Zo beïnvloedt budget je videocontent
“Wie niet investeert in creativiteit, krijgt altijd dezelfde video”
Natuurlijk: wie meer budget tot zijn beschikking heeft, is in staat om geliktere videocontent te maken. Maar betekent minder budget dan ook automatisch een slechte video? Nee. Het bepaalt vooral op welk moment je creatief kan zijn: voor de draaidag of voor de camera.
Wat is het verschil in video’s die met verschillende budgetten zijn gemaakt? Hoeveel is het filmen met een goede camera waard? En betekent meer geld ook automatisch meer creativiteit? Met die vragen gaan videomakers Dann, Trevor en Chris van videosoftwareproducent Wistia in hun documentaire One Two One Hundred op pad. Bekend met budgetten tot 10.000 dollar, is het bedrijf benieuwd hoe een grote producent budget besteedt. En dus maken ze samen met Sandwich, dat video’s schoot voor Airbnb, Slack en Uber, drie video’s als reclame van hun nieuwe product Soapbox: eentje van 1000, eentje van 10.000 en eentje van 100.000 dollar.
Creativiteit
Ook bij FJ hebben we verschillende klanten met dito budgetten. Van een animatievideo van 3.500 euro tot een complete campagne van 40.000 euro: we doen het allemaal. Het verschil in het budget zit hem vooral in de uren die we vrij kunnen maken om creativiteit te laten groeien. Heb je daar weinig tijd voor, dan kun je niet op zoek naar nieuwe werkwijzen en inzichten, maar zul je je, omwille van tijd, moeten beperken tot wat je al eerder hebt gedaan. En dat is zonde, want juist door te investeren in creativiteit zorg je dat je je klant verrast.
“Het is niet automatisch zo dat een video van minder budget, minder oplevert”
Toch is het niet automatisch zo dat een video van minder budget minder oplevert: het maakt je ook creatiever, je roeit met de riemen die je hebt. Dit geldt dan vooral voor de zichtbare kosten als apparatuur en manuren. Dit is ook iets wat je ziet in de documentaire van Wistia. Medewerker Claude is regisseur, acteur en beeldbewerker in een. De camera is zijn iPhone 10, van een verdere crew of extra lichtapparatuur ontbreekt ieder spoor. Een nadeel? Claude ziet het meer als een uitdaging. Zijn tip voor een klein budget? “Bedenk eerst alles wat je je niet kunt veroorloven en werk dan vanuit die beperking.”
Tegelijkertijd merk je dat in onzichtbare kosten als creativiteit en het bedenken van een plan budget juist wél het verschil kan maken. Wie veel geld spendeert, kan meer investeren in de draaidag. Zo hadden we voor onze manifest film van 30.000 euro 100 uur de tijd om beeldtaal, art direction en lenzen te testen. Hadden we dat niet gehad, dan waren er andere keuzes gemaakt in belichting en de studio.
Waar creativiteit in de goedkoopste video van Wistia ontstaat tijdens het draaien, merken de makers van Sandwich dat het tijdens de duurdere draaidagen vooral van belang is om heel strak aan het script vast te houden. Aan de video van 10.000 dollar werken de medewerkers van Sandwich en een paar freelancers, maar in de duurste commercial doen acteurs het werk. “Alles wordt van tevoren doorgesproken en tot in de puntjes geregeld. Alles móét in een dag opgenomen worden, want iedereen nog een dag inhuren kost enorm veel geld”, legt regisseur Claude uit.
“Bedenk eerst wat je je niet kunt veroorloven en werk dan vanuit die beperking”
Mensen
Het is grootste kostenpost in de documentaire: de mensen. Al heb je nog zoveel geld: is je crew niet goed, dan maakt het allemaal niet uit. Sandwich kent een grote groep van vaste medewerkers en freelancers, waar ze precies van weten waar deze mensen goed in zijn. Dat kost ook wat: in de documentaire blijken werknemers en freelancers de grootste kostenpost. In de duurste video gaat bijvoorbeeld 12.000 dollar op aan medewerkers die de voorbereiding doen, nog eens 24.000 wordt besteed aan medewerkers op de opnamedag. De creativiteit van zo’n team: dát is uiteindelijk waar de klant voor betaalt. Wie niet investeert in creativiteit, krijgt uiteindelijk altijd dezelfde video.
Klanten van onze webwinkel zitten juist wél te wachten op een herkenbaar format voor hun productreview-video’s. Men weet waar de 360° de close-up en cta mag verwachten. Net als veel TV programma’s is herkenbaarheid en herhaalbaarheid een voordeel.
Sterker nog; men is gewend dat zowel spelprogramma’s maar ook nieuws(journaal) een vaste opbouw kennen.
Voor een one-off video is creativiteit fijn maar in veel gevallen stelt het de kijker danwel de klant gerust dat men weet waar ze aan toe zijn 🙂