Creativiteit reclamebureaus valt ernstig tegen

Creativiteit reclamebureaus valt ernstig tegen
, Carl Mangold
Toen Marco me via e-mail attendeerde op Southwest Airlines' nieuwste experimentje dacht ik direct: "Nee hé, niet wéér zo'n 'bedenk een commercial, de winnende zenden we echt uit'-prijsvraagje. Pleeease!..." Een maandje of vijf geleden schreef ik in m'n artikel "Verlaagt consumer generated content onze standaarden?" nog:
Vrees niet, er is geen enkele reden om bang te zijn. Die consumer generated future verlaagt onze standaarden niet; ze verhóógt ze juist. De plaatjes en praatjes worden welliswaar kneuteriger, maar de creativiteit eromheen absoluut niet. Wij moeten juist nóg creatiever worden, om die overproductieve consument nog 'het hoofd te kunnen bieden'. We moeten nieuwe paden zoeken, maken en bewandelen.
... maar het lijkt er sterk op dat de reclamebranche helemaal niet zo creatief ís.

Met al die ‘stuur in en win!’-prijsvraagjes schieten die reclamejongens zichzelf ongelofelijk in de voet. Allereerst laten ze ermee zien dat ze nog steeds primair in TV-commercials denken, allertweedst tonen ze aan dat je dat prima aan consumenten kunt overlaten en allerderdst maken ze schrijnend duidelijk dat ze de creativiteit missen om buiten de gebaande paden te denken.

Een ernstige zaak. We zijn van een product economy via service en een experience in een participation economy beland, en die vraagt natuurlijk om creatieve concepten waarin de consument echt betrókken wordt in innovatie, merkbouw en/of marketing. Het een keertje een commercial mogen maken is een leuke eerste stap, hoor. Maar meer ook niet.

Waar blijven de écht vernieuwende, creatieve concepten?


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Ben het met je eens dat de creativiteit (of bedoelen we hier eigenlijk originaliteit?) te wensen over laat...

  Ik betwijfel overigens wel of 'we' al met z'n allen in de participatie economie zijn aan beland.. maar dat terzijde ;)

  geplaatst op
 • Je heading maakte me nieuwsgierig.. maar ik word helaas niet wijzer van dit artikeltje. Ik wil namen en voorbeelden, geen 'ze' en 'die reclamejongens'.

  geplaatst op
 • De reclamebureau's maken geen uitzondering op het eigenste onderwerp waar ze zich allemaal mee profileren. Ze trachten de klant ervan te overtuigen dat radicale open innovatie dé manier is om nieuwe volumes te verwezenlijken, maar zijn zelf bang om deze hippe economische 'ideeën' tot op het structureel niveau van de eigen organisatie toe te passen met de kans hun bestaansrelevantie te ondergraven. Als sector passen ze misschien wel meer dan andere in de idee van web 1.0, broadcasting: verkondigen van grote theorieën zonder participatief platform.

  geplaatst op
 • Begrijpelijk(er).

  geplaatst op
 • In grote lijnen mee eens. Maar toen Converse dit concept toepastte, stoorde mij het absoluut niet. Merken die zich op creatieve mensen richten en/of creativiteit willen uitstralen kunnen dit wat mij betreft juist wel maken.

  geplaatst op
 • In het artikel "Na User-Generated nu ook Pre-Canned Advertising" op Admosphere wederom een "vernieuwend en creatief" concept genaamd Idea House, bedacht door reclamejongens.

  Over jezelf in de voeten schieten gesproken!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.