Second Life heeft GEEN 2 miljoen inwoners

Second Life heeft GEEN 2 miljoen inwoners
, Carl Mangold

Clay Shirky, journalist van Valleywag, ergert zich aan de manier waarop bloggers en ‘doorwinterde journalisten’ met Second Life’s cijfers omgaan; deze worden over het algemeen zonder vragen en/of onderzoek rechtstreeks overgenomen van Linden Lab’s PR uitingen.

De grootste fout die journalisten maken is het één-op-één overnemen van de term ‘residents’. “My dictionary says a resident is a person who lives somewhere permanently or on a long term basis. Linden’s definition of Residents, however, has nothing to do with users at all—it measures signups for an avatar. (Get it? The avatar, not the user, is the resident of Second Life.)”

 • Eén persoon met tien avatars wordt dus als 10 residents geteld.
 • En ook avatars waarvan de eigenaar nooit is ingelogd worden als residents geteld.

 

 


Geplaatst in

DelenEr zijn 37 reacties op dit artikel

 • Niet om flauw te doen, maar je moet toch inloggen om een avatar te kunnen aanmaken? ;-)

  geplaatst op
 • Nee hoor, het kiezen van een naam en het drukken op een verzendknopje is al voldoende.

  geplaatst op
 • hmm, dit artikel op zich, zegt natuurlijk nog niet zoveel. Ten eerste staat de teller van de avatars/residents inmiddels als op 2,5 miljoen. Maar belangrijker, pas als helder is *hoeveel* alts er gemiddeld worden aangemaakt (en volgens mij is dat percentueel helemaal niet zoveel, maar da's geheel nattevingerwerk en eigen ervaring) kun je iets zeggen van het aantal mensen dat zich in SL begeeft (in welke hoedanigheid dan ook). Verder wordt er geen geheim gemaakt van het aantal avatars dat regelmatig ingelogd wordt ("as we speak" 841.769 in de laatste zestig dagen).

  geplaatst op
 • Ook het cijfer achter 'minimaal 1x ingelogd in de afgelopen twee maanden' vind ik persoonlijk erg ver van de definitie 'resident' af liggen. Ik zou liever het getal achter bijvoorbeeld 'gedurende het afgelopen kwartaal minimaal 5x per week ingelogd' zien.

  geplaatst op
 • Voor statistieken over second life ook zeker even deze posting bekijken:
  http://www.marketingfacts.nl/berichten/20061218_van_onze_man_in_second_life/

  En dan met name de reacties van Jan-Henk Bouman!

  geplaatst op
 • Zou je liever die term 'residents' niet gebruikt willen zien? Wat verandert er aan SL als we voortaan zeggen dat er 2,5 miljoen avatars zijn? Ik onderschrijf jouw (denk ik) mening dat zoiets net zo weinig zegt als 2,5 miljoen residents, maar ik vind het een non-discussie om het over de semantiek te hebben. Ik zou, net zoals jij al aangeeft, eerder de mogelijkheid willen hebben om te zien *hoeveel* avatars de afgelopen tijd hebben ingelogd. 5x p/w in het afgelopen kwartaal vind ik dan weer vrij hoog (ook iemand die 2x pw zijn mail leest is een mailgebruiker), maar hoeveel verschillende avatars de afgelopen week hebben ingelogd zou al een aanzienlijke verbetering zijn. Samen met de stats van tegelijkertijd ingelogde avs krijg je dan al een veel beter beeld van de huidige actieve avs. (En om het dan toch even kort over de terminologie te hebben, ik vind residents op zich natuurlijk heel goed gekozen gezien het gaat om een virtuele wereld. En tweede noot: volgens mij doet LL in het geheel niet geheimzinnig over het bestaan van alts. Ik meen me uit een eerdere discussie te herinneren dat iets als 10%? wordt aangehouden als gemiddelde voor aantal alts. Dus 1 op de 10 personen maakt een alt aan)

  geplaatst op
 • @Carl - de stap waar je een avatar kunt selecteren mag je ook overslaan. Maar goed, we weten domweg niet precies wat nu als resident/avatar geteld wordt, dus never mind... ;-)

  geplaatst op
 • Juist door dit soort artikelen/discussies en de enorme hype vanuit de media hebben van SL iets groters gemaakt dan het in werkelijkheid was/is.

  geplaatst op
 • @Marco: Ik heb de reacties van Jan-Henk Bouman even snel doorgelezen en het enige interessante wat me opviel was dat Jan-Henk Bouman, gezien de traagheid van SL, een aanzienlijk deel van zijn Kerst heeft doorgebracht in het alom afgekraakte SL. Dus namens SL in ieder geval bedankt voor het hooghouden van het percentage online gebruikers Jan-Henk!

  geplaatst op
 • :-)

  Wat interessant is aan zijn reacties is dat het percentage residents dat daadwerkelijk is ingelogd (tijdens de afgelopen dagen), erg laag is.

  geplaatst op
 • Ik denk dat ik aan de hand van de Habbo cijfers wel iets zinnigs aan deze discussie kan toevoegen. Habbo kent wereldwijd meer dan 70 mijoen geregistreerde gebruikers. Geregistreerde gebruiker ben je als je ooit op Habbo bent ingelogd (voor aanmaken avatar moet je inloggen). Maandelijks zien we volgens Nielsen Netratings (niet geheel waterdicht) zo'n 8 miljoen 'unieke browsers' de service bezoeken en daarvan logt zo'n 85% in. Gezien het feit dat meerdere tieners dezelfde computer kunnen gebruiken en er ook geregeld cookies worden verwijderd is dit nog steeds geen solide aantal, maar we kunnen dus wel stellen dat er redelijk wat verschil bestaat tussen het aantal geregistreerde gebruikers en het aantal actieve gebruikers. Om die reden communiceren we al jaren niet meer primair met het aantal avatars, aangezien adverteerders en andere belangstellenden aan dat gegeven helemaal niets hebben.

  geplaatst op
 • Wat mij stoort is de generalisatie waarmee Shirky alle journalisten weer eens op dezelfde hoop meent te moeten gooien (behalve zichzelf, uiteraard). Iedereen die de SL-statistieken ziet, merkt dat slechts een fractie van alle leden ook daadwerkelijk in Second Life aanwezig is. Standaard nog geen 1 procent tegelijkertijd, staat me zo bij. Daar kun je uit afleiden dat veel mensen al zijn afgehaakt, nooit hun account hebben gebruikt over er inderdaad meerdere accounts op nahouden. Wie kent dat probleem niet van internetfora: je bent je wachtwoord kwijt, dus maak je maar weer een nieuwe account aan. Dat zal bij Second Life niet anders gaan.

  Toen ik zelf als beginner op Orientation Island ronddoolde, vertelde een Mentor mij dat zij speciaal voor het helpen van nieuwkomers een aparte account had, die als resident exclusief op Orientation Island rondliep. Dat moest ook wel, want als je eenmaal de overstap maakt naar de 'echte' wereld, kun je niet meer terug naar dat beginnerseiland. En wat te denken van mensen die een ban hebben gekregen of bekend staan als onbetrouwbare minnaar of handelaar? Die loggen doodleuk onder een andere naam in. Om met Cruijff te spreken: da's toch logisch?

  geplaatst op
 • Ter vergelijking: GeenStijl (dat net met zijn jaarlijstjes is gekomen) heeft 40.000 leden, waarvan er momenteel 2.600 online op GS te vinden zijn. Dat is iets meer dan 5 procent, maar een blog is aanzienlijk simpeler om actief op te zijn dan een 3D-wereld als Second Life.

  Maar ja, wat weten wij van cijfers. Zoals GS zelf opmerkt: "Al die heao-lullen in hun Peek-pakken met hun deelcertificaatjes Statistiek II en hun Alexa-uitdraaitjes die u van alles kunnen vertellen over de wondere wereld van GeenStijl moet u niet geloven."

  geplaatst op
 • Oké, laten we dan voor 't gemak maar eens stellen dat het aantal mensen dat echt in Second Life 'leeft' gelijk is aan pakweg 5% van de ooit geregistreerde avatars (een percentage dat volgens mij persoonlijk aan de hoge kant is).

  ABN/AMRO heeft haar aanwezigheid in Second Life gebaseerd op een aantal geregistreerde Nederlandse avatars van 60.000, wat met bovenstaande aanname resulteert in pakweg 3000 Nederlandse SL inwoners.

  Als we dan ook nog eens - voor extra veel gemak - stellen dat dit een normale doorsnede van de Nederlandse bevolking is, dan is daarvan pakweg 16% zelfstandige of ondernemer. En is de grootste doelgroep van ABN/AMRO's aanwezigheid dus nog geen 500 mensen groot.

  geplaatst op
 • En rapper Jay-Z trad 'live' op, gesponsord door Pontiac, en trok maar liefst 80 bezoekers... wat een suckses.

  Hopelijk gaan we ons in 2007 weer op serieuze zaken richten.

  geplaatst op
 • Waarom je druk maken over het aantal SL leden? Snap niet dat die man niets beters te doen heeft.

  Let 's play en make FUN

  geplaatst op
 • Does anyone know how many people are living on our planet? 1 or 2 million Second Life residents: what does it matter. So: Second Life: what the F..K is Second Life?

  In my opinion it is still a bubbly dream. Check my weblog for a more in depth opinion. My post on Second Life the Bubble

  Enjoy.

  geplaatst op
 • @kasper, Dat optreden moet je zien als een meet&greet;. ;)

  geplaatst op
 • Misschien nog iets meer cijfers :)

  Population
  Logged-in Users
  Residents Logged-In During Last 7 Days 234,344
  Residents Logged-In During Last 14 Days 341,941
  Residents Logged-In During Last 30 Days 545,500
  Residents Logged-In During Last 60 Days 847,911

  Bron: economy_stats van secondlife.com

  geplaatst op
 • http://www.marketingfacts.nl/site/berichten/20061218_van_onze_man_in_second_life/

  Dagelijks zal ik een update van de statistieken geven, een scriptje haalt elk uur de volgende gegevens op:

  Totaal inwoners
  Ingelogd in laatste 60 dagen
  Nu online
  Nu online percentage
  USD uitgeven laatste 24 uur (momenteel niet beschikbaar op SL)
  LindeX activiteit laatste 24 uur
  Invoer datum

  Voor iedereen die het interessant vindt

  geplaatst op
 • Waarom stats knippen en plakken van en een moment per dag? Somminge maken gewoon een scriptje om de info per minuut te verzamelen.
  http://tateru.meratalk.com/statistical graphs.html

  geplaatst op
 • Zie het als service. Met een scriptje moet iedereen er steeds zelf aan denken.

  geplaatst op
 • Mooie grafiekjes, MrFrans.

  Er vallen me een paar dingen op:

  De vormen van de grafieken 'Total Signups' en 'Active Residents' lijken heel erg sterk op elkaar, met één verschil: ze starten beiden bij 100.000, maar eindigen respectievelijk op 2.200.000 en 825.000. Eén jaar geleden logde dus vrijwel iedereen die zich aanmeldde ook daadwerkelijk een keertje in, maar tegenwoordig doet ongeveer de helft dat niet.

  Verder zie je in de grafiek 'Concurrent Logins - 14 days' een heel duidelijke dagfluctuatie. Second Life is dus nog steeds heel erg lokaal / Amerikaans.

  Tot slot zie je in diezelfde grafiek het gemiddelde aantal ingelogde spelers tamelijk constant rond de 14.000, oftewel 0,6% van het aantal avatars, ligt. (Een getal dat je bij Jan-Henk's berichten ook steeds terug ziet komen, en dus blijkbaar niet vanwege de feestdagen lager dan normaal is). En met die 60.000 Nederlandse avatars betekent dit dus dit:

  Er zijn gemiddeld 360 Nederlanders online in Second Life

  geplaatst op
 • "De vormen van de grafieken 'Total Signups' en 'Active Residents' lijken heel erg sterk op elkaar, met één verschil: ze starten beiden bij 100.000, maar eindigen respectievelijk op 2.200.000 en 825.000. Eén jaar geleden logde dus vrijwel iedereen die zich aanmeldde ook daadwerkelijk een keertje in, maar tegenwoordig doet ongeveer de helft dat niet."

  Is ook wel te begrijpen: in het begin logden alleen de wae liefhebbers in, nu ook veel mensen die eens willen kijken wat Second Life eigenlijk is, maar soms wellicht al in tijdens inlogproces hun interesse verliezen. Dat is ook het verschil in aantallen: honderdduizend versus twee miljoen. Die groei is zo snel gegaan, dat je zeker weet dat daar veel afhakers tussen zitten.

  geplaatst op
 • Ik ben overigens erg benieuwd naar het aantal mensen dat morgenochtend in Second Life naar Sjaak Bral's nieuwjaarsconference kijkt. Maar als we daar - uit pure nieuwsgierigheid - met z'n allen naar gaan kijken, maken we ons cijfermateriaal natuurlijk totaal onbetrouwbaar ;-)

  Zijn er mensen / is er iemand die sowieso al in SL naar Sjaak gaat kijken, en kan bijhouden hoeveel anderen dat óók doen?

  geplaatst op
 • Als sluitstuk van 2006 heb ik nog even een terugblik op de Second Life-hype geschreven.

  geplaatst op
 • Hee HEAO lullen, de cijfers zijn momenteel het minst interessante aan second life. De betekenis zit in het gebruik (incl de cijfers)...

  The future is here. It's just not widely distributed yet
  William Gibson

  geplaatst op
 • Is er nog iemand naar die Second Life nieuwjaarsconferentie geweest? Je leest er nergens wat over, dus 't zal wel niet erg druk zijn geweest...

  geplaatst op
 • Als ik het goed zie een mannetje of vijftien...

  geplaatst op
 • Thanx, Jeroen. Die had ik nog niet gezien. Eens even bij Bright's Tonie informeren hoeveel daarvan journalist en/of Amerikaan was ;-)

  Ik vind de presentatie er overigens erg goed uitzien; Sjaak Bral en consorten hebben er duidelijk echt werk van gemaakt.

  geplaatst op
 • @Paul: Ik werd er ook net op geattendeerd, door Gijsbregt.

  Linden Lab's CEO Philip Rosedale heeft deze drie vragen van Clay Shirky ...

  1. How many people (not Residents) have created an avatar in Second Life?
  2. Of that number, how many have returned 30 or more days later?
  3. How fast is that latter figure growing?

  ... als volgt beantwoord:

  #1- 1,525,670 unique people have logged into SL at least once. This is considering distinct email/payment info as distinct people, rather than IP addresses. [He is checking the unique IP address numbers but suspects they will be comparable.]...So in comparing that to the overall signup number, the difference is created by two sources: alt accounts (cases where one person has multiple accounts), and cases where the person signed up but has never logged in (possibly because of firewall or computer problems).

  #2. 252,284 people have logged in more than 30 days after their account creation date.

  For the answer to #3, Rosedale provided a spreadsheet which lists the number of new registrants by month and the number of those who were still returning longer than 30 days later. That data shows the astonishing growth I referred to registrants in January 2006 were 20,000. In October they were 254,000.

  While the percent of registrants still active after 30 days has, predictably, declined a lot since early 2004 when it exceeded 45%, it remains a substantial 15%. Of those 254,000 who registered in October, 39,575 still were active after 30 days. The absolute number of those still returning after 30 days grew 23% for October's registrants over those who registered in September.

  geplaatst op
 • @Carl, Paul: Gisteren in de reacties hier ook al voorbij gekomen. Lezen jullie wel de reacties in de discussies die je zelf voert? ;-)

  geplaatst op
 • @Marco: Tja, er wordt ook zóveel gereageerd, da's nauwelijks meer bij te houden ;-)

  geplaatst op
 • Lees me ook een breuk iedere dag Carl; moet toch in de gaten houden wat er allemaal wordt geschreven om spammerts buiten de deur te houden. Iemand nog interesse in een leuk baantje? ;-)

  geplaatst op
 • @Marco,
  Ik heb deze de hele discussie hierboven doorgelezen, en kwam de link naar het artikel nog niet tegen. Met 4 tot 5 artikelen per week en 100 reacties over Second Life hier op Marketingfacts heb je er onderhand een dagtaak aan om alles te volgen ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.