Vibe goed alternatief iPod

21 september 2006, 12:21

Er is de laatste tijd volop aandacht voor nieuwe mediahardware in huize Venturo want de met veel bloggen, bloed, zweet en tranen verkregen journalistieke accreditatie levert dezes daags veel bereidheid van leveranciers op om nieuwe producten fysiek te laten beoordelen. Zie in dit kader ook de posting over de nieuwe spelcomputer Wii van Nintendo. Nou heb ik nog niet de beschikking mogen hebben over Microsoft’s Zune maar wellicht dat deze publicaties daar nog aan kunnen bijdragen. 🙂 Sinds enkele weken stap ik wel door het leven met een mp3 speler van Packard Bell in de zak. Packard Bell koos voor de naam Vibe. Een goed werkend apparaat dat de concurrentie met Apple’s iPod kwalitatief makkelijk aan zou moeten kunnen.

Althans in de ogen van deze objectieve gebruiker die de duur betaalde entourage van Apple’s mp3 spelers bepaald niet als het “hoogste goed” beschouwd en de aanvankelijke voorsprong van Apple ziet transformeren naar een nadeel. Eerder schreef ik in deze context over Sony’s PSP. Maar terug naar de Vibe van Packard Bell. Ook zonder de vanwege hogere invoerrechten afwezige FM tuner is het een interessant apparaat. Je kunt er audio (mp3/wma) en video mee afspelen en foto’s mee bekijken. Het TFT-scherm (65k kleuren) van de Vibe 360 is 1,8 inch groot. De afmetingen van de speler zijn 90 x 40,5 x 8,5 mm. De Vibe wordt geleverd met Magic Picture en Magic Movie software om foto’s cq video’s over te zetten. De uptime van de batterij is ongeveer 15 uur. Verder heeft de Vibe 360 naast genoemde USB 2.0-aansluiting, een voice-recorder, een equalizer en .txt tekstweergave.

Met een winkelprijs van rond de 140 euro is er weinig verschil met de huidige prijzen van iPod’s Nano, Vibe’s ogenschijnlijk grootste concurrent. Het blijft een kwestie van smaak maar de designers van Packard Bell hebben de Vibe in mijn ogen een sophisticated vormgeving meegegeven. De combinatie van geborsteld aluminium en zwarte contrastkleuren leveren een fraai resultaat op. Ondanks het toch wel robuuste uiterlijk is de Vibe slechts 8.5 millimeter dik heeft naast een basisgewicht van nog geen 50 gram een schockproof basis flash-geheugen van 1 gigabyte. De Vibe 360 is tevens leverbaar met 512 MB en een 2 GB geheugen. De Vibe 500 is verkrijgbaar met een zelfs een 20 Gb harde schijf en is in de handel te koop voor 279,99 euro.

Er zat tot mijn verbazing geen acculader in de verpakking van de Vibe hetgeen verklaard werd door de aanwezigheid van een (te korte?) USB kabel welke voor voeding en voedsel dient te zorgen. Ik mag toch aannemen dat de ingebouwde batterij een redelijke levensduur heeft. Over de kwaliteit van de bijgeleverde earplugs kan ik kort zijn, dat zuigt. Een beetje koptelefoon lost dat overigens universele mp3 player probleem op, de weergave van het apparaat is verder ok. Een belangrijk voordeel van de Vibe, althans in mijn ogen, is het feit dat de software verwurging van Apple niet van toepassing is op dit apparaat. Browse, click, drag and drop down…I like it.

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

12 Reacties

  Bla

  Het drag and drop principe bestaat ook al lang bij de mp3 spelers van Creative en staat bekend om het uitstekende geluid.


  21 september 2006 om 13:01
  Job

  Misschien ook even een linkje naar de Vibe plaatsen?


  21 september 2006 om 13:05
  evroekel

  @Job: Ja, die zocht ik dus ook al. Ik heb hem even toegevoegd aan Albert zijn bericht.


  21 september 2006 om 13:26
  Alexander Kloppping

  Ja leuk hoor. Maar zo zijn er nog 100 andere producten die quality-wise, price-wise en functionality-wise de iPod makkelijk kunnen verslaan. Maar die producten heten geen iPod.


  21 september 2006 om 13:44
  lrvk

  Ik lees in je verhaal niets over de interface van het apparaat. Volgens mij is dat nu toevallig net een van de factoren die voor een belangrijk deel het grote succes van de iPod bepalen: functionaliteit boven features. Past in de tijdgeest. Mens boven techniek. Beter één ding goed kunnen dan tien dingen een beetje. ‘Hoe goed werkt het?’, in plaats van ‘Wat kan er in theorie?’.

  De telefoontjes die ik tot nu toe heb gezien (inclusief mijn eigen Sony Ericsson, opzichtig voorzien van het opschrift ‘walkman’ – de wens is de vader van de gedachte, helaas blijft het daarbij) slagen er bij lange na niet in om de interface zo eenvoudig, helder en laagdrempelig te krijgen als die van de iPod. Deels komt dat doordat ze zwitsers zakmes zijn, in plaats van alleen maar mp3-speler. Deels komt dat door slecht interface-ontwerp.

  Wel eens in een lijst met 3000 mp3-files snel de goede opgezocht zonder iPod-scrollwiel? Die paar seconden verschil per keer bepalen voor een flink deel hoe het apparaat ‘voelt’.

  Zolang veel telefoonfabrikanten bloatware met krakkemikkige interfaces blijven leveren, denk ik dat de iPods nog wel even in het voordeel blijven.

  De hamvraag is wat mij betreft dus: hoe werkt die Vibe nu precies?


  21 september 2006 om 16:11
  media

  Sinds ik de Nokia N91 heb gebruik ik mijn iPod ook nauwelijks meer; maar zoals Laurens ook al aangeeft is er nog niets dat de interface van de iPod verslaat.


  21 september 2006 om 16:24
  lrvk

  Wat volgens mij trouwens een flink verschil kan maken, is hoe je met je muziek omgaat: hoe groot is je library, hoe vaak wil je je player syncen met je computer en hoe fanatiek wil je muziek kunnen selecteren, groeperen en ranken?

  Als je een paar cd’tjes in het flashgeheugen van je player kwijt wil en meer niet, dan maakt de interface ook direct minder uit: als je elke dag op een eventueel suboptimale manier ‘shuffle songs’ weet te bereiken en het daarbij laat, is dat heel draaglijk. (Al moeten we niet onderschatten hoe moeilijk veel mensen buiten ons kringetje dat al vinden; ik moet er niet aan denken dat ik m’n moeder mijn Walkman Phone moet uitleggen, terwijl ze een iPod Nano nog wel digt).

  Op het moment dat er, zeg, 20gb of meer in het ding zit en je die ook echt vult met muziek waar je van alles mee wil kunnen, denk ik dat iPod-interface en -software tot nu toe alleenheerser zijn. Of de Vibe-interface ook voor die manier van gebruik een serieus alternatief biedt, zal moeten blijken. In de CNet-review zijn in elk geval alleen de 1 en 2 gb-versies onder de loep genomen.


  21 september 2006 om 17:21
  media

  Haha, ja nog ff en je kunt zo aan de slag bij Marketingfacts 😉


  21 september 2006 om 17:54
  venturo

  ” De Packard Bell Vibe 360 heeft alles in zich om geduchte concurrent van de iPod nano te zijn. De speler is mooi, dun en kan méér dan zijn Apple-broertje. Hoewel foto, video en songteksten in de praktijk niet héél veel meerwaarde geven, betaalt u er niets extra voor. Integendeel: de Vibe 360 is goedkoper dan de nano. In dat licht is het jammer dat door één ontwerpfoutje de speler nagenoeg onbruikbaar is. Zolang Packard Bell het probleem met de muzieknummering niet oplost kunnen we de speler niet aanraden.” Probleem met muzieknummering? Ik weet niet waar ze het over hebben. Maandagochtend Vibe? 🙂


  21 september 2006 om 17:57
  venturo

  Marco, en wie doet dan de reacties? 🙂


  21 september 2006 om 17:58
  media

  Als alles goed is krijgen we vanaf half november een stagiaire 😉


  21 september 2006 om 18:00
  henk

  Albert de merkemotie van iPod is unbeatable. Je koopt niet alleen een mp3 speler, je koopt een iPod


  23 september 2006 om 15:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!