‘Nieuwnieuws.nl steelt mijn foto’

15 juni 2006, 06:57

Nieuwnieuws.nl steelt mijn fotoJan Edward (via: VillaMedia):

(…) Werk ik tegenwoordig voor de Nieuwnieuws.nl? Niet dat ik weet. Toch zie ik vandaag tot mijn verbazing een foto van mijn hand op twee webpagina’s van die veelbezochte website opduiken. De eigenaar van Nieuwnieuws.nl (het Telegraaf-concern) mag nu zijn goedgevulde portemonnee opentrekken. (…)

Ben benieuwd hoe serieus Edward is met deze uitspraak en of hij inderdaad een zaak begint tegen Nieuwnieuws.nl, naast Geenstijl sinds maart van dit jaar voor een deel in handen van De Telegraaf. Om copyright-problemen te voorkomen werd eerder dit jaar al wel een contract gesloten met het ANP.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ook Marketingfacts (en waarschijnlijk vele andere blogs) regelmatig via Google Image zoekt naar plaatjes die we als illustratie gebruiken bij de berichten. Vooralsnog geen problemen mee gehad maar formeel gezien is het natuurlijk niet toegestaan. Misschien toch maar eens wat meer gebruik maken van beeldmateriaal dat valt onder Creative Commons.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

16 Reacties

    Hans Maarten

    Succes gefrustreerde fotograaf!!!


    15 juni 2006 om 07:45
    Michel

    @Hans: wat is er gefrustreerd aan als iemand niet echt blij is dat zijn product zonder toestemming en betaling overgenomen wordt?


    15 juni 2006 om 08:01
    Kasper Katje

    Inderdaad, gewoon aanpakken die hap. Of het nu onderdeel van de Telegraaf is of niet.


    15 juni 2006 om 08:08
    Pinkpower

    bedrag wat hij voor dit soort foto’s kan vangen is max 450 euro . toch altijd lekker geld 🙂 voor 1 foto


    15 juni 2006 om 08:37
    Elja Trum

    Ik heb geen verstand van juridische zaken, maar wat ik van soortgelijke klachten (was wel buiten NL) heb vernomen was dat de fotograaf eerst contact met de website eigenaar moet zoeken om te melden dat zijn/haar foto ten onrechte gebruikt wordt.

    Deze moet dan ofwel verwijderd worden of er moet de gevraagde vergoeding voor betaald worden.

    Sowieso lijkt het me moeilijk om hier als fotograaf daadwerkelijk inkomsten uit te halen.

    De kosten zullen waarschijnlijk niet opwegen tegen de baten.


    15 juni 2006 om 10:17
    Peter Luit

    Gewoon een deeplink maken, ben je van het probleem af. Oude kwestie.


    15 juni 2006 om 12:30
    media

    @Peter: een deeplink maken?


    15 juni 2006 om 12:43
    Kasper Katje

    maar wat ik van soortgelijke klachten (was wel buiten NL) heb vernomen was dat de fotograaf eerst contact met de website eigenaar moet zoeken om te melden dat zijn/haar foto ten onrechte gebruikt wordt.

    Zoiets als de winkelier die achter de shopper met volle kar aan moet rennen om het vriendelijk te verzoeken te betalen? Het moet ook niet gekker worden zeg…


    15 juni 2006 om 13:38
    rick

    Kasper, zoiets heeft te maken met te goeder trouw zijn. Iemand die met een vol karretje wegrent zonder te betalen is dat allerminst. Als je een image vindt via images.google is dat imho een heel ander verhaal. Ik zou er ook vanuit gaan dat in principe alles wat op images.google staat voor vrij gebruik is.


    15 juni 2006 om 14:57
    Michel

    Deeplinken is inderdaad een betere optie, alhoewel je iemand anders bandbreedte jat. De eigenaar van de foto kan echter wel deeplinken voorkomen en zo het deeplinken wenselijk / onwenselijk maken.


    15 juni 2006 om 16:51
    Wim Heitinga

    Dit soort ordinair jatwerk valt te verwachten van obscure weblogjes als Geenstijl.nl en Nieuwnieuws.nl.


    15 juni 2006 om 17:48
    Michel

    Er zijn ook tal van sites waar je gratis ‘stock’ foto’s kunt krijgen. http://www.sxc.hu is hier een voorbeeld van. Hierop kun je mooi materiaal vinden voor bijvoorbeeld een website of folder. Maar een foto van Jan Mulder zul je er niet op vinden.


    15 juni 2006 om 21:52
    Eric

    Hopelijk zet hij de zaak door.

    Kijk, dat een site waar geen geld mee wordt verdiend een copyright schendt, is nog tot daar aan toe. Maar een site waar middels advertentie mee wordt verdiend, hoort gewoon de fotograaf te betalen.

    Het mooie is wel, de Telegraaf/Geenstijl geven nu wel impliciet toestemming om (indien gewenst) hun site te rippen, zowel beeld als tekst 🙂


    16 juni 2006 om 05:22
    Michel

    Waarschijnlijk is dit hele verhaal (zoals honderden andere verhalen van dit kaliber) een storm in een glas water. De fotograaf mailt GeenStijl, GeenStijl verwijdert de foto en/of wijdt er een artikeltje aan op hun site en morgen is er weer een dag.


    16 juni 2006 om 06:57
    Arnoud

    @Elja, met een robots.txt kan je ervoor zorgen dat Google de afbeeldingen niet meeneemt met indexeren.

    En als andere websites gebruikmaken van afbeeldingen op je website (deeplinken) kan je dit eenvoudig tegengaan met een .htaccess-bestand

    P.S. bij mij werkt de link naar de website van jan Edward niet…


    16 juni 2006 om 07:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!