Webcare team UPC doet goede zaken

17 januari 2007, 19:04

Webcare team UPC doet goede zakenAl vanaf de lancering van de UPC Mediabox volg ik met belangstelling de (nieuwe) communicatie-strategie van UPC. De kabelaar worstelt – net als veel andere kabelbedrijven – al geruime tijd met haar imago. Zeker in een tijd dat klotebloggers al hun frustraties online delen en op kinderlijk eenvoudige wijze een anti-commercial produceren en verspreiden, is het een uitdaging hoe je daar als UPC mee omgaat.

En alhoewel je vraagtekens kunt zetten bij het moment van de aankondiging, is de stap van UPC om met een speciaal team de online discussies te monitoren en indien nodig daarop te reageren bewonderingswaardig. Petje af dus voor Ronald van der Aart en zijn collega’s. UPC is wat mij betreft op de goede weg om haar imago te verbeteren. Dat valt gelukkig niet alleen een handjevol bloggers op, maar ook de traditionele media.

Zo werd ik vanmorgen aangenaam verrast door een uitgebreid artikel in de NRC next dat groots op de voorpagina werd aangekondigd met de vraag ‘Heeft uw bedrijf al een Webcare team?’ In het artikel van Elske Schouten aandacht voor het feit dat steeds meer bedrijven zich bemoeien met online discussies over hun producten. Een trend die al duidelijk werd uit een eerder onderzoek van Porter Novelli onder communicatiemanagers van 50 grote ondernemingen en organisaties in Nederland. In het artikel wordt uitgebreid stilgestaan bij het webcareteam van UPC (dat inmiddels is teruggebracht van 8 medewerkers naar 3 medewerkers die er gezamenlijk één fulltime baan aan besteden).

De kans is overigens groot dat ik deze case meeneem in mijn presentatie voor het MWG Congres 2007 waar ik dit jaar één van de sprekers ben.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

9 Reacties

    jakbou

    @Marco. Het is anders wel belachelijk dat je moet gaan bloggen om een UPC probleem zoals slechte doorgifte vanwege een blokstoring in een appartementencomplex opgelost te krijgen.


    17 januari 2007 om 19:40
    media

    Goed punt Jak en ik ben benieuwd wat daarop de reactie van UPC is!


    17 januari 2007 om 19:43
    Ronald van der Aart

    @Jak & Marco: wellicht sneller dan verwacht mijn reactie.

    Eens, dat zou ook belachelijk zijn en is ook niet nodig. Het eerste en belangrijkte kanaal om contact met onze klantenservice te krijgen over bv een storing of een verhuizing is ons telefoonnummer 0900-1580.

    Het webcare team is in eerste instantie opgericht om feiten en fictie over UPC op het web te scheiden. Sommige discussies (bijvoorbeeld over product specificaties of prijs) zijn gebaseerd op veronderstellingen en leiden tot verkeerde conclusies. Daarom geven onze webcare mensen vooral feiten. Ook geven ze tips (bijvoorbeeld op chelloo.com) over installatie, achtergronden bij nieuwe producten en regelmatig lossen ze klachten op (het bloed kruipt waar het niet gaan kan).

    Inmiddels zijn we als volwaardige leden in verschillende communities geaccepteerd en worden we af en toe uitgedaagd om deel te nemen aan discussies. Daarin blijven ze wat terughoudend. Maar soms kunnen we het niet laten, zoals nu 😉

    Groet,

    Ronald


    17 januari 2007 om 20:16
    media

    Goed om te zien dat je zelfs op dit tijdstip nog reageert Ronald!


    17 januari 2007 om 20:56
    evroekel

    Prachtig om te zien hoe UPC, afgelopen jaren het schoolvoorbeeld in de directiekamers over hoe je NIET je klantenservice moet bieden, nu menig bedrijf op achterstand zet qua dialoog met de (bloggende) klant. Ik heb bij chelloo wat discussie gevolgd en blijf het knap vinden hoe men inderdaad vooral feiten rechtzet, terwijl de met vaak veel emotiedoorspekte berichten soms het bloed onder je nagels weghalen. Petje af. Opnieuw een schoolvoorbeeld van zo kan het ook.

    Ik heb de indruk dat men in elk geval online al een imagoverschuiving op gang heeft weten te brengen en (vooralsnog vooral) de bloggende internetter toch iets anders naar UPC kijkt dan jaren geleden.


    18 januari 2007 om 05:08
    jakbou

    @Ronald. Uiteraard ken ik dat nummer. Te goed zou ik zeggen. Maar als zaken daar niet opgelost worden zoals met een klacht in december, moet ik dan gaan anti-bloggen?


    18 januari 2007 om 07:05
    Joost

    @Marco: ik bedoelde uiteraard het laatste, dus dat het mooi aansluit op de ontwikkelingen. Sommige van die andere tools ken ik en hebben we ook naar gekeken. Trendlight kijkt in mijn ogen toch vooral naar wat de professionele pers over je merk zegt. En Wieblogt – dat ik snel maar eens moet gaan testen – lijkt zich gezien de naam vooral op weblogs te richten. Wij richten ons denk ik specifieker op de marketeer en bieden overzicht over meerdere typen ‘uitingen’ (niet alleen blogs) van consumenten en de minder traditionele pers. We willen marketeers vooral bewust maken van de problematiek die in het NRC artikel wordt beschreven.


    18 januari 2007 om 09:52
    Arnoud Rademaker

    Het zal mij niet verbazen als men UPC over 5 à 10 jaar als HET ULTIEME voorbeeld zal gebruiken in menig casus. Jammer dat er geen aandelen van gekocht kunnen worden. Op een slecht moment inkopen, terwijl het bedrijf al wel bezig is om orde op zaken te stellen, kon op de lange termijn wel eens een behoorlijke koerswinst opleveren.

    Ik wens het UPC-team heel veel succes toe. Waarschijnlijk zal men in de toekomst voor menig spreekbeurtje worden uitgenodigd.

    Groet,

    Arnoud


    18 januari 2007 om 15:48
    EvE

    Wat een berg onzin!

    Dat webcare team is opgezet om te voorkomen dat de publieke opinie zich tegen UPC keert en dat UPC zich daar zorgen over maakt verbaasd mij niets. Als je dat communicatie strategie noemt, noem mij dan maar voortaan zoete lieve Gerritje of zoiets.

    Ik heb er persoonlijk ervaring mee en het is een te lang verhaal om hier en nu te posten, maar wat een belachelijk slap bedrijf is dat. Ik las ergens op het internet een mooi stukje over UPC als zijnde niets meer dan een bedrijf wat overal facturen heen stuurt en verder niet veel kan.

    Van de week nog stapte ik de snackbar binnen in Rotterdam Spangen alwaar de uitbater flink stond te foeteren. Al weken was zijn internet verbinding aan het haperen en terwijl ik op mijn frites stond te wachten kwam de ene na de andere klant binnen met vergelijkbare klachten. Ook kwam er iemand binnen voor een telefoonkaart, maar dat lukte dus niet omdat het internet er weer uit lag. De klant bleef een tijdje rustig afwachten in de verwachting dat het toch zeker wel zou gaan lukken, maar na een minuut of vijf gaf hij het op en verliet de zaak zonder telefoonkaart. Enkele minuten later kwam de telefoonkaart eruit, maar toen was de klant al weg….

    Ik ben dus blijkbaar niet de enige en nu ik mij er zo meer en meer in verdiep begin te beseffen dat je waarschijnlijk de Kuip wel een paar keer kan vullen met ontevreden klanten…

    En daarom wil ik iedereen waarschuwen en adviseren vooral niet met UPC in zee te gaan…..


    2 oktober 2009 om 17:02

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!