19 procent Nederlandse dagbladen biedt RSS-feeds

19 procent Nederlandse dagbladen biedt RSS-feeds

In de VS bieden 83 van de 1178 dagbladen een RSS-feed aan (7%). In Nederland ligt dit percentage hoger: 7 van de 37 dagbladen bieden op dit moment een RSS-feed (19%). Dit zijn het Algemeen Dagblad, BN/DeStem, De Telegraaf, de Volkskrant, het Reformatorisch Dag-blad, Sp!ts en Trouw. Opmerkelijk dat het NRC Handelsblad en de diverse dagbladen van Wegener nog steeds geen RSS-feeds aanbieden.

Update: Naar aanleiding van een reactie van Frank Meeuwsen (zie comments), is het regionale dagblad BN/DeStem toegevoegd aan het lijstje. Daarmee komt het percentage uit op 19% aanbieders van RSS.


DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • En denk ook eens aan de regionale bladen zoals BN/De Stem die ook al RSS aanbieden. Wegener is een slag aan het missen lijkt me. Of kijken ze kat uit de boom?

  geplaatst op
 • Ik denk niet dat ze slag aan het missen zijn; over welk deel van de online lezers hebben we het nu eigenlijk? Uit onderzoek van Pew blijkt dat in de VS 5 procent van de internetgebruikers ook RSS gebruikt. In Nederland ligt dat percentage vermoedelijk lager; eerder schatte ik dit aantal op 2 procent (iemand hardere cijfers?). Dit gaat echter veranderen als Microsoft deze zomer blijkt een RSS-reader te hebben geintegreerd in Internet Explorer 7. Dan heeft ineens een significant deel van de internetgebruikers toegang tot RSS. Wegener en NRC (maar ook Planet als online uitgever) zouden dan de slag om de online lezer wel eens kunnen missen.

  Welke regionale bladen, naast BN/De Stem, hebben ook RSS-feeds?

  geplaatst op
 • Als webmaster van de online krant www.blikopnieuws.nl ben ik van mening dat RSS het helemaal gaat maken wat betreft nieuws en internet. Mensen willen s'ochtends in de 1 oogopslag kunnen zien wat er speelt op het gebied van nieuws en RSS is een mooie oplossing daarvoor.

  Ook met de waarschijnlijk toekomstige integratie van RSS in IE7 krijgt het gehele fenomeen een 'boost' en zullen meer kranten de feeds gaan aanbieden.

  Ook is het mogelijk om advertenties achter te laten in de RSS-feeds. Dus een extra bron van inkomsten van deze nieuwe technologie.

  geplaatst op
 • Niels, mbt de RSS-aggregators (of koppensnellers), ik vermoed dat er daar uiteindelijk maar een beperkt aantal van overblijven in Nederland. Ze groeien op dit moment naar elkaar toe vwb aanbod (en functionaliteiten). Wat denk jij?

  Het adverteren in de RSS-feeds staat helemaal nog in de kinderschoenen. Heeft iemand uberhaupt enig idee wat de ervaringen zijn van tekst- of banneradvertenties in RSS-feeds? Mijn eerste ervaringen, en dan heb ik het over een bron met 700+ RSS-subscribers en dagelijks 10,000+ hits, is dat de CTR op tekstadvertenties bedroevend laag is. Logisch ook, RSS-feeds zijn bedoeld om snel nieuws te scannen. Erg veel belangstelling voor commerciele uitingen zullen er dan niet zijn. Maar ik laat me graag overtuigen als anderen andere ervaringen hebben!

  geplaatst op
 • Voor dit moment staat RSS nog in kinderschoenen. Ik merk in mijn eigen omgeving dat de ervaren internetters weten wat het is en de voordelen ervan kunnen noemen, maar een heel groot deel vraagt zich werkelijk af wat RSS eigenlijk is.

  Datzelfde geldt ook voor de mogelijkheden van RSS. Bij RSS denk je meteen aan nieuwskoppen, maar je ziet nu ook al hier en daar initiatieven wat betreft andere toepassingen. Films op TV, marktaanbiedingen, het weer van Piet Paulusma enz.

  Maar de komende maanden/jaren denk ik dat RSS een grote stap voorwaards gaat maken. IE7 zal zeker daarmee helpen (mochten ze het integreren) en als je ziet hoe snel weblogs zijn gegroeid, zie ik de toepassingen en bruikbaarheid van RSS ook groeien.

  Als je kijkt naar dat er nu flink wordt geadverteerd op populaire weblogs (Flabber bijv.) zie ikzelf persoonlijk ook mogelijkheden voor RSS. Goed mogelijk is dat bijv Wehkamp of Free Record Shop RSS-feeds gaat aanbieden met de nieuwste koopjes. Als RSS geintegreerd is bij de gemiddelde internetters zie ik dus zeker mogelijkheden voor adverteer-inkomsten van een nieuwssite, alleen moet de toekomst het uitwijzen.

  geplaatst op
 • Ook voor de Duitse markt is het RSS-aanbod onder dagbladen in kaart gebracht (op dit moment 35 dagbladen met RSS-feeds):

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.