand bestaat het woord weblog dus 10 jaar.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.