Apple’s jaar van mobiel internet en telefonie

9 januari 2007, 20:48

Er zitten weer flink wat mensen kwijlend voor hun scherm. Apple presenteert vandaag de lang verwachte Apple iPhone: een combinatie van een widescreen iPod, mobiel internet … en oh ja, je kunt ook nog bellen. Volledig touchscreen en met een volledig draaiende versie van Mac OSX, het besturingssysteem van de Mac.

Jobs gaf in ieder geval aan dat er twee versies komen, een met 4 gigabyte opslagruimte en een waarop 8 gigabyte aan muziek kan worden opgeslagen. De prijs in de Verenigde Staten loopt uiteen van 499 dollar tot 599 dollar (ongeveer 385 tot 460 euro).

De keynote van Steve Jobs (ook altijd garant voor wat presentatie-inspiratie) is inmiddels online te bekijken en de online buzz begint inmiddels flink te lopen. En zoals vaak bij nieuwe Apple producten is de euforie alom. Daarom is het ook prettig te lezen op Engadget wat de iPhone niet heeft:

the iPhone is first party software ONLY—i.e. not a smartphone by conventional terms, being that a smartphone is a platform device that allows software to be installed. That means hungry power-users—you know, those people ready and willing to plunk down $600 for an 8GB musicphone—won’t be able to extend the functionality of their phone any more than Apple (but thankfully not Cingular) dictates. Other unfortunate realities about the device:

* No 3G. We know you know, but still, it hurts man.

* No over the air iTunes Store downloads or WiFi syncing to your host machine.

* No expandable memory.

* No removable battery.

* No Exchange or Office support.

Meer op MacOSX.nl, Macrumors, maar bekijk ook zeker de iPhone photo gallery en het verslag op Engadget.

Polle de Maagt
Independent digital media consultantWebsite

Hello. My name is Polle de Maagt and I am an independent digital / social media consultant based in Ghent, Belgium. I try to change companies to be more about acts and less about ads.

Categorie
Tags

13 Reacties

  Nick

  Wow deze moet ik hebben! Niet alleen het design is supermooi, als je de filmpjes op de site bekijkt zijn de functionaliteiten van de telefoon zoals wij die gewend zijn ook nog is flink onder handen genomen. Er wordt verwacht dat de iphone het vierde kwartaal van dit jaar naar Europa komt.

  Ik heb mijn verlanglijstje voor de kerst al klaar liggen 😉


  9 januari 2007 om 21:18
  Romio

  Prachtig spul. iPhone is een knap staaltje werk.

  Maar de Apple TV is pas echt revolutionair! Niet vanwege de goede techniek, maar door de eenvoud en lage prijs. Dat apparaat zal met bosjes in de woonkamers terecht komen, waardoor we straks massaal Web TV en VOD gaan kijken (in H.264 HD natuurlijk). IP TV zuigt, leve Web TV.


  9 januari 2007 om 22:40
  Marc

  Supermooi, wel Googlemaps maar geen GPS. naar mijn mening een gemiste kans


  9 januari 2007 om 23:23
  venturo

  Prachtig werkelijk maar wordt het een succes? Kan je de overigens ernstig eroderende successsen van de iPod kopieren en motieven van gebruikers (bellen<> entertainment) kunnen uitwisselen? Ik denk het niet mede omdat dit deel van de markt de p van prijs belangrijk is en ik niet zie dat telecomoperators Jobs nog rijker gaan maken. Ergo er is een trend dat de subsidiering van toestellen terug gebracht wordt. Wellicht komt deze iPhone dus te laat en zal het na een run in het begin een slechts kleine selectieve groep apple die hards waaronder Marco begreep ik, weten te bereiken.


  10 januari 2007 om 05:25
  vincente

  Leuke eerste poging, alleen

  – het is geen UMTS telefoon, zal wel een tijdje duren voordat ze het hebben

  – je kunt niet over the air synchroniseren van muziek, contacten. Toch weer via de computer

  – geen toetsenbord

  – Werkt niet met mijn exchange.

  – Ik kan geen extra software erop zetten zoals instant messaging.

  Een gesloten telefoon? Ik denk het niet.

  Vincent Everts


  10 januari 2007 om 05:33
  Polle

  Ik ben ook erg benieuwd naar het touchscreen … heerlijk lijkt me dat, widescreen met stijlvolle vingerafdrukken. Krasgevoelig ook?


  10 januari 2007 om 06:21
  KJ

  Lijkt erop dat je met je vingers echt kunt bladeren door je albums, etc. De Minority Report-interface is weer een stapje dichterbij! Wel jammer dat er geen GPS op zit inderdaad, in combinatie met die auto’s met iDockingstations in het dashboard zou je dat toch langzamerhand wel (mogen)verwachten.


  10 januari 2007 om 06:54
  mangold

  @Vincent: Werkt niet met mijn exchange / Ik kan geen extra software erop zetten Weet je dat zeker? Het ding draait toch OSX?


  10 januari 2007 om 07:17
  mangold

  Ik vind ’t overigens jammer dat ’t plastic zwart is. Zou ie ook in ‘iPod wit’ uitkomen?


  10 januari 2007 om 07:19
  Polle

  @Carl: vrees dat dat heel snel heel lelijk grauw/grijs vies is


  10 januari 2007 om 07:24
  Floris

  Ik neem aan dat Apple leert van de display perikelen die ze o.a. met de Nano hebben gehad. Die fout maken ze niet 2 keer.


  10 januari 2007 om 07:55

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!