Zoekmachinetest: vergelijk relevantie Google, MSN, Ilse en Yahoo!

Zoekmachinetest: vergelijk relevantie Google, MSN, Ilse en Yahoo!

Zoekmachinetest.nl een permanent vergelijkend warenonderzoek van Nederlandse populairste zoekmachines is van start gegaan. De resultaten van Google, MSN, Ilse en Yahoo! worden naast elkaar gezet, wanneer je een zoekopdracht ingeeft. Pas nadat je hebt aangegeven welke set resultaten het meest relevant is, krijg je te zien uit welke zoekmachine dit resultaat kwam. Eerder werd een vergelijkbare tekst gedaan voor de internationale versies van Google, Yahoo! en MSN.

Ik moet je zeggen nog geen echt grote verrassingen te zijn tegengekomen, maar misschien dat het lag aan mijn zoektermen. Komende dagen maar eens vaker uitproberen. Tot nu toe werd tevens de resultaten ook steeds in dezelfde volgorde Ilse, Google, Yahoo! en MSN getoond, hetgeen mij niet zo slim lijkt gezien het onderzoek.

Uiteindelijk kan (als voldoende mensen er gebruik van maken) een oordeel worden geveld over de relevantie van zoekresultaten. Interessant daarbij is te kijken of bepaalde termen in de ene zoekmachine betere resultaten opleveren dan in de andere. Als het goed is houden Ruben Timmerman en Wouter de Boer ons via het Zoekmachinetestblog op de hoogte.

Iemand al verrast door de uitkomsten bij bepaalde termen?


Geplaatst in

DelenEr zijn 15 reacties op dit artikel

 • Staan de resultaten altijd in dezelfde volgorde? Dus als je een keer gekeken hebt weet je al welke resultaten van welke engine komen. Lijkt me nogal een suf 'onderzoek' dan.

  geplaatst op
 • De volgorde is random.

  geplaatst op
 • MSN.. bij de eerste 3 zoekopdrachten.. ;)

  geplaatst op
 • Hmm . . .
  3 keer en geen Google.

  geplaatst op
 • Ik denk dat er veel mensen verdwaasd kijken als voor de zoveelste keer verschijnt dat ze op Yahoo stemden. Hij is wel leuk, alleen jammer dat my baby er niet tussen staat... :-(

  geplaatst op
 • Opmerkelijk vind ik dat Yahoo als enige Google als eerste resultaat geeft voor de zoekterm zoekmachine.

  Schrikbarend blijven de Ilse-reultaten: Ilse zelf op 1 zetten en daarna vooral SEO..

  geplaatst op
 • "Tot nu toe werd tevens de resultaten ook steeds in dezelfde volgorde Ilse, Google, Yahoo! en MSN getoond, hetgeen mij niet zo slim lijkt gezien het onderzoek."

  Dat moet toeval zijn, Erik :) Er is nog wel een klein bugje met de resultaten; nadat je hebt gestemd verandert de volgorde van de rijen nog een keer. Overigens staan bij de resultaten vervolgens de namen van zoekmachines wel gewoon op de goede plek, maar dat kan dus wat verwarrend werken :)

  geplaatst op
 • Ilse is echt hilarisch. Heeft niets maar dan ook helemaal niets met zoeken of zoekmachines te maken.

  geplaatst op
 • Heb Ilse ook nog niet gehad als winnaar...
  Meestal Google en af en toe Yahoo en MSN. Ben eigenlijk het meest benieuwd naar wat Google en Yahoo scoren.... Zowieso benieuwd naar de resultaten..

  geplaatst op
 • @Ruben: Goed te horen dat die volgorde toch random is. Ik had blijkbaar gewoon pech een aantal keren achter elkaar dezelfde volgorde te krijgen. Loopt het een beetje? Krijg je inmiddels voldoende traffic? Zoals je merkt is iedereen erg benieuwd naar de resultaten, dus ik neem aan dat je binnenkort uitgebreid verslag doet!

  geplaatst op
 • oke. Zoekmachine test zet resultaten naast elkaar en geeft antwoord op de vraag welke de "beste" is. Wat is goed, wat is een relevant antwoord van een zoekmachine? En, wel eens nagedacht hoe je een informatiebehoefte die in iemands hoofd zit, "het best" kan vertalen?

  En... hoe werkt de zoekmachinetest.nl site? Gebaseerd op een ander, maar welke belangrijke andere aandachtspunten hebben ze genomen; en welke uitgangspunten over relevantie?

  Voor een betrouwbaar vergelijkend warenonderzoek mag daar best wat meer openheid over komen. Welke weging wordt er bijv. gegeven aan zoektermen die uit de verschillende zoekmachines komen, hoe komt die weging tot stand? enz enz.

  geplaatst op
 • fritspiket: Op de pagina "Over Zoekmachine Test" (http://zoekmachinetest.nl/over-zoekmachine-test/) vind je de uitleg over hoe de website werkt. Onze resultaten komen direct uit de zoekmachines, zonder enige filtering. De weging komt tot stand door de keuze van de gebruikers, die zit dus in je eigen hoofd.

  Als je meer info wil hebben, mail of reageer gerust op ons weblog.

  geplaatst op
 • Voor mij is inmiddels duidelijk wat de beste zoekmachine is ;-)
  http://zoekmachinetest.nl/search/marketing weblog

  geplaatst op
 • Denk dat Yahoo! toch veel stemmen gaat krijgen ;)

  geplaatst op
 • Ruber Timmerman 'verklapte' tijdens de derde businessblogmeeting vanmiddag dit eerste (tussen)resultaat.

  Aantal uitgebrachte stemmen: 10.507.
  Verdeling over de 4 zoekmachines:
  Google 35%, Yahoo 29%, MSN 24% en Ilse 13%.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.