Nadeel van Web 2.0: YouTube down!

11 januari 2007, 06:26

Nadeel van Web 2.0: YouTube down!

Daar sta je dan. Je hebt een hippe web 2.0 site waarin je voor je videomateriaal gebruik maakt van YouTube. Gratis videohosting en een gratis videospeler en dat voorlopig allemaal nog zonder reclame. Nu weet ik niet hoe lang het allemaal gaat duren maar ik kan inmiddels al ruim een uur niet op youtube.com en vele weblogs proberen tevergeefs hun videocontent op te halen.

We hebben het al eens eerder gehad over wat je nu als gebruiker mag verwachten van gratis online services zoals in dit geval YouTube. Wat mij in dit geval intrigeert is de tekst die YouTube als foutmelding geeft: “We’re busy pushing out some new concoctions and fomulas. We’ll be back soon… assuming all reactions are stable.” Het zal wel aan mij liggen maar ik begrijp er helemaal niets van. Hebben ze nu een technisch probleem? Een juridisch probleem? Of is YouTube gewoon gehacked? Het zal later op de dag allemaal wel duidelijk worden. Voorlopig zit online tv kijken via YouTube er in ieder geval niet in.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

15 Reacties

    Floris

    Dit heeft niets te maken met het feit of dit een web 2.0 toepassing is of niet.


    11 januari 2007 om 06:38
    media

    @Carl: dank voor de link; was er al naar het zoeken!

    @Floris: het heeft voor een belangrijk deel wel te maken met de web 2.0-filosofie waarbij je de content niet noodzakelijkerwijs op je eigen site hebt staan maar juist betrekt van andere sites. Het heeft ook alles te maken met wat Carl al schreef de decentralisatie van het internet.


    11 januari 2007 om 06:42
    Floris

    Het feit dat YouTube op zwart gaat is vervelend voor andere sites en ben het met je eens dat dat een nadeel van de filosofie van web 2.0 is. Echter, de downtime zelf heeft niets te maken met het feit dat YouTube een 2.0 toepassing is. Was even op het verkeerde been gezet door je titel boven dit stukje, begrijp nu wat je (terechte) insteek was.


    11 januari 2007 om 06:48
    evroekel

    YouTube is inmiddels weer live…


    11 januari 2007 om 07:01
    Peter

    Doet het hier ook weer! Weet iemand wat ze precies hebben veranderd? Inderdaad wel een mysterieuze tekst.


    11 januari 2007 om 07:11
    Marc

    Dit is niets nieuws, dit komt zo’n één maal per twee weken voor. Gelukkig sinds de overname door Google krijgen we netjes een melding, daarvoor lag YouTube zo’n één maal per week er uit zonder melding.

    En heel netjes in de nachturen, maar dan dan wel in de nachturen volgens de klok in de VS, jammer voor ons.

    En probeer maar eens tegen elf urr ’s avonds onze tijd een video te uploaden, van de week nog twee uur gewacht voordat deze klaar was met processing.

    En wat dacht je van Technorati, ook een aantal keren per week plat.

    En gisteren, geen enkele blogspot blog te bereiken.


    11 januari 2007 om 07:37
    Colin

    Niet zo heel lastig, toch? Er worden updates doorgevoerd en we zijn zsm weer online mits er geen vreemde fouten naar boven komen.

    Je bedrijfskritische operaties zou je misschien niet afhankelijk moeten maken van een gratis dienst; niet omdat ze minder betrouwbaar zijn, maar omdat je mogelijke schade niet kunt verhalen.

    Maar gemiddeld genomen kan je toch wel stellen dat de downtime van YouTube stukken lager is dan wanneer bloggers zelf met flashobjecten/video’s uploaden aan de slag moeten.


    11 januari 2007 om 07:37
    Karian

    Als een site eenmaal (wereldwijd) druk bezocht is dat er nooit een goed moment is om noodzakelijk onderhoud te plegen of bepaalde features te integreren waarvoor downtime nodig is. Zolang een website voor mij functioneel een toevoeging is en ik word niet gedwongen hiervoor te betalen vergeef ik het ze als er netjes een mededeling staat. En dat het een cryptische omschrijving is wil nog wel eens komen door humor van programmeurs….. die snap ik ook niet alitijd als onze programmeur dit aan de dag legt als de site tijdelijk offline moet 😉


    11 januari 2007 om 08:17
    Alper Çugun

    Wat een negativiteit weer. Het lijkt wel alsof mensen op dit weblog zich vergalloperen om maar kritisch te zijn tegen alles wat uit Amerika komt.

    Het is misschien wat lastig Engels, maar het impliceert een upgrade. In Web 2.0 zijn dit soort tongue-in-cheek teksten ondertussen bon ton, denk maar aan Flickr’s massages (en dat is een dienst waar we voor betalen!).

    En zelfs al is een site gehacked, het staat de beheerders in het belang van de site vrij om welke boodschap dan ook naar buiten te brengen. Als ze het verhaal later maar recht kunnen houden.


    11 januari 2007 om 08:46
    Leonard Novick

    Ik denk niet dat deze incident op zich zo direct te maken heeft met Web 2.0 – iki geloof het meer te maken heeft met een zeer uitgebreide dienst die toch gratis is min of meer en waardoor geld wordt niet geinvesteerd in dezelfde mate om een site altijd in de lucht te houden zelfs bij updates of wijzigingen.

    Waar het wel met Web 2.0 te maken heeft is de consequenties als een belangrijke 2.0 toepassing wegvalt – dan zien we hoeveel andere sites daardoor ge-impact worden wegens dat de-centralisatie van 2.0. Als Youtube uit de lucht is dan zijn er milljoenen sites die plotseling functionaliteiten en inhoud missen. Dat is helemaal nieuw en zeer interessant.

    En voor wat betreft het bericht zelf van Youtube: Als mijn engels nog een beetje klopt… dan zijn ze bezig met wat nieuwe dingen (net zoals in een laboratory) en ze hopen dat alles goed reageert (net zoals in een reageerbuis)


    11 januari 2007 om 08:56
    Jochem van L.

    Die foutmelding betekend gewoon zoveel dat er iets aan de hand is. Als er problemen in het systeem opgetreden zijn, dan gooi je meestal een foutmelding naar buiten waarin je aangeeft dat je ermee bezig bent. Als je bezig bent met updates/wijzigingen die downtime vergen, dan gooi je ook een melding naar buiten dat je ‘ermee’ bezig bent.

    Kortom, dit is gewoon hun standaard bericht als er iets is waardoor de service niet bereikbaar is. Ik weet niet zeker of je deze ook krijgt bij onverwachte technische problemen, omdat er een grote kans is dat we nog nooit echte technische problemen hebben mogen aanschouwen (redundantie in de systemen kan ervoor zorgen dat wij nooit zien als er iets niet doet wat het moet doen). Beetje slappe humor, maar ze zeggen toch echt “als alles het weer goed (all reactions stable) dan doet alles het weer”.


    11 januari 2007 om 11:22
    Bart

    Sorry dat ik het zeg, maar als je dit soort dingen gaat bloggen heb je er niet veel van gesnapt. Oh oh oh, een uurtje niet op youtube, wat een gemis. Een behoorlijk impulsieve post van iemand met een slechte dag? iets dat ik van dhr derksen niet gewend ben! Kom zeg, mogen zij ook een keer (met aankondiging en keurige afhandeling) offline zijn voor verbetering of iets dergelijks?


    11 januari 2007 om 15:58
    jeroenmirck

    “Of is YouTube gewoon gehacked?”

    Nee, die grappen haalt alleen Marketingfacts uit… 😉

    “En voor wat betreft het bericht zelf van Youtube: Als mijn engels nog een beetje klopt… dan zijn ze bezig met wat nieuwe dingen (net zoals in een laboratory) en ze hopen dat alles goed reageert (net zoals in een reageerbuis)”

    Daar was zelfs geen Engels voor nodig, want het plaatje beeldt het al zo fraai uit. Maar dat zal wel mijn stripinteresse zijn…


    11 januari 2007 om 22:25
    NilsR

    hoop eerlijk gezegd dat dit heel vaak gaat gebeuren, en de open source community gestimuleerd wordt een WebOS te ontwikkelen wat dit probleem gaat fixen voordat Google een gecentraliseerde oplossing biedt waarbij zij zelf de controle houden. Als auteur en/of publisher van een filmpje is dat het laatste waar ik op zit te wachten.


    12 januari 2007 om 13:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!