1 op 5 internetgebruikers bezoekt weblogs

1 op 5 internetgebruikers bezoekt weblogs

Nadat eerder Netpanel haar onderzoeksresultaten publiceerde, heeft nu ook RM Interactive onderzoek gedaan naar het gebruik van weblogs in Nederland. Daar waar Netpanel haar resultaten baseerde op 873 internetgebruikers, heeft RM Interactive 2.500 internet-gebruikers geinterviewd.

Goed om te zien is dat het aantal internetgebruikers dat weblogs bezoekt, overeenkomt met de eerdere resultaten: 20% tegen 23% in het eerdere onderzoek (binnen betrouwbaarheidsmarge). Op een totale populatie van ca. 10 miljoen internetgebruikers betekent dit ca. 2 miljoen bezoekers van weblogs.

Circa 10% heeft nog nooit van de term weblog gehoord en 40% kent wel het woord maar heeft geen idee wat er mee bedoeld wordt. Oftewel 1 tot 4 miljoen internetgebruikers weet niet of nauwelijks van een weblog is.

Circa 2% van de internetgebruikers levert (wel eens) een bijdrage aan een weblog. Dit zou betekenen dat de aktieve webloggers (posters en reageerders) ca. 200.000 internetgebruikers betreft.

Volgens de bezoekers van de weblogs zijn er een aantal randvoorwaarden voor een aantrekkelijke weblog:

1. leuke schrijfstijl
2. als eerste nieuwtjes brengen
3. elk dag nieuwe postings
4. leuke links (naar filmpjes, foto’s, sites, etc)
5. veel reacties op postings

Het zijn vooral jongeren en hoogopgeleiden die weblogs bezoeken; het aantal mannen en vrouwen blijkt nauwelijks te verschillen.

Opnieuw is niet bekend hoe het onderzoek is uitgevoerd en wat er aanvullend aan onderzoeksvragen is meegenomen. Evert, hoe en wat is er nog meer onderzocht en waar kunnen we het gehele rapport vinden?

Bronnen:
Marketingfacts
DutchCowboys


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • Op onze site www.computeridee.nl hebben we momenteel een poll draaien met daarop de vraag of en zo ja hoe vaak men weblogs bezoekt. Dit is de tussenstand:
  Bezoekt u wel eens weblogs?
  Volgens recent onderzoek bezoekt 25% van de Nederlanders wel eens weblogs. U ook?

  Ja, iedere dag 169 stemmen 12%
  Ja, iedere week 96 stemmen 7%
  Ja, een paar keer per maand 84 stemmen 6%
  Ja, maar heel af en toe 255 stemmen 19%
  Nee, nooit 715 stemmen 54%

  Reguliere blog-bezoekers zijn nog in de minderheid, maar 12% die al zegt " dagelijks", dat vind ik erg hoopvol.

  geplaatst op
 • @Anne: je bedoelt waarschijnlijk de online Nederlanders . . .
  dat scheelt een jas. en dat met dit weer.

  geplaatst op
 • Dank voor de update Anne!

  geplaatst op
 • @ hml; hoeveel % vd nederlanders is tegenwoordig online? gokje = 50%. 960.000 (12% van 8.000.000) dagelijkse bloggers vind ik best veel voor een relatief nieuw 'medium'!

  geplaatst op
 • @Jorrit: zoals ik al aangaf, het aantal internetgebruikers in Nederland is ca. 10 miljoen (hoger dus dan 50%)!

  geplaatst op
 • @anne, welke doelgroep? Mn moeder gaat echt niet naar blogs, maar jonge mensen wel denk ik :)

  geplaatst op
 • Leuk onderzoek...ben ook wel benieuwd hoeveel mensen uit beroepsgroepen weblogs lezen. Van journalisten al een onderzoek gezien...weet iemand of er al een onderzoek gedaan is onder (i) marketeers?

  geplaatst op
 • Recentelijk zijn inderdaad ook cijfers voor marketeers (ca. 15%) en journalisten (ca. 50%) gepubliceerd.

  geplaatst op
 • haha...als er 85.000 marketeers zijn, zou 15% die weblogs lezen betekenen dat er plus minus 12.000 marketeers weblogs zouden lezen...heb je een aardig marktaandeel met de 4600 bezoekers van MF ;-)

  NB: geeft ook aan wat nog de groeipotentie is!!

  geplaatst op
 • @Jorrit: bij STIR gaan we uit van 9,5 miljoen Nederlanders van 13 jaar of ouder die online zijn. In de poll van Anne geeft 54% aan nooit een weblog te bezoeken, dat betekent 46% wel eens (ik mis nog 2% in het staatje van Anne). Dat is een stuk hoger dan de eerder genoemde 25%. Ongeacht de betrouwbaarheid van beide cijfers is er wel een logische verklaring voor gezien de doelgroep van computeridee. Ik blijf erbij dat een belangrijk deel van de online populatie niet weet wat een weblog is, maar daar toch regelmatig vertoeft. Deze mensen geven dan 'nooit' als antwoord omdat ze de term niet kennen.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.