Corporate Blogging: de bubble is gebarsten

Corporate Blogging: de bubble is gebarsten
, Carl Mangold

PR specialist Amanda Chapel gooit een flinke knuppel in het hoenderhok, met de stelling dat de ‘Corporate Blogging Bubble died’. “Time of Death: Monday, July 17, 9:13 AM. God rest its soul.”

In haar publicatie vergelijkt ze de opkomst, en voorspelt ze de ondergang, van het bloggen met de beurscrash in 1930, Japan in 1990 en de internet bubble van 2000. En haalt ze met een paar sterke punten het Cluetrain Manifest onderuit:

1. Populism is inherently a universal good. False! What’s good for me is not necessarily good for society. Also, the elevation of populism completely ignores that the nature of a mob is more likely schadenfreude than good will. Mobs like bonfires and hangins.

2. The idea that “network markets know more then the company” is nonsense. Sure a million monkeys typing mathematically make sense but there is only one Shakespeare.

3. The total refutation of hierarchy is a destructive myth hailed by the proletariat and inspired by those that want to use them. Hierarchy is Nature’s way.

4. Mob Rule is “guilty until proven innocent.” That usually takes place after they’ve burnt down your house. It is essentially antithetical to the cornerstone of our union, the rule of law.

But THE Achilles Heel of the Cluetrain is property. No one consulted the corporate owners! And truth is, the evangelists actually have contempt for the owners. In the words of Shel Holtz, “Screw the owners. Customers (we) come first.”

Van punt 1 - blogs zijn veel vaker gestoeld op leedvermaak dan op goede bedoelingen - is Geen Stijl’s laatste ‘hit’ een prima voorbeeld: Een NRC columnist schrijft een klein stukje over een NS conducteur die een bejaarde veteraan beboet omdat ie met een verkeerd kaartje reist, NS communicatiemanager Joost Ravoo maakt duidelijk dat die conducteur in dat geval fout gehandeld heeft*), Geen Stijl vergelijkt deze manager vervolgens met Nazi topman Goebbels, en de omstanders lachen vrolijk mee. En ook op alle andere punten kan ik Amanda moeilijk ongelijk geven. Maar toch maakt ze overduidelijk een fout: ze baseert haar stelling dat ‘corporate blogging’ dood zou zijn op het feit dat de meeste niet-corporate blogs populistische rotzooi zijn. En dat is toch wel érg kort door de bocht…

*) Joost Ravoo: “Het NRC-verhaal is op zijn minst gedeeltelijk een broodje aap. Een conducteur zal in zo’n geval altijd een uitstel van betaling uitschrijven; bij klantenservice wordt vervolgens gekeken of een boete terecht zou zijn. In dit geval lijkt mij van niet. Het geval wil echter dat navraag bij Klantenservice oplevert dat dit geval nog niet bekend is. Heeft de conducteur de veteraan wellicht slechts gewaarschuwd? Dan is er dus geen sprake van een boete. Zullen we dat eerst even uitzoeken voordat wij ons oordeel vellen?”


Geplaatst in

DelenEr zijn 23 reacties op dit artikel

 • Amanda gaat inderdaad wel erg kort door de bocht en vergelijkt appels met peren (zoals overigens ook vaak door de Nederlandse media wordt gedaan als het gaat om weblogs).

  Overigens is het grappig om te zien dat bijna gelijktijdig met Amanda's publicatie ook het rapport Future of Media is uitgekomen waarin juist wordt aangegeven dat mediabedrijven de race om de contentrechten gaan verliezen.

  Content is in de toekomst niet meer de belangrijkste business driver, het gaat allemaal om de aandacht van de consument!

  geplaatst op
 • @Marco: Daar ging het natuurlijk altijd al om, aandacht trekken. Het enige verschil met 'vroeger' is dat de aandacht trekkende content steeds vaker door de consument gemaakt en gepubliceerd wordt. En dat je dus - naast het maken van eigen content - ook methoden moet ontwikkelen om de creativiteit van je consument te kanaliseren. (Wat overigens minder moeilijk is dan 't lijkt ;-)

  geplaatst op
 • Helemaal gelijk Carl, zal het de volgende keer wat duidelijker formuleren. Valt nog niet mee dat bloggen op maandagochtend als je 2 weken lang weinig anders hebt gedaan dan een beetje dobberen op een luchtbedje onder de Toscaanse zon ;-)

  geplaatst op
 • Beste Carl,

  Je schrijft: In haar publicatie vergelijkt ze de opkomst, en voorspelt ze de ondergang, van het bloggen met de beurscrash in 1930, Japan in 1990 en de internet bubble van 2000.

  Het woord "ondergang" is slecht gekozen. Immers, internet is nog springlevend, het heeft lang geduurd maar Japan bloeit weer op en het beleggen in aandelen neemt weer aan populariteit toe.

  Natuurlijk er zullen altijd perioden zijn waarbij er sprake is van een crisis. Zo ook op het gebied van weblogs. De meeste crisissen creeëren nieuwe kansen en (nieuwe) oplossingen. Kijk maar naar het internet en naar het beleggen of naar Japan.

  Het woord ondergang zou wat mij betreft vervangen kunnen worden door de woorden: onderhevig aan cyclische patronen.

  Groet,

  Arnoud

  geplaatst op
 • Ze neemt drie gebeurtenissen met een enorme maatschappelijke impact, daarbij neemt ze één beroemd manifest, waar ze vijf feiten op projecteert en uiteindelijk één populistische conclusie uit destileert. Resultaat populistische aandacht of te wel ze laat zien dat ze haar vak als PR specialist verstaat.

  geplaatst op
 • @Arnoud: Je hebt helemaal gelijk; geen enkele ondergang is definitief. Maar 'de opkomst en ondergang' klinkt toch veel beter dan de politiek correcte 'onderhevigheid aan cyclische patronen'? ;-)

  geplaatst op
 • Volgens mij moet er eerst een 'bubble' zijn voordat deze kan barsten. In de VS zijn er weliswaar relatief meer grote bedrijven met een weblog dan in Nederland (waar er nog erg weinig zijn), maar om nu te spreken van een 'bubble'...
  Corporate blogging of businessblogs kunnen op een aantal manieren bijdragen aan openheid, branding, buzz, word of mouth, en uiteindelijk ook meer omzet. Het gaat er m.i. om wanneer een blog daaraan wél of niet kan bijdragen. Specifieke situaties onder specifieke omstandigheden dus. Ik ben niet zo voor hypen en van mij mag iedere bubble barsten, maar het gebruik van businessblogs kan zeker voordelen hebben.

  geplaatst op
 • Ben-Anne, die bubble is er natuurlijk wel en businessblogging wordt al geruime tijd door nagenoeg alle vakbladen en kranten omhoog (en omlaag) geschreven. Dit weekend toevallig weer een artikel in NY Times.

  Je hebt gelijk als je zegt dat er nog weinig grote bedrijven zijn in Nederland die zich bezig houden met businessblogging. Vwb het MKB ben ik inmiddels de tel kwijt maar praten we toch al snel over enkele honderden.

  Terug naar die bubble, prima dat er zo nu en dan wat lucht uit wordt gelaten. Anders wordt ie namelijk veel te groot ;-)

  geplaatst op
 • Wat is de definitie van een bubble?

  Een aantal kenmerken zijn het noemen waard. Deze zijn:

  - Veel mensen verliezen hun realiteiszin,
  - Iedereen spreekt erover,
  - Iedereen doet het,
  - Men doet elkaar klakkeloos na,
  - Er is geen kritiek,
  - Kritische geluiden worden weggewuifd.

  Alleen al het feit dat duizenden webloggers er na drie maanden mee stoppen betekent dat er geen sprake kan zijn van een bubble is. Er is waarschijnlijk een groot natuurlijk verloop.
  Het feit dat bedrijven schoorvoetend een weblog starten en het feit dat dit groot nieuws is betekent dat er nog geen sprake is van een bubble.
  Ook het artikel van Car, waarbij Amanda nu al het einde voorspelt, betekent in mijn ogen dat er nog geen sprake is van een bubble. Na een bubble houden duizenden ermee op. Dat doen ze nu al.

  Maar, wat niet is kan nog komen. Een voorwaarde moet zijn dat er veel geld mee kan worden verdiend. Nou ja, voor die 7 eurocent zullen mensen niet massaal toehappen.

  Groet,

  Arnoud

  geplaatst op
 • Shit, was ik net lekker begonnen met een Corporate Blog, kan ik blijkbaar weer ophouden !

  Ach, elke hype trekt zijn eigen anti-hypes. Heeft die mevrouw soms een eigen Blog ? Die zal dan nu wel overuren draaien :)

  Tuurlijk : een deel van de Corporate Blogs zal uitsterven. Teveel mensen die gewoon lekker experimenteren met iets nieuws - dan valt natuurlijk vroeg of laat een deel weg.

  De vraag of het uiteindelijk een interessant instrument is voor bedrijven, is voor mij geen vraag. Hooguit zullen beursgenoteerde bedrijven bang zijn dat er gevoelige info naar buiten komt. Maar de waarde van het Blog is al een tijd geleverd.

  geplaatst op
 • Ah, de opkomst en ondergang zijn al weer voorspeld. Kunnen we weer gewoon door ;)

  Dit soort berichten doen me altijd denken aan een presentatie van Mary Meeker van Morgan Stanley. Ze maakt een onderscheid tussen company creation en wealth creation en de verschillende stadia die ze doormaken. Zo gaat company creation door de stadia: Boom>Bust>Boomlet, terwijl het bij waarde anders is: Boomlet>Bust>Boom.

  Als je dit op corporate blogging loslaat is er misschien wel wat lucht uit de hype, maar er is geleerd waardoor de waarde in de toekomst veel hoger zal zijn. Tenminste, dat is mijn mening...

  geplaatst op
 • "... en de omstanders lachen vrolijk mee." Wat een flauwe passage, Carl. Je verwijst naar mijn blogbericht, dat een inhoudelijke analyse van de hele kwestie geeft. Van 'vrolijk meelachen' is bij mij geen sprake. Bovendien is jouw samenvatting van de hele affaire tussen Ravoo en GS wel erg kort door de bocht: die twist loopt al veel langer dan dat verzonnen veteranenverhaal. Leedvermaak hoort bij internet, zo maak jij maar weer eens goed duidelijk met deze flauwe sneer.

  geplaatst op
 • @Jeroen: Mijn "... en de omstanders lachen vrolijk mee" is gebaseerd op de uitstraling van jouw tekstjes "Ravoo had de euvele moed", "Lachuh!", "Mislukt pr-stuntje", "Ook al zo'n fijn stukje", "Ravoo was zo dom" en "Hup, en weer klom Ravoo in de pen".

  Jammer overigens dat jouw 'inhoudelijke analyse' strandt op de conclusie dat je helemaal nooit iets zou kunnen ondernemen tegen dit soort zwartmakerij ("Tegelijkertijd kan deze kwestie niet genoeg aangekaart worden door derden, om simpelweg aan te tonen hoe je de confrontatie niet moet aangaan met media die er puur op uit zijn om je belachelijk te maken.")...

  geplaatst op
 • Wat is er mis met een vlotte schrijfstijl, Carl? We zijn hier aan het bloggen, geen essays voor De Groene Amsterdammer aan het schrijven...

  En wat die conclusie betreft: in 90 procent van de gevallen snijdt hij hout. Soms kan het wel degelijk slim zijn om te reageren. Het kan je merk 'vermenselijken', het kan je criticasters verrassen en de angel uit de discussie halen. Maar dan is je toon wel heel erg belangrijk. En juist in zijn toon heeft Ravoo op cruciale punten het haakje naar succes gemist. Want het is zeker gedurfd om de confrontatie met GS aan te gaan - zoals ik al schreef op Adfoblog. Maar doe het dan gewiekster en maak er geen persoonlijke strijd van.

  Vanavond in Tros Radio Online gaat het er ook over. Luisteren allemaal, om 20:00 uur op Radio 1...

  geplaatst op
 • @ Jeroen het doosje gaat steeds verder open.. hoe is het met jouw toon eigenlijk?

  geplaatst op
 • Niks mis mee, Albert. Luister maar...

  geplaatst op
 • @Jeroen: Mijn complimenten voor je manier van communiceren in 't Radio 1 interview; je was daarin echt stúkken serieuzer en volwassener dan hoe je blogt.

  geplaatst op
 • Jeroen , bricks & mortar. Jij (adfo) wil te snel een prefab blogwerkje neerzetten. Dus is ook de voor Adfo nauwelijks relevante traffic van Geenstijllers geen bouwsteen voor je corperate blogplannen. Kwaliteit voor kwantiteit is sowieso een vuistregel voor corperate blogging.

  geplaatst op
 • @ Albert: Het bereiken van GeenStijlers is geen doel op zich voor ons. Zoals ik ook schrijf in het Adfoblog-bericht over onze bezoekcijfers is dat een tijdelijke piek die hooguit goed is voor de naamsbekendheid van het merk Adfoblog en onze ranking bij Technorati. Er zijn nog genoeg reclame- en marketingmensen die nog nooit een kijkje hebben genomen op Adfoblog, dus kan het nooit kwaad als de blog in diverse media wordt genoemd.

  @ Carl: Dank voor het compliment. Beoordeel me trouwens niet alleen op mijn eerste Ravoo-bijdrage, maar lees ook het boycot-artikel (met reacties van adverteerders en BVA) en mijn interview met Ravoo. Dat zijn ook serieuzere stukken.

  geplaatst op
 • Jeroen aan de naamsbekendheid van Talpa mankeert ook helemaal niets. Lees nou wat ik schrijf, kwaliteit voor kwantiteit is sowieso een vuistregel voor corperate blogging. Ik herhaal bricks and mortar...

  geplaatst op
 • Albert, volgens mij moet je ff lekker de benen strekken. Kopje decaf halen of zo. Ontspan je lekker van.

  geplaatst op
 • corpOrate treur, corporate..

  geplaatst op
 • Sorry Karel daar kan ik niet zou veel mee...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.