Netto online mediabestedingen met 40% toegenomen

20 februari 2007, 07:07

IAB Nederland heeft samen met 21 internetexploitanten en Nielsen Media Research de netto mediabestedingen aan online display advertising over het vierde kwartaal van 2006 in kaart gebracht. Deze netto bestedingen betroffen in dat kwartaal € 41 miljoen, een groei van 38% ten opzichte van Q4 2005 (€ 29,8 miljoen). De totale netto bestedingen bij deze exploitanten steeg in 2006 naar € 137 miljoen, een groei van 40% ten opzichte van 2005 (€ 97,4 miljoen).

Deze omzet is gerealiseerd bij duizenden Nederlandse websites, de grootste online dagbladen, webgidsen en zoekmachines. Deelnemende exploitanten aan deze registratie zijn: IP, Adformatie, Funda, WebAds, Wanadoo, MSN, Netdirect, Tradedoubler, Zylom, Daisycon, Veronica, Lycos, Ilse, IDG, Wegener, Adlink, Testnet, WebRegio, Tapps, Telegraaf en PCM.

IAB-bestuurslid Marcel Udo geeft aan: “Deze bestedingscijfers zijn natuurlijk geen verrassing voor ons. Kwartaal vier is traditiegetrouw de periode waarin de meeste mediabestedingen worden gedaan. Dat wordt hier bevestigd. Het gaat in Nederland, maar in feite wereldwijd, uitstekend met de ontwikkelingen op het gebied van interactive advertising en online marketing. Met deze exploitanten dekken we een groot deel van de markt en deze gegevens zijn zonder meer illustratief te noemen. En omdat het aantal deelnemende exploitanten ten opzichte van 2005 stabiel is gebleven, is de trend ook nog eens representatief.”

Branches die voorop lopen qua online mediabestedingen in 2006 zijn de media (aandeel van 24,1%, was 21,6%), financiële dienstverlening (14,1%, was 17,1%) en telecom/ICT (13,4%, was 17,7%). Udo: “Deze drie branches zijn samen goed voor meer dan de helft van de bestedingen en dat is al jaren zo. Wel zie je dat hun aandeel enigszins terugloopt, ten gunste van bijvoorbeeld zakelijke dienstverlening (van 4,3% naar 5,5%) en industrieproducten (van 2,4% naar 3,5%). Ook de overheidsbestedingen nemen toe, net als voedingsmiddelen en consumentenelektronica.

De online advertentiebestedingen naar advertentiesoort zagen er bij de exploitanten over het vierde kwartaal van 2006 als volgt uit: 57,9% kwam tot stand door banners, buttons en skyscrapers, 20,6% door contentintegratie, 7% door e-mail, 6,5% door pop-ups, pop-unders en interstitials, 4% door search en 4% door barters. Over heel 2006 (tov 2005) zijn de cijfers als volgt:

Button, banner, skyscraper: 49,3% (55,0%)

Pop-up/-under, interstitial: 6,3% (5,6%)

E-mail: 5,2% (6,6%)

Search: 2,1% (4,2%)

Contentintegratie: 34% (25,0%)

Barters & overig: 3,2% (3,6%)

Udo licht toe: “Je mag op basis van deze gegevens en de bestedingen bij partijen als Google, Yahoo Search en een aantal e-mailmarketingbedrijven beslist veronderstellen dat de totale netto online mediabestedingen dik over de € 250 miljoen zijn gegaan in 2006.”

Bron:

Persbericht IAB

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

8 Reacties

  Ron Lopetegui

  Ik vind het opvallend dat nog steeds 6,5% van de bestedingen voortkomt uit pop-ups, pop-unders en interstitials.. En verder ben ik benieuwd voor welk deel de internet-spot (zal wel onder het kopje ‘overige’ vallen) verantwoordelijk is.. En banners, buttons en skyscrapers: ok. Maar mag ik daar dan ook leaderboards en rectangles onder verstaan?


  20 februari 2007 om 12:09
  LianneK

  Ik ben het eens met de reactie van Ron. We hebben de manier van rapporteren lang geleden met een aantal internet exploitanten bepaald, in overleg met toen nog BBC (nu Nielsen). Ik denk dat het goed is om deze vorm van rapporteren tegen het licht te houden.

  Immers:

  waarom rapporteren we banners & buttons los van popups en interstitials? Heeft iemand daaar een boodschap aan?

  Hoe worden advertenties gerubriceerd die gebaseerd zijn op het genereren van kliks? Denk aan linkjes op startpagina, maar ook adsense advertenties, etc. Ik ben van mening dat het onderdeel ‘search’ aan nadere inspectie onderhevig is.

  Meer van belang van de markt lijkt me hoe het geld wordt afgerekend, bijvoorbeeld een onderverdeling in:

  CPM

  CPC

  CPL

  CPS inkomsten

  Sponsoring

  Content Integratie

  En misschien mis ik nog wel iets.

  Vanmiddag is er een ALV van het IAB, wellicht komt dat ter sprake en anders is het misschien iets dat het nieuwe bestuur ‘ns in de groep kan gooien.


  20 februari 2007 om 13:28
  media

  Goed punt Lianne en zoals vanmiddag ook al kort besproken, wellicht moet je een opsplitsing maken naar beide (dus zowel naar kostenmodel en naar advertentietype). Wordt vervolgd!


  20 februari 2007 om 19:44
  loket

  Haha, Marco. In je eerste comment geef je aan niet weer de discussie aan te gaan en hier vlak boven toch weer wel via Emerce 😉

  Helemaal mee eens dat een meting via adverteerders en bureaus meer inzicht zal geven in de bestedingen aan Google en Yahoo. Moeten we onder het genot van een broodje maar eens verder uitdiepen.

  Ben je nou al voorzitter van IAB?


  20 februari 2007 om 20:21
  loket

  Overigens heb ik dat idee ook al eens bij BVA neergelegd. ‘k Zal nog eens polsen of er belangstelling is voor medewerking.


  20 februari 2007 om 20:23
  media

  Tjsa, die Erwin wist me toch te vinden vandaag en dan kun je natuurlijk niet helemaal niets zeggen 😉

  Yep, sinds vanmiddag officieel!


  20 februari 2007 om 20:25
  loket

  ‘k Had niet anders verwacht. We gaan snel een ei eten . . .


  20 februari 2007 om 20:28
  vincente

  Online is 400 miljoen in 2006!

  Wat een verschrikkelijk bescheiden inschatting Marco. Google deed in 2006 900 miljoen euro. Dus in nederland zou dit bij gelijke bestedingen ongeveer 300 miljoen zijn. Laten we zeggen dat het , ondanks een hogere breedband penetratie in nederland, het ongeveer 225 miljoen is dan komen we uit op zo’n 400 miljoen totaal 🙂 mag ik 1% voor de moeite van deze berekening?


  15 mei 2007 om 07:30

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!