Second Life heeft GEEN 2 miljoen inwoners

29 december 2006, 09:26

Clay Shirky, journalist van Valleywag, ergert zich aan de manier waarop bloggers en ‘doorwinterde journalisten’ met Second Life’s cijfers omgaan; deze worden over het algemeen zonder vragen en/of onderzoek rechtstreeks overgenomen van Linden Lab’s PR uitingen.

De grootste fout die journalisten maken is het één-op-één overnemen van de term ‘residents’. “My dictionary says a resident is a person who lives somewhere permanently or on a long term basis. Linden’s definition of Residents, however, has nothing to do with users at all—it measures signups for an avatar. (Get it? The avatar, not the user, is the resident of Second Life.)”

 • Eén persoon met tien avatars wordt dus als 10 residents geteld.
 • En ook avatars waarvan de eigenaar nooit is ingelogd worden als residents geteld.

Carl Mangold
Video Advertising & Content Producer bij Carl Mangold

Carl Mangold produceert video advertising en -content voor online marketing, van concept tot en met oplevering. Én realiseert en optimaliseert het bereik ervan, op basis van in overleg gedefinieerde KPI's. “People around the world are now watching 1.000.000.000 hours of Youtube’s incredible content every single day!” (Cristos Goodrow, Youtube) “We move towards a world where video is at the heart of all our services” (Mark Zuckerberg, 27 juli 2016) “Video is where all of media is headed right now. There is no more valuable piece of property or entity then video in the world of media at all.” (Casey Neistat, 6 sept. 2016)

Categorie
Tags

30 Reacties

  Peter Bonjernoor

  Niet om flauw te doen, maar je moet toch inloggen om een avatar te kunnen aanmaken? 😉


  29 december 2006 om 10:21
  gwendolyn kronsage

  hmm, dit artikel op zich, zegt natuurlijk nog niet zoveel. Ten eerste staat de teller van de avatars/residents inmiddels als op 2,5 miljoen. Maar belangrijker, pas als helder is *hoeveel* alts er gemiddeld worden aangemaakt (en volgens mij is dat percentueel helemaal niet zoveel, maar da’s geheel nattevingerwerk en eigen ervaring) kun je iets zeggen van het aantal mensen dat zich in SL begeeft (in welke hoedanigheid dan ook). Verder wordt er geen geheim gemaakt van het aantal avatars dat regelmatig ingelogd wordt (“as we speak” 841.769 in de laatste zestig dagen).


  29 december 2006 om 10:43
  mangold

  Ook het cijfer achter ‘minimaal 1x ingelogd in de afgelopen twee maanden’ vind ik persoonlijk erg ver van de definitie ‘resident’ af liggen. Ik zou liever het getal achter bijvoorbeeld ‘gedurende het afgelopen kwartaal minimaal 5x per week ingelogd’ zien.


  29 december 2006 om 10:49
  gwendolyn kronsage

  Zou je liever die term ‘residents’ niet gebruikt willen zien? Wat verandert er aan SL als we voortaan zeggen dat er 2,5 miljoen avatars zijn? Ik onderschrijf jouw (denk ik) mening dat zoiets net zo weinig zegt als 2,5 miljoen residents, maar ik vind het een non-discussie om het over de semantiek te hebben. Ik zou, net zoals jij al aangeeft, eerder de mogelijkheid willen hebben om te zien *hoeveel* avatars de afgelopen tijd hebben ingelogd. 5x p/w in het afgelopen kwartaal vind ik dan weer vrij hoog (ook iemand die 2x pw zijn mail leest is een mailgebruiker), maar hoeveel verschillende avatars de afgelopen week hebben ingelogd zou al een aanzienlijke verbetering zijn. Samen met de stats van tegelijkertijd ingelogde avs krijg je dan al een veel beter beeld van de huidige actieve avs. (En om het dan toch even kort over de terminologie te hebben, ik vind residents op zich natuurlijk heel goed gekozen gezien het gaat om een virtuele wereld. En tweede noot: volgens mij doet LL in het geheel niet geheimzinnig over het bestaan van alts. Ik meen me uit een eerdere discussie te herinneren dat iets als 10%? wordt aangehouden als gemiddelde voor aantal alts. Dus 1 op de 10 personen maakt een alt aan)


  29 december 2006 om 10:57
  Peter Bonjernoor

  @Carl – de stap waar je een avatar kunt selecteren mag je ook overslaan. Maar goed, we weten domweg niet precies wat nu als resident/avatar geteld wordt, dus never mind… 😉


  29 december 2006 om 11:03
  Klaas

  Juist door dit soort artikelen/discussies en de enorme hype vanuit de media hebben van SL iets groters gemaakt dan het in werkelijkheid was/is.


  29 december 2006 om 11:08
  Gertjan S

  @Marco: Ik heb de reacties van Jan-Henk Bouman even snel doorgelezen en het enige interessante wat me opviel was dat Jan-Henk Bouman, gezien de traagheid van SL, een aanzienlijk deel van zijn Kerst heeft doorgebracht in het alom afgekraakte SL. Dus namens SL in ieder geval bedankt voor het hooghouden van het percentage online gebruikers Jan-Henk!


  29 december 2006 om 11:58
  media

  🙂

  Wat interessant is aan zijn reacties is dat het percentage residents dat daadwerkelijk is ingelogd (tijdens de afgelopen dagen), erg laag is.


  29 december 2006 om 12:03
  Christian Batist

  Ik denk dat ik aan de hand van de Habbo cijfers wel iets zinnigs aan deze discussie kan toevoegen. Habbo kent wereldwijd meer dan 70 mijoen geregistreerde gebruikers. Geregistreerde gebruiker ben je als je ooit op Habbo bent ingelogd (voor aanmaken avatar moet je inloggen). Maandelijks zien we volgens Nielsen Netratings (niet geheel waterdicht) zo’n 8 miljoen ‘unieke browsers’ de service bezoeken en daarvan logt zo’n 85% in. Gezien het feit dat meerdere tieners dezelfde computer kunnen gebruiken en er ook geregeld cookies worden verwijderd is dit nog steeds geen solide aantal, maar we kunnen dus wel stellen dat er redelijk wat verschil bestaat tussen het aantal geregistreerde gebruikers en het aantal actieve gebruikers. Om die reden communiceren we al jaren niet meer primair met het aantal avatars, aangezien adverteerders en andere belangstellenden aan dat gegeven helemaal niets hebben.


  29 december 2006 om 14:47
  jeroenmirck

  Wat mij stoort is de generalisatie waarmee Shirky alle journalisten weer eens op dezelfde hoop meent te moeten gooien (behalve zichzelf, uiteraard). Iedereen die de SL-statistieken ziet, merkt dat slechts een fractie van alle leden ook daadwerkelijk in Second Life aanwezig is. Standaard nog geen 1 procent tegelijkertijd, staat me zo bij. Daar kun je uit afleiden dat veel mensen al zijn afgehaakt, nooit hun account hebben gebruikt over er inderdaad meerdere accounts op nahouden. Wie kent dat probleem niet van internetfora: je bent je wachtwoord kwijt, dus maak je maar weer een nieuwe account aan. Dat zal bij Second Life niet anders gaan.

  Toen ik zelf als beginner op Orientation Island ronddoolde, vertelde een Mentor mij dat zij speciaal voor het helpen van nieuwkomers een aparte account had, die als resident exclusief op Orientation Island rondliep. Dat moest ook wel, want als je eenmaal de overstap maakt naar de ‘echte’ wereld, kun je niet meer terug naar dat beginnerseiland. En wat te denken van mensen die een ban hebben gekregen of bekend staan als onbetrouwbare minnaar of handelaar? Die loggen doodleuk onder een andere naam in. Om met Cruijff te spreken: da’s toch logisch?


  29 december 2006 om 15:51
  Kasper Katje

  En rapper Jay-Z trad ‘live’ op, gesponsord door Pontiac, en trok maar liefst 80 bezoekers… wat een suckses.

  Hopelijk gaan we ons in 2007 weer op serieuze zaken richten.


  29 december 2006 om 18:59
  Marlin

  Waarom je druk maken over het aantal SL leden? Snap niet dat die man niets beters te doen heeft.

  Let ’s play en make FUN


  30 december 2006 om 07:16
  MrFrans

  @kasper, Dat optreden moet je zien als een meet&greet. 😉


  30 december 2006 om 09:27
  Second Life startpagina

  Misschien nog iets meer cijfers 🙂

  Population

  Logged-in Users

  Residents Logged-In During Last 7 Days 234,344

  Residents Logged-In During Last 14 Days 341,941

  Residents Logged-In During Last 30 Days 545,500

  Residents Logged-In During Last 60 Days 847,911

  Bron: economy_stats van secondlife.com


  30 december 2006 om 09:29
  Jan-Henk Bouman

  Zie het als service. Met een scriptje moet iedereen er steeds zelf aan denken.


  31 december 2006 om 08:56
  mangold

  Mooie grafiekjes, MrFrans.

  Er vallen me een paar dingen op:

  De vormen van de grafieken ‘Total Signups’ en ‘Active Residents’ lijken heel erg sterk op elkaar, met één verschil: ze starten beiden bij 100.000, maar eindigen respectievelijk op 2.200.000 en 825.000. Eén jaar geleden logde dus vrijwel iedereen die zich aanmeldde ook daadwerkelijk een keertje in, maar tegenwoordig doet ongeveer de helft dat niet.

  Verder zie je in de grafiek ‘Concurrent Logins – 14 days’ een heel duidelijke dagfluctuatie. Second Life is dus nog steeds heel erg lokaal / Amerikaans.

  Tot slot zie je in diezelfde grafiek het gemiddelde aantal ingelogde spelers tamelijk constant rond de 14.000, oftewel 0,6% van het aantal avatars, ligt. (Een getal dat je bij Jan-Henk’s berichten ook steeds terug ziet komen, en dus blijkbaar niet vanwege de feestdagen lager dan normaal is). En met die 60.000 Nederlandse avatars betekent dit dus dit:

  Er zijn gemiddeld 360 Nederlanders online in Second Life


  31 december 2006 om 09:31
  jeroenmirck

  “De vormen van de grafieken ‘Total Signups’ en ‘Active Residents’ lijken heel erg sterk op elkaar, met één verschil: ze starten beiden bij 100.000, maar eindigen respectievelijk op 2.200.000 en 825.000. Eén jaar geleden logde dus vrijwel iedereen die zich aanmeldde ook daadwerkelijk een keertje in, maar tegenwoordig doet ongeveer de helft dat niet.”

  Is ook wel te begrijpen: in het begin logden alleen de wae liefhebbers in, nu ook veel mensen die eens willen kijken wat Second Life eigenlijk is, maar soms wellicht al in tijdens inlogproces hun interesse verliezen. Dat is ook het verschil in aantallen: honderdduizend versus twee miljoen. Die groei is zo snel gegaan, dat je zeker weet dat daar veel afhakers tussen zitten.


  31 december 2006 om 09:41
  mangold

  Thanx, Jeroen. Die had ik nog niet gezien. Eens even bij Bright’s Tonie informeren hoeveel daarvan journalist en/of Amerikaan was 😉

  Ik vind de presentatie er overigens erg goed uitzien; Sjaak Bral en consorten hebben er duidelijk echt werk van gemaakt.


  1 januari 2007 om 20:48
  mangold

  @Paul: Ik werd er ook net op geattendeerd, door Gijsbregt.

  Linden Lab’s CEO Philip Rosedale heeft deze drie vragen van Clay Shirky …

  1. How many people (not Residents) have created an avatar in Second Life?

  2. Of that number, how many have returned 30 or more days later?

  3. How fast is that latter figure growing?

  … als volgt beantwoord:

  #1- 1,525,670 unique people have logged into SL at least once. This is considering distinct email/payment info as distinct people, rather than IP addresses. [He is checking the unique IP address numbers but suspects they will be comparable.]…So in comparing that to the overall signup number, the difference is created by two sources: alt accounts (cases where one person has multiple accounts), and cases where the person signed up but has never logged in (possibly because of firewall or computer problems).

  #2. 252,284 people have logged in more than 30 days after their account creation date.

  For the answer to #3, Rosedale provided a spreadsheet which lists the number of new registrants by month and the number of those who were still returning longer than 30 days later. That data shows the astonishing growth I referred to registrants in January 2006 were 20,000. In October they were 254,000.

  While the percent of registrants still active after 30 days has, predictably, declined a lot since early 2004 when it exceeded 45%, it remains a substantial 15%. Of those 254,000 who registered in October, 39,575 still were active after 30 days. The absolute number of those still returning after 30 days grew 23% for October’s registrants over those who registered in September.


  6 januari 2007 om 11:12
  mangold

  @Marco: Tja, er wordt ook zóveel gereageerd, da’s nauwelijks meer bij te houden 😉


  6 januari 2007 om 11:36
  media

  Lees me ook een breuk iedere dag Carl; moet toch in de gaten houden wat er allemaal wordt geschreven om spammerts buiten de deur te houden. Iemand nog interesse in een leuk baantje? 😉


  6 januari 2007 om 11:38
  Paul van Veenendaal

  @Marco,

  Ik heb deze de hele discussie hierboven doorgelezen, en kwam de link naar het artikel nog niet tegen. Met 4 tot 5 artikelen per week en 100 reacties over Second Life hier op Marketingfacts heb je er onderhand een dagtaak aan om alles te volgen 😉


  6 januari 2007 om 11:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!