Eén kabel verlamt internetverkeer Azië

29 december 2006, 12:50

Eén kabel verlamt internetverkeer AziëEen aardbeving in Taiwan heeft woendagavond in heel Azië gezorgd voor internet- en telefoonstoringen. Bij de aardbeving van 7,1 op de schaal van Richter braken enkele onderzeese glasvezelkabels die Aziatische landen met elkaar en met de rest van de wereld verbinden. Volgens de laatste berichten kan het kan enkele weken duren voor ze zijn gerepareerd.

De storing laat de grote afhankelijkheid zien van de onderzeese glasvezelkabels, die tot een diepte van 8 kilometer in de oceaan liggen. Veel van deze kostbare verbindingen zijn aangelegd tijdens de internethype en geleiden nu het grootste deel van het internetverkeer tussen Azië en de VS. Lokale telefoonmaatschappijen zoeken nu alternatieve routes om het internetverkeer over te leiden, maar die hebben lang niet zoveel capaciteit.

Hoe lang zal het nog duren voordat alle internetverkeer (betaalbaar) via sateliet zal worden gestuurd en we onafhankelijk zijn van de locatie waar we ons bevinden?

Bron: Google News

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

7 Reacties

    Kasper Katje

    We zullen altijd afhankelijk blijven van de locatie waar we ons bevinden, is het niet onze positie op de aardbol dan is het wel de positie van de aardbol zelf. Als er geen kabel sneuvelt dan sneuvelt er wel een satelliet door zonnestraling, storing of inslag van materiaal.

    Of doelt u op iets anders? 😉


    29 december 2006 om 13:13
    Stephan Verveen

    Karakteristieken als bandbreedte, delay en jitter zijn nu eenmaal sterk afhankelijk van te overbruggen afstanden en communicatie technologie. Licht door glasvezel gaat nou eenmaal met een bepaalde snelheid, dus afstand blijft een rol spelen.

    Van sateliet heb ik weinig kaas gegeten, maar ik zou eerder gokken op WiFi en WiMax voor goedkope en vrij beschikbare connectiviteit.


    29 december 2006 om 13:24
    Jelmer Voogel

    Een satelliet is volgens mij voor internet niet echt geschikt gezien de lange afstand die moet worden afgelegd.


    29 december 2006 om 13:26
    Jasper Kusters

    Precies Jelmer.

    Daarom zal dat nooit een succes worden. Stel je voor dat je met 1 seconde vertraging aan het secondlifen bent. Dat is wel heel irritant.


    29 december 2006 om 15:59
    roy

    Een dergelijke verbinding is interessant voor data met een non realtime karakter: mail, ftp, webdav, etc. Dan maakt het niet uit dat het er een seconde later is. Geldt voor HTTP ook. Ga je server based computing (citrix, terminal server, hob) toepassen (of iets spelen als second life) dan is een lage Lateny (vertraging, bijvoorkeur < 75ms) belangrijk en zou de Jitter (variatie in de vertraging) beperkt moeten zijn. Op dat vlak is de sateliet geen optie, omdat de afstand die overbrugt moet worden een heftige latency met zich mee brengt. Zie de bijdrage van Jelmer.

    Een satelliet is wel interessant voor het periodiek (1 x per nacht of zo) communiceren van grote hoeveelheden ‘statische’ data naar obscure locaties. Denk aan het synchroniseren van opslaglocaties (media, etc). Als je dat goed planned, kun je vrij goedkope slots kopen en heb je serieuze bandbreedte voor weinig.

    Ik kan me voorstellen dat je op zo’n obscure locatie (Afrika, in the middle of nowhere) een lokale datamirror bouwt en dan lokaal de verbindingen bouwt op basis van goedkoop koper, WiFi, straalverbindingen, GSM, etc. Die remote locatie koppel je dan voor de bulk data (die zelden een realtime karakter heeft) via zo’n el cheapo dish slot en voor wat realtime zaken zou je dan wat beperkte bandbreedte (via GSM, of dialup of zo) in moeten kopen. Niet ideaal, maar wel werkbaar.


    30 december 2006 om 23:23
    Floris

    Ik vind de kop van dat artikel nog best misleidend. Bij een technisch probleem geloof ik wel dat het allemaal blijft draaien, maar zo klein lijkt me die kans niet als iemand kwaad wil…in het huidige tijdsbeeld is dat niet eens zo’n rare gedachte.


    3 januari 2007 om 18:18
    roy

    Ja … al jaren. Dus? Een groot Amerikaans knooppunt (no2 volgens mij, na Amsterdam) ging tijdens 9/11 uit de lucht en dat leverde 4 uur netwerkstress op (even los van andere aspecten). Dichter bij de door Marco beschreven situatie: 2 maanden terug ging er een 10KV kabel in Amsterdam stuk en gingen tenminste drie van de vier centra voor langere tijd over op noodstroom, 1 datacentrum had serieuze problemen met overbelasting, waardoor bij de nodige partijen veel apparatuur stuk ging en dus netwerken onderuit gingen (oa. een groot aantal mediaservers en een knooppunt van een mobiele telco). Iemand qua internetgebruik iets van gemerkt? Het haalde de krant geeneens.

    Sowieso is de kwaliteit van stroom een groot probleem in Amsterdam. Heel veel dips op het netwerk (overbelasting) en dat vinden computers niet fijn. Reden voor ons om daar met de bulk van de apparatuur uit Amsterdam te vertrekken, hoewel we als AMS-IX lid natuurlijk nog wel in 3 van de 4 genoemde datacenters met onze knooppunten zitten.

    Kern van ‘internet’ is tcp/ip, bedacht met als uitgangspunt om data ten alle tijden aan te laten komen. En ja, ‘wanneer’ is ondergeschikt. Dus vertragingen: ja. Platleggen: nee.

    Interessanter is om te realiseren dat alle vier die plekken ook nog ruim onder NAP liggen, beschermd worden door eigen waterkeringen en niet zo heel ver uit elkaar liggen. Da’s kwetsbaar, want tegen water doe je met noodstroom niet zo heel veel. En dan hebben we het nog niet over die 6 grote datacenters die aan het eind van start/landingsbanen liggen bij Schiphol …

    Maar goed, de realiteit is dat verantwoordelijken die inkopen vaak weinig kaas hebben gegeten van rationele zaken als locatie, beschikbaarheid stroom en kwetsbaarheid. In afwegingen heeft het dus nul waarde en dat is jammer. En als het dan mis gaat (zoals 2 maanden geleden), dan moet er dus ad hoc kasten vol apparatuur verhuisd worden en is het ‘had ik maar geluisterd’.

    Ik rij wel eens een rondje met wat prospects en dan wijs ik even op wat sluisdeuren, hekken, sloten/beken, etc. Dat maakt wel indruk, maar niet zo veel als de landing van een Airbus, terwijl je met je prospect voor de deur van een datacentrum staat waar hij op dat moment zo’n 300 servers heeft staan. Als je pak bijna van je kont wordt geblazen hoef je zo’n man niet meer uit te leggen waarom je daar met je bedrijf niet wilt staan. Maar goed, hoe vaak kom je daar als leidinggevende? Nooit dus.

    Marco, je rekende vorige keer voor dat deze site zo’n 13 miljoen waard is. Heb jij je druk gemaakt over de fysieke locatie waar dit gehost wordt? Dat bedoel ik nou …


    3 januari 2007 om 18:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!