Social networks en weblogs belangrijkste bronnen voor nieuwe baan?

Social networks en weblogs belangrijkste bronnen voor nieuwe baan?

Social networks en weblogs belangrijkste bronnen voor nieuwe baan?Netimperative verwijst naar een interessant onderzoek van Chinwag Jobs, een recruitmentbureau in de UK gespecialiseerd in vacatures voor online marketing, digitale media en webdesign. Uit cijfers van dit bureau blijkt dat organisaties zoals Yahoo!, Amazon en BBC steeds vaker kiezen voor social networks en weblogs om nieuwe medewerkers te vinden.

Alhoewel het onderzoek zich heeft gericht op de Britse markt, kunnen we inmiddels uit eigen ervaring zeggen dat ook Nederlandse bedrijven in toenemende mate nieuwe medewerkers werven via social networks en weblogs. Gisteren verwees Gijsbregt al naar het gebruik van LinkedIn door HR-managers. Ook dit weblog wordt regelmatig ingezet voor werven van nieuwe medewerkers. Naast advertenties (zoals nu van TopClick en Postbank), bieden we bedrijven al geruime tijd de mogelijkheid om een advertorial te plaatsen in de rubriek Vacatures. Het is nog te vroeg om harde conclusies te trekken over de effectiviteit, maar het feit dat sommige adverteerders inmiddels voor de tweede of derde keer een advertentie plaatsen laat zien zij in ieder geval tevreden zijn.

Iemand nog leuke of interessante cases voorbij zien komen de laatste tijd?


DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Zou ik bijna de case Rhinofly with love like semtex vergeten. Frank, hebben jullie inmiddels al mensen kunnen aannemen naar aanleiding van dit wervingsspotje?

  geplaatst op
 • @Marco: ik zie nergens het onderzoek

  Het Rhinofly spotjes is inderdaad één van de weinige echt creatieve zaken in Nederland. Hoewel we meer dingen hebben natuurlijk. Michel schreef hier laatst op HRlog een aardig positing over. Geeft ook een beetje het failliet van de Nederlandse HR manager aan (helaas).

  Ranj heeft al twee serious games gemaakt voor VMBO electrotechniek studenten om ze, door een realistisch beeld te geven, meer te interesseren in het vak van electromonteur. In opdracht van de branche vereniging. Dat schijnt goed te werken.

  LinkedIN en OpenBC worden natuurlijk meer gebruikt, hoewel nog erg beperkt. Maar zoals gisteren al aangegeven door Gijsbrecht: er is hoop.

  Het grote probleem is dat, zeker in Nederland, het niveau van HR manager en Recruiters bedroevend is. Waar je nog wat innovatie ziet (technisch gezien dan) is bij b.v. verwerking op de website. Dan moet je denken aan een stuk automatisering van het proces zodat b.v. open sollicitaties (die nu in 90% van de gevallen meteen verdwijnen) wel goed geregistreerd worden en bewaard worden. StepStone is op dit gebied met hun 'solutions' goed bezig en ook Connexys doet in dit veld het e.e.a. Daar zijn HR managers wel voor te porren, want dat snappen ze.

  De enige plekken waar men verder denkt is de W&S branche, maar die hebben geen belangen dit open en bloot te doen. Want daarmee geven ze aan wat ze doen, en dan kunnen HR mensen dat zelf ook. En de grote, die geld hebben, verdienen veel te veel op de media (groot inkopen, duur doorverkopen).

  Een andere ontwikkeling is wat ik noem arbeidsmarketing, je bedrijf steeds meer zien als een merk op de arbeidsmarkt. Dat is ook 'innovatief' voor de meeste HR mensen. Daarmee geven we eigenlijk wel aan waar dit werkveld staat.

  geplaatst op
 • Onderzoek staat niet online (anders dan dat de resultaten ervan zijn beschreven in het artikel op NetImperative).

  Je hebt in je projectplan toch wel verwezen naar Business Blogging & HRM? :-)

  geplaatst op
 • @Marco: altijd een gemiste kans, onderzoeken hebben en niet online zetten. Je zou er bijna geen aandacht meer aan willen besteden :)

  Maar volgens mij was business blogging en HRM toch redelijk basic? Wat ik uit de verslagen lees? Wat Macaw doet is duidelijk, helder, slim. Dat nemen we mee (via blogs een goede impressie van het bedrijf geven). Adverteren op blogs is aanboren latente doelgroep: daar moet ook mee gedaan worden. Heb ik verder nog iets gemist dan?

  geplaatst op
 • Inderdaad een gemiste kans!

  Kijk even naar de links die zijn opgenomen in de reacties bij Business Blogs & HRM Bas; daar staan nog een aantal aardige cases tussen.

  geplaatst op
 • Personeelsnet-weblog stelt de vraag of Hyves-netwerk bruikbaar voor P&O'ers? Artikel bevat tal van voorbeelden van Nederlandse merken in Hyves zoals Albert Heijn, TPG Post (voor zaterdagmedewerkers), Schuitema en C1000 (besloten). Aanrader!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.