Coolhunting op het web

24 september 2006, 04:47

Cool-hunting op het webWe schreven als eens eerder over de mogelijkheden van communities als Flickr.com voor consumentenonderzoek. Afgelopen week verwees Dennis Hoogervorst naar het artikel ‘Coolhunting on the web’ van Mary Riekert in The Age.

De term Coolhunting bestaat al sinds de begin jaren 90 en verwijst naar het spotten van culturele en fashion trends. Veel trendwatchers maken gebruik van vrijwilligers in diverse steden en landen die het leuk vinden om de belangrijkste trends op te sporen. Riekert laat zien dat met de komst van online communities zoals weblogs en fora het steeds eenvoudiger wordt om deze trends online te spotten. Naast Flickr.com verwijst ze naar sites als facehunter.blogspot.com, trendwatching.com en designspotting.com. Aardig artikel dat wat mij betreft nog wel had mogen ingaan op de mogelijkheden van zoekmachines en social bookmarksites als technorati.com, blogpulse.com en del.icio.us. Verder is het een gemiste kans dat ze niet verwijst naar websites als coolhunting.com, trendhunter.com.

Wie kent nog meer relevante sites of tools voor online coolhunting?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

7 Reacties

  media

  Hoe zie jij het coolhunten binnen Hyves en MySpace Polle?

  Hoe zou je dat aanpakken om de belangrijkste trends binnen deze sociale netwerken op te sporen? Is er iets van een Hyves Zeitgeist of MySpace Zeitgeist? Ik snap dat er heel veel info is te vinden maar ben er nog niet uit hoe je dit – in tegenstelling tot bijv. Flickr en YouTube – het beste zou kunnen aanpakken.


  24 september 2006 om 10:24
  media

  Polle, het zal wel aan mij liggen maar ik heb er 10 minuten naar zitten kijken en zie geen enkel aanknopingspunt voor trendwatching. Help me even waar jij naar kijkt en welke trend(s) je ziet binnen deze vriendenclub.


  24 september 2006 om 15:32
  media

  Kijk eens naar de eerste reactie Piers 😉


  24 september 2006 om 15:47
  fl.

  Erg interessant. Alleen trends verschille volgens mij erg per regio en land.

  Het zou mooi zijn als er ook zulke websites zouden bestaan voor Europa danwel NL.


  25 september 2006 om 10:56

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!