Peer 2 Peer 2.0 follow me…

18 augustus 2006, 06:33

De laatste dagen circuleren er wat berichtjes op de weblogs en websites over de Slingbox. Een overigens vorig jaar al geintroduceerde mogelijkheid om vanuit vrijwel elke locatie ter wereld mits voorzien van breedband internet naar het TV signaal te kijken dat je thuis, (digitale) infrastructuur onafhankelijk, ontvangt. Dat slinger je via dit apparaat, de Slingbox naar het internet en vervolgens kan je dit beeld zichtbaar maken op je computer waar die zich ook ter wereld bevind.

Het wondertje bestaat ondermeer uit een langwerpige, zilveren box met een felrode onderkant, dit apparaat moet je thuis aansluiten op de AV-uitgang van een digitale receiver. Vervolgens sluit je deze met een ethernet kabel aan op je breedband internet aansluiting en plaats je tot slot een klein kabeltje, de “IR Blaster” vlak voor de plek waar bij je digitale ontvanger het signaal van de infrarood afstandsbediening binnen komt waardoor echte remote control mogelijk wordt. Het apparaat kost in de Verenigde Staten $249. Er is veel geloof in deze oplossing want investeerders , waaronder, Liberty Media Corporation en EchoStar, staken bijna 50 miljoen dollar in het initiatief.

Een kort rondje bij partijen met een verondersteld belang in dit soort ontwikkelingen leerde dat met name Philips met een Streamium variant in dit domein experimenteert en Sony thans een mobiele variant een oplossing van gelijke strekking uitontwikkelt. In beide gevallen wordt de benodigde intelligentie in settopboxen en PVR’s meegeleverd. Sony stelt de gebruiker volledig in staat te communiceren met de box of PVR thuis waarbij ook allerts, previes en EPG data wordt uitgewisseld. Alle partijen melden dat het sharen van deze content met derden niet het doel is maar de verleiding zal erg groot zijn om kennissen, vrienden en familie te autoriseren.

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

11 Reacties

  Robert de Boer

  Dus ik kan m’n eigen tv signaal van thuis ontvangen op een willekeurige pc in de wereld? Ben ik de enige die daar het nut niet van inziet?


  18 augustus 2006 om 06:52
  venturo

  Robert hou je niet van voetbal?


  18 augustus 2006 om 06:58
  diederick

  @ Robert

  1 aansluitinkje bij je ouders en het complete studentenhuis kijkt tv via de pc.. ideaal..

  ipv you tube beetje hele dag discovery loeren op je werk..

  laptopje mee op vakantie en lekker in je caravan rtl4 kijken.. 😉

  niet zo nuttig wellicht.. toch vrees ik dat t daarom juist wel es enorm populair kan worden.. en qua idee en techniek is t toch erg leuk..


  18 augustus 2006 om 06:59
  Tobi

  Ik zoek nog vrienden in de VS om zo’n apparaatje te stallen. Kan ik eindelijk zonder moeite HBO kijken.

  De (letterlijke) grenzen van uitzendrechten worden hiermee op kleine schaal wel overschreden. Benieuwd of de houders van die rechten hier enthousiast op reageren of meteen roepen dat er DRM in moet.


  18 augustus 2006 om 07:59
  Dirruk

  Ik vraag me vooral af waarom het persé een felrode onderkant moet hebben 😛


  18 augustus 2006 om 11:15
  CasaMan

  @Diederick

  Dat zal een lekker robbertje vechten worden om de afstandsbediening..


  18 augustus 2006 om 12:03
  Thomas Knoop

  Uitstekend voorbeeld overigens hoe een supportportal er ook goed kan uitzien 🙂


  20 augustus 2006 om 09:28
  Jannes

  Leuke producten, het heeft alleen niets met Peer2Peer te maken.


  20 augustus 2006 om 13:53
  ErwinVanLun

  Stap 2 is natuurlijk dat we elk TV kanaal in de wereld straks streaming van hun websites kunnen afhalen. Net als nu met radio al het geval is. Dan hebben we voor deze toepassingen geen peer2peer meer nodig.


  21 augustus 2006 om 12:39
  venturo

  Rechten Erwin, veel content is regio (land) gebonden en mag via internet niet verspreid worden. Peer 2 peer of deze grappige optie lossen dat op.


  22 augustus 2006 om 11:18
  ErwinVanLun

  @Albert: dat is een kwestie van tijd. Rechten zijn rechten. En de wettelijke teksten daarvoor zijn tot stand gekomen in een tijd dat er nog helemaal geen Internet bestond. Tis een kwestie van geduld..


  22 augustus 2006 om 11:28

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!