Overheidsite Crisis.nl niet crisisbestendig

Overheidsite Crisis.nl niet crisisbestendig
, ING Groep
@evr

Gisteren stormde het in Nederland en dat was zowel in het mobiele telefoonverkeer als op verschillende internetsites te merken. NRC besloot de digitale editie gisteren gratis beschikbaar te stellen vanwege de bezorgingsproblemen met de papieren versie. KPN meldde dat er 2x zoveel mobiel telefoonverkeer was dan normaal en Nu.nl besloot zoals Lianne al aangaf alle advertenties tijdelijk uit te schakelen om het extra verkeer aan te kunnen.  Maar ook andere sites, die relevant nieuws brachten rondom de storm, hadden een slechte(re) bereikbaarheid. Verrassend genoeg echter ook crisis.nl een cruciale site van de overheid.


 

Site- en servermonitoringbedrijf Watchmouse stuurde ons nadere informatie over de bereikbaarheid van verschillende sites. Mensen die op de sites van het KNMI wilden zien hoe de storm hun omgeving beïnvloedde en wat hen nog te wachten stond, troffen een erg trage site en kregen regelmatig zelfs een foutmelding. Ook het vliegverkeer leed op internet onder de storm. De websites van KLM en van Schiphol bleken beiden onbereikbaar. Het openbaar- en wegvervoer deden het gistermiddag nog goed. Zowel de ANWB als de NS, ov9292.nl en VID waren redelijk goed te bereiken. De pagina’s waren overwegend traag maar toonden wel het meest actuele nieuws. In de vroege avondspits kregen deze sites het echter ook zwaar en waren ze met enige regelmaat zelfs onbereikbaar.

Crisis.nl
Crisis.nl is opgezet in opdracht van het Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie (ERC) en wordt alleen ingezet bij crisissituaties. De website is sinds 1 oktober 2005 beschikbaar voor alle overheden om hen te ondersteunen bij de communicatie tijdens een crisis en is bedoeld als middel voor de burger om snel, en op zijn of haar tijd, actuele informatie op te vragen. Het Nationaal Crisiscentrum besloot gistermiddag www.crisis.nl in te zetten omdat veel andere overheidssites overbelast en onbereikbaar waren. Volgens de factsheet van het ERC zou crisis.nl meer dan tien miljoen hits per vijf minuten moeten aan kunnen. Gisteravond was echter crisis.nl zelf herhaaldelijk gedurende lange tijd volstrekt onbereikbaar. Alleen rond de klok van 20:00 uur (Nos Journaal?) kreeg 100% van de bezoekers de site binnen 8 seconden op het scherm, daarna daalde de de bereikbaarheid en kom men 10-30% van de bezoekers niet bedienen.

User generated stormcontent.
Wat ik zelf ook vrij opvallend vond was de rol van de burger in de verslaggeving rondom de storm. BNR liet luisteraars rechtstreeks in de uitzending verslag doen over de lokale situatie op de weg. Zowel de NOS als RTL Nieuws riepen op stormfoto’s in te zenden. Rond 5 uur gistermiddag had de NOS reeds 300 foto’s ontvangen. Een selectie was te zien in het journaal. Ook bij de Volkskrant, Nu.nl en natuurlijk bij Skoeps voerden user generated stormcontent (zoals Marco het gisteren in een reactie noemde) de boventoon.

Die content lijkt de overheid zelf overigens ook wel te waarderen. De rechter foto in de header van crisis.nl kwam ik bij een rondje langs de verschillende sites met foto’s ook tegen als lezersfoto op Nu.nl en is gemaakt door Erik Meulman. Laurens Verhagen van Nu.nl stelt dan ook dat crisis.nl blijkbaar denkt dat gisteren alles geoorloofd was en men in alle paniek maar de fotobak van NU.nl gekopieerd heeft ;-)Geplaatst in

DelenEr zijn 16 reacties op dit artikel

 • Prachtig overzicht Erik, complimenten!

  geplaatst op
 • Als ze nou ook nog eens wat met dit voorbeeld zouden doen dan zou dat voor de toekomst een hoop schelen.

  geplaatst op
 • Ok, dus de sites hebben het heel zwaar met alle bezoekers, en dan gaan we de sites ook ook nog es dossen om metingen erop te verrichten.

  het 10 miljoen hits per 5 minuten zal wel zo'n typisch misverstand zijn. sitebouwer heeft het gebouwd voor 10 miljoen hits (page requests, plaatjes etc.) per 5 minuten en de overheid bedoelde dat ze per 5 minuten 10 miljoen bezoekers kunnen verwerken.

  geplaatst op
 • @Ben: Ja geef de bezoekers en meetbureaus de schuld, zo ken ik er nog wel één ;-)

  geplaatst op
 • Even een kleine nuancering van de 10 miljoen hits per 5 minuten. Zoals Ben al aangeeft, gaat het bij de 10 miljoen niet om het aantal bezoekers, maar het aantal bestanden wat wordt opgevraagd. Dit kunnen dus ook plaatjes, CSS bestanden etc zijn. Ik heb de opzet van de site bekeken. Als 1 bezoeker de hoofdpagina opent, dan worden er al 35 tot 40 bestanden / hits (voornamelijk plaatjes) geladen. Als we het positief bekijken voor crisis.nl en we uitgaan van 25 hits per bezoeker per pagina, dan kan de site 400.000 bezoekers per 5 minuten aan. Dat aantal zal snel gehaald worden als er 1 keer in het NOS journaal de site genoemd wordt. Vandaar dus ook de slechte bereikbaarheid gisteravond.

  Daarnaast nog even een reactie op Ben. Misschien moet je eerst even lezen wat een DOS precies inhoudt, voordat je zoiets schrijft in je comment.

  geplaatst op
 • Bij WatchMouse houden we zeker in de gaten dat we niet nog eens een extra load op de te meten systemen veroorzaken. Daarom halen we in alleen de HTML op (dus niet de plaajes, CSS en JS bestanden, ...) en zijn het steekproeven, niet voortdurende metingen.

  geplaatst op
 • Niet voor niets staat Hits voor How Idiots Track Succes ;-)

  @Ben: Als dat het geval is had die sitebouwer wat proactiever moeten opereren en even moeten doorvragen wat de overheid precies bedoelde. Je mag van een sitebouwer verwachten dat hij bekend is met de frequente verwarring rondom hits vs bezoekers.

  geplaatst op
 • goed intitiatief een site als crisis.nl vanuit de overheid. Wa ik jammer vind is dat de laatste actuele informatie er echter niet op te vinden is. (in tegenstelling tot op tv, via Nederland 2 of RTL)
  Als om 21.00 bekend wordt dat er geen treinen meer rijden( via interviews met NS en pro Rail), zou je toch aannemen dat deze informatie op een "crisis website" toch om 21.10 te vinden is....

  Ook actuele informatie over welke snelwegen zijn afgesloten, of waar vrachtwagens op de weg liggen is beter te achterhalen via de bekende nieuws websites als Telegraaf, Nu etc.

  De site is volgens mij vooralsnog te veel een FAQ website, zonder de noodzakelijke actuele interactie. (b.v. door het toevoegen van een Forum)

  geplaatst op
 • @Erik
  Interessant artikel! Voor de volledigheid meld ik nog even (na navraag bij watchmouse) dat niet http://www.ovr.nl is gemeten maar http://www.9292ov.nl

  geplaatst op
 • @Mark: Dank je wel. Klopt wat je zegt. De meting had de naam OVR, maar de site die gemeten werd was inderdaad ov9292.nl. Ik heb artikel even gecorrigeerd op dit vlak. De grafieklijn met de naam OVR laat dus ook de responstijden zien van http://www.ov9292.nl

  geplaatst op
 • to Marco Derksen,

  Bedankt voor u reactie op de foto, inmiddels is het tuinhuis bijna weggeruimd, een stuk van het dak ligt nog in de tuin!

  Groeten Erik

  geplaatst op
 • Tijd voor update van de grafiek? Er is weer een sneeuwalarm in Nederland ;-) En er liggen weer sites plat

  http://www.nu.nl/news/969836/50/rss/Website_Nederlandse_Spoorwegen_plat_door_sneeuw.html

  geplaatst op
 • @Mark: er staat inmiddels een verzoek bij Watchmouse uit. Bemerkte zelf inderdaad ook al vertragingen bij enkele sites.

  geplaatst op
 • @Erik: leuk!

  Let wel op: ns.nl bestaat momenteel maar uit 1 pagina. De twee linkjes geven een 404 error.
  Dus als je de homepage meet zegt dat niets. Natuurlijk komt de statische pagina snel....

  Men kan beter de functie van de websites doormeten, niet of de homepage werkt...

  geplaatst op
 • Vandaag opnieuw sneeuw in Nederland en een weeralarm met voor de een forse belasting van de bekende sites:


  Zo rond het middaguur loopt de laadsnelheid bij de VID op. Voor mij was dat het moment om te bepalen of ik iets eerder naar huis zou gaan.


  Crisis.nl lijkt de traffic vandaag goed aan te kunnen, maar is (tot nu toe) ook niet genoemd op radio/tv in tegenstelling tot 19 januari.


  NS.nl heeft het zwaar te verduren. Eerlijk gezegd lijkt mij dat ook logisch, met de bekendmaking gisteravond dat er minder treinen gaan rijden zit iedereen (denk ik) te checken of zijn trein nu wel of niet gaat. Overigens betreft het hier de meting op de voor vandaag aangepaste homepage van ns.nl en niet de daarachter gelinkte reisplanner. Die laatste is momenteel volstrekt onbereikbaar bij mij.


  KNMI.nl was even kort offline bij het aanpassen van de site.


  Weer.nl heeft het vandaag zwaar te verduren.

  geplaatst op
 • geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.