Helft marketingdirecteuren gelooft niet in online capaciteiten reclamebureaus

Helft marketingdirecteuren gelooft niet in online capaciteiten reclamebureaus

ITCommercie verwijst vanmorgen naar een al wat ouder onderzoek van Evalueserve (in opdracht van Sapient) in de VS en de UK onder ruim 100 Chief Marketing Officers (CMO’s).

Uit de betreffende Electronic Media, Marketing and Advertising Buyer Value Study blijkt dat iets meer dan de helft (52 procent) van de CMO’s gelooft dat de traditionele, grote reclamebureaus niet in staat zijn om aan hun online marketingbehoefte tegemoet te komen. Minder dan tien procent overweegt dan ook een groot reclamebureau in te zetten voor hun online marketing.

Bijna de helft (49 procent) van de CMO’s denkt ook dat ook dat de traditionele bureaus moeite hebben om verder te kijken dan traditionele print- en tv-mediamodellen, terwijl die niet meer effectief zouden zijn voor het aangaan van de interactie met consumenten die juist primair informatie vergaren en beïnvloed worden via digitale kanalen. De meerderheid van de CMO’s zoeken dan ook ondersteuning bij bureaus die zowel de roots in de technologie hebben, alswel de creatieve en traditionele (print)expertise bieden. De meeste voorkeur geniet (onder 68 procent van de CMO’s) geniet het werken met meerdere bureaus.

‘Zowel de marketingorganisaties bij bedrijven als bij de bureaus zie je momenteel drastische veranderingen doorgaan om een creatieve en innovatieve marketingaanpak op te zetten die strategische waarde voor de business betekenen’, zo concludeert Gaston Logorburu, de Chief Creative Officer van Sapient, uit de resultaten van het onderzoek. ‘Maar innovatie betekend niet het vastplakken van wat coole nieuwe digitale programma’s aan een conventioneel advertentieplatform. Twee van de grootste uitdagingen waar bedrijven momenteel mee worstelen zijn hoe de effectiviteit van de marketinguitgaven te meten en hoe de totale digitale strategie te operationaliseren. De meeste bureaus en marketingteams binnen bedrijven zijn er nog niet op toegerust om dat te kunnen realiseren.’

De top-6 besliscriteria van CMO’s
Uit het onderzoek kwamen de volgende zes belangrijke criteria naar voren waarop CMO de keuze baseert voor een marketingpartner:

1. Kwaliteit van creatieve content
2. Innovatie en strategische waarde
3. Prijs/kosten
4. Geavanceerde analytische- en meetsystemen
5. Kennis en kunde in opkomende, interactieve of digitale media
6. Dienstverlening rond traditionele print, offline en media-inkoop

Inzet van nieuwe kanalen
De onderzoekers halen een typerend antwoord aan op de vraag ‘Hoe belangrijk zijn strategie en innovatie als u een bureau overweegt?’. De respons van een ondervraagde CMO hierop was: ‘In de nieuwe wereld van nieuwe kanalen betekend innovatie in marketing het vinden van nieuwe manieren om het merk aan de consument te verbinden en deze relevant te maken op een manier dat we top of mind blijven bij die consument, zelfs als ze niet in het aankoopproces zitten. Een innovatief bureau zou op de cutting edge moeten zitten van nieuwe technologie (bijvoorbeeld niet vast aan het geloof in bepaalde media, maar op zoek naar de juiste oplossing, onafhankelijk van het uitvoerende kanaal). Local search, video on demand,

broadcasting

narrowcasting en blogs zijn allemaal opkomende trends in interactieve marketing.’

Verschil tussen Amerikaanse en Britse markt
Overigens blijkt uit het Electronic Media, Marketing and Advertising Buyer Value Study dat de Britse ondervraagde CMO’s meer geloof hebben in de traditionele reclamebureaus ten opzichte van hun Amerikaanse collega’s (respectievelijk 40 procent en 64 procent geloven niet in de capaciteiten van die bureaus om voorbij traditionele print- en tv-modellen).

Bron: ITCommercie


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • Tja, en daar profiteren wij kleine freelancers dan weer van.

  Onlangs stelde ik aan een prospect voor dat ik het digitale deel van de marketing voor hen zou coveren (evenals alle copywriting) terwijl ik een klein maar zeer professioneel PR-bureau naar voren schoof voor de traditionele print georienteerde PR. Voor de klant een gouden combinatie zo leek me: een creatieve tech-adept voor de digital sphere (waaronder de optimale benuttung van de eigen website als intern en extern communicatiemedium) en de penetratie richting de Youtubes en de blogosfeer, en een traditioneel bureau voor de nodige printsuccessen. Tot mijn grote verdriet bleek deze klant het helemaal niet met (grote) bureau's te hebben - alleen mijn diensverlening als freelancer was bespreekbaar.

  Mijn visie: kies voor de combinatie van 1 bureau en enkele getalenteerde creatieve T-shaped freelancers. Op die manier houd je je bureau scherp (als ze niet opletten ga je gewoon met de goedkopere freelancers verder) en bied je de freelancers een platform waarbinnen hun voordelige, maar onbetaalbare meerwaarde optimaal tot uiting kan komen.

  geplaatst op
 • Ik kijk er niet van op.. online en offline marketing zijn m.i. beide een vak apart en hoe vaak zie je niet dat een reclamebureau met een online marketingtraject totaal de plank misslaat! Andersom komt ook voor, maar dan wordt er volgens mij eerder een reclamebureau voor ingehuurd...

  geplaatst op
 • Een logische analyse. De trend van adverteerders om op zoek te gaan naar flexibele bureaus met kennis van nieuwe media is al een tijd zichtbaar. Zeker nu blogs en videopodcast doorzetten in de consumentenmarkt, zoekt het bedrijfsleven naar methodieken om geloofwaardig haar merk en producten neer te zetten in actieve online communities. Punt van zorg blijft echter dat het aanbod van bureaus nogal ondoorzichtig is. Wie kan de adverteerder echt helpen een weg te vinden in deze dynamische nieuwe wereld? Het is slechts een paar bureaus gegeven daar iets zinvols over te zeggen, en die zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet :-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.