Invloed van sportsponsoring op de blogosfeer

Invloed van sportsponsoring op de blogosfeer

Invloed van sportsponsoring op de blogosfeer (Bron: Rabobank)

Eerder deze week las ik op SponsorOnline dat ING het Formule 1 team van Renault gaat sponsoren tijdens 14 van de 17 Grand Prix’s die dit jaar worden gereden (inclusief de titelsponsoring van de ING Australian Grand Prix in Melbourne op 18 maart). Met deze gecombineerde sponsoring wil ING verder bouwen aan zijn wereldwijde naamsbekendheid als één van de leidende financiële dienstverleners ter wereld.

Prachtig allemaal en er zullen ongetwijfeld goed onderbouwde plannen aan ten grondslag liggen. Ben wel benieuwd naar de uiteindelijke effectiviteit en hoe ze dat gaan meten. Zouden ze daarbij ook kijken naar de online discussies op weblogs en fora die gaan over de races? En hoe vaak ING daarin als merknaam wordt genoemd? Feit is namelijk dat als je naar de zichtbaarheid van merken als ABN AMRO en Rabobank kijkt in de blogosfeer, dat het vooral de grote sportevenementen zijn die hen exposure opleveren. In bovenstaand plaatje is de invloed te zien van de Volvo Ocean Race en Tour de France op resp. de sponsors ABN AMRO en Rabobank.

Zullen we over een jaartje nog eens kijken hoe de ING het heeft gedaan in de blogosfeer en welke rol daar de sponsoring van het Formule 1 team van Renault aan heeft bijgedragen?


DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • Goed artikel erover in de NRC Next laatst. Opvallend stukje eruit:

  (...)Om drie redenen is Formule 1 zeer interessant voor sponsors. De exposure-waarde, zoals het in marketingjargon heet, is enorm. De races, die in 220 landen worden uitgezonden, trekken per jaar 850 miljoen kijkers. Daarmee is Formule 1 de best bekeken televisiesport. En anders dan bijvoorbeeld de Olympische Spelen of een wereldkampioenschap voetbal is het geen evenement dat slechts een maand duurt. De racesport trekt bovendien een gemêleerd publiek. Jan Peter Balkenende is zeker niet de enige hoogopgeleide Formule 1-liefhebber. De premier kreeg tijdens een bezoek aan Australië op 3 april van dit jaar een rondleiding in de pitbox van Ferrari. Hij sprak daar met teambaas Jean Todt en kreeg er een ingelijste foto, met handtekening, van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher.(...)


  NRC Next artikel

  geplaatst op
 • Het verschil zit naast de tijd natuurlijk ook in de prijs.

  Ik neem dat ING voor 1 jaar sponsoring (hoofdsponsor van ING, (het hele jaar en dus niet tijdens 17 vd 20 races) en 17 keer als baansponsor) 150 miljoen euro moet ophoesten.

  Het gaat sponsoren niet altijd alleen om de exposure (ing nu wel lijkt mij) maar ook om mogelijkheden.
  Muermans, een vastgoedmagnaat die ook veel in villa's in het buitenland handelt, was hoofdsponsor van het Minardi F1 team. Hier kom hij veel relaties mee naartoe nemen en dus zorgde voor contacten van contacten wat weer resulteerde in business. Dus het ging Muermans niet om het gezien worden (de gemiddelde TV-kijker was niet zijn doelgroep) maar om de mogelijkheid die sponsoring hem bood om voor relaties iets te doen (en indirect op nieuwe relaties die hieruit voorvloeien)

  geplaatst op
 • Bij wielrennen heb je het over Dekker of Menchov van de Rabobank ploeg, bij het zeilen over de ABN Amro boot en bij formule 1 heb je het over de Renault auto. Hé, geen ING daar ;) Ik verwacht dat de invloed van de sponsoring op het aantal keren de naam 'ING' in weblogs niet zo heel groot is.

  geplaatst op
 • @Robbert: Waarom denk je dat er in tegenstelling tot de Tour de France en Volvo Ocean Race, de F1 geen effect zal hebben op de ING als deze haar naam verbind aan een F1-team en Grand Prix?

  geplaatst op
 • Omdat de gemiddelde kijker het niet heeft over de "ING Renault auto" maar over Renault, waar een gemiddelde kijker het wel heeft over de Rabobank renner. Verder zal het eerder "de grote prijs van Australië" zijn dan de "ING Grand Prix". Heb verder geen onderbouwing, het is meer gevoelsmatig dat ik dat denk.

  geplaatst op
 • Maar de gemiddelde kijker weet wel dat ING hoofdsponsor is van Renault.
  Net als dat Vodafone is bij McLaren en Marlboro bij Ferrari.

  geplaatst op
 • Er komt een nima-bijeenkomst over sponsoring, tijdens het ABNAMRO tennistoernooi. Zie de website van Nima.
  De focus van de bijeenkomst is deze keer ROI. Ik zal er aanwezig zijn er op marketingfacts verslag van doen.

  Vooraf alvast dit: Sponsoring is in opmars, alleen maar geld geven is echter voorbij. Het activeren van de sponsorship is een key element van sponsoring geworden. Wanneer echt grote bedrijven als ABNAMRO, Unilever, P+G en nu ING hierin stappen, dan is kan dit niet zonder rendementsmetingen. Ik zal hier op Marketingfacts meer over sponsoring en de (inter)activering ervan gaan schrijven.

  @ Nilles
  150 miljoen euro per jaar is een bedrag dat ik nog niet uit de markt heb gehoord. Eerder een derde ervan.

  geplaatst op
 • @Gijsbert: grappig. Toen ik 20 jaar geleden afstudeerde op sportsponsoring werd ook al gezegd dat sponsoring in opmars was. Oh, wat zag ik de gevestigde bedrijven stoeien met het fenomeen. Het aantal seconden dat het shirtje van Ajax met in grote letters TDK bij Mart Smeets en de zijnen in beeld kwam, werd omgerekend naar de STER-tarieven. Welnu, dan kunnen we onze borst natmaken. Een combinatie van sportsponsoring en blogging lijkt op voorhand helemaal ongrijpbaar!

  Ik denk trouwens dat er voor sponsors juist nog veel meer mogelijkheden in deze combinatie liggen en dat de kracht ervan ook verondersteld wordt: waarom zou het IOC anders paal en perk willen gaan stellen aan het bloggen door atleten tijdens de komende Spelen in Peking?

  geplaatst op
 • @Gijsbert.
  die een derde waar jij het over hebt is alleen voor Renault....
  Daar komt de baansponsoring van 14! circuits nog bij....

  Formule 1 is een van de duurste sporten ter wereld.

  @Vincent.
  Aangezien jij schijnbaar bent afgestudeerd in sportsponsoring heb ik een vraag voor je.
  Hoe kan het dat in de USA team van vooral honkbal en American Football geen shirtsponsoren hebben maar het wel kunnen veroorloven om hun spelers zo gigantisch te betalen. (meer dan de top voetballers hier in Europa)

  geplaatst op
 • @ vincent
  De discussie over de blogs op de OS is hier gevoerd.
  Maar ik ben het met je eens: sportsponsoring heeft iets van een eeuwige belofte. Alleen denk ik dat door de versplintering en democratisering van het medialandschap grote bedrijven zoeken naar "constante waarden", dat kan sport zijn. Alleen dan gaat het vervolgens niet meer om bereik (seconden in beeld) maar vooral ook om beraken (engagement) en dat is moeilijk te meten. En heeft een zeer grote (inter)activatiecomponent.

  geplaatst op
 • Gijbregt je bedoeld "contante waarde" denk ik :) en eh wat beraken?

  geplaatst op
 • Albert, dank voor de aanvulling, maar bedoelde juist constant, iets wat aandacht blijft vragen en aandacht van veel mensen vraagt. Dat staat garant voor veel contante waarde ;-)
  Bereiken van de consument en betrekken van de consument, commitment en engagement creëren, dat bedoelde ik met beraken. Dus niet alleen eyeballs, maar ook hearbeats.

  geplaatst op
 • @Nilles: dat is zo lang geleden dat ik sportsponsoring heb gestudeerd, ik kan geen zinnig antwoord meer geven

  @Gijsbregt: ik ben in het alles wel me je eens. (sport)sponsoring lijkt een eeuwige belofte, maar biedt in het huidige veranderende medialandschap alle opportunities voor bedrijven om aan "beraken" te doen

  geplaatst op
 • Aardige discussie die Stehan Fellinger is gestart op Molblog over een recente uitspraak van Isabelle Conner, hoofd sponsoring bij ING, in het FD:

  (...)Bankverzekeraar ING steekt jaarlijks tussen de euro 50 en euro 100 mln in de Formule 1. Dat zei hoofd sponsoring Isabelle Conner van ING tijdens de Grand Prix in België het afgelopen weekend.

  De bankverzekeraar, die begin dit jaar is begonnen met de sponsoring van het team van Renault en veertien van de in totaal zeventien races, noemt de investering nu al succesvol.

  Conner stelt dat het resulaat 'de verwachtingen te bovengaat', al is het volgens haar moeilijk meetbaar hoeveel de sponsoring tot nu toe precies heeft opgeleverd. (..)


  Fellinger stelt dat een investering van minimaal meer dan 50 miljoen per jaar en daarna roepen dat het resultaat boven verwachting is en je niet precies weet wat het heeft opgeleverd een beetje vreemd is. En daar heeft hij natuurlijk gelijk in ware het niet dat FD Conner onvolledig citeerd.

  In de Volkskrant lezen we namelijk het volgende:

  (...) Conner stelt dat het resultaat ‘de verwachtingen te bovengaat’, al is het volgens haar moeilijk meetbaar hoeveel de sponsoring tot nu toe precies heeft opgeleverd. ‘Het leidt in elk geval tot meer naamsbekendheid.’ Daarnaast worden grote klanten meegenomen naar de races. ‘Private banking heeft rond de 55 miljoen euro opgehaald en we zijn nog in onderhandeling over 87 miljoen euro.’ (...)

  En dan is 50 miljoen sportsponsoring natuurlijk snel terugverdiend!

  geplaatst op
 • ING heeft bekend gemaakt na dit seizoen te stoppen met de sponsoring van de Formule 1. De bankverzekeraar zegt dit te doen in het licht van de bezuinigingen die onlangs zijn aangekondigd aldus molblog.nl.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.