Zes video-apparaten per huishouden

14 maart 2022, 14:00

‘NMO Mediatrends telde gemiddeld 2,2 videostreamingdiensten per huishouden van drie personen of meer’

In deze Week van Koot onder meer aandacht voor de top 50 experimenten van 50 verschillende merken in beauty om meer conversie te genereren, voor de Clubhouse-concurrent die Amazon deze week lanceerde: Amp en voor DAO’s, die ook wel worden beschreven als ‘financiële flashmobs’ of ‘groep chats met bankrekeningen’, die behoren tot de snelgroeiende delen van het crypto-ecosysteem.

Gert Koot schrijft het wekelijks van zich af: álles wat hem en het vak bezighoudt in de wilde wereld van branding, media en entertainment. Koot werkte ruim twintig jaar bij verschillende reclameadviesbureaus en was ook een tijd marketingdirecteur. Sinds een aantal jaar heeft Koot zijn eigen adviesbureau onder de naam Branded Entertainment en adviseert over nieuwe en digitale media. Als docent is hij onder meer verbonden aan SRM en NIMA. In deze rubriek op Marketingfacts bespreekt Koot ‘wat moet worden besproken’.

#1 Benedict Evans

Donderdag 20 maart organiseerde Google zijn Fast-Track. Een onlinebijeenkomst waar de specialisten van Google hun kennis delen met de kijkers. Naast presentaties over YouTube, Search ad’s en retail was er ook een interessant verhaal van Benedict Evans. Die komt regelmatig voorbij in de deze update maar nu kan je ook even naar hem luisteren. Duurt maar een kwartiertje dus doet geen enorm beroep op je agenda. Een groot gedeelte van zijn verhaal was al te vinden in zijn jaarlijkse trends update maar wel zo fijn dat je nu de woorden en duiding bij de slides kunt beluisteren. Alle presentaties zijn hier te bekijken en een groot gedeelte van de slides van Benedict vind je op zijn site.

#2 A/B test

Vaste zoekbalk. Geen verzendkosten. Een promotiebanner toevoegen om het winkelmandje te vergroten. Er zijn miljoenen manieren om je website te optimaliseren en meer conversies te genereren. AB Tasty verzamelde de top 50 experimenten van 50 verschillende merken in beauty, reizen, horeca, mode, retail, non-profit en meer. En het is gratis beschikbaar. Altijd handig als iemand ze voor je op een rijtje heeft gezet.

#3 NMO

Deze week publiceert het Nationaal Media Onderzoek (NMO) voor het eerst de “NMO Mediatrends”. Een opvolger van de Media Standaard Survey (MSS) dat tussen 2014 en 2018 werd uitgevoerd in opdracht van SKO, NLO, NOM en VINEX. NMO Mediatrends is binnen het nieuwe NMO de bron als het gaat om de samenstelling van doelgroepen en het bezit en gebruik van de vele devices. Enkele opmerkelijke bevindingen zijn: Het aantal video apparaten waarmee videocontent wordt geconsumeerd is inmiddels opgelopen tot ruim zes per huishouden. NMO Mediatrends telde gemiddeld 2,2 videostreamingdiensten per huishouden van drie personen of meer. Netflix lijkt hierbij veruit favoriet gevolgd door Videoland. Voor radio geldt in grote lijnen hetzelfde als voor televisie. De jongeren hebben een grotere voorkeur voor de streamingdiensten ten opzichte van de ouderen, maar live radio blijft net als live televisie een groot aandeel houden in het luisteren. Spotify is met 48% de grootste muziekdienst, gevolgd door YouTube Music met 12%. De kranten en nieuwsmerken hebben de beste papieren als gekeken wordt naar de frequentie waarmee deze online gebruikt worden. Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan dagelijks online nieuws en/of kranten te lezen. De tijdschriften daarentegen kennen een relatief lage online consumptie. Zo’n driekwart van de populatie leest nooit een tijdschrift online.

#4 AMP

Amazon lanceerde op 8 maart zijn Clubhouse-concurrent: een nieuwe app genaamd Amp die meer gaat over het luisteren naar muziek dan over zitten en chatten. Iedereen die zich aanmeldt, kan zijn eigen liveshow hosten, compleet met de mogelijkheid om “tientallen miljoenen nummers” van de grote drie platenlabels en “een lange lijst” met indies te streamen, zegt Amazon. Iedereen kan nu een “radio-DJ” worden, die een afspeellijst kan programmeren en met luisteraars en gasten kan praten en chatten. Het is niet noodzakelijk om een abonnement af te sluiten want iedereen kan naar volledige nummers luisteren zolang ze zich maar aanmelden voor Amp. Wat vooralsnog gratis is. Momenteel alleen nog toegankelijk voor iedereen met een iOS service.

#5 TikTok SoundOn

En we blijven nog even in de muziek. Want ook TikTok komt met een muziek platform. Niet geheel onbelangrijk want TikTok heeft al een enorme invloed in de hedendaagse muziekindustrie. Nummers die populair zijn in de app vinden vaak hun weg naar de top van de hitlijsten. Nu lanceert het bedrijf zijn eigen muziekmarketing- en distributieplatform: SoundOn. Met dit nieuwe platform kunnen artiesten hun muziek rechtstreeks uploaden naar TikTok en naar de eigen muziekstreamingservice Resso van moederbedrijf ByteDance. TikTok zegt dat SoundOn voor onbeperkte tijd 100% van de royalty’s aan muziekmakers zal betalen op platforms die eigendom zijn van ByteDance. Dit omvat distributie naar TikTok; plus Resso in Brazilië, Indonesië en India; en naar de video-editor-app van ByteDance en CapCut.

#6 Lemonade

Het nieuwe verzekeren. Het was al een revolutie in verzekeringsland. Ze noemen het zelf Polis 2.0. Verzekeren in seconden. Uitbetalen in minuten. En het overgebleven geld wordt overgemaakt naar een goed doel dat je zelf bepaalt. Maar ook de website en het taalgebruik is volledig nieuw en anders. Letters in chocolade corps (zo grappig) en ook nog eens alles online. Sinds kort ook in Nederland. Maar lees vooral deze analyse over de tone-of-voice. Absoluut onderscheidend. Ik weet niet of ze echt alle beloften kunnen waarmaken maar het laat maar zien dat een presentatie met gebruik van taal het verschil kan maken.

#7 Oda

Oda is de populairste online kruidenier in Noorwegen (voorheen bekend als Kolonial.No). Oda wil zijn CO2-uitstoot in 2025 halveren om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. De voor de hand liggende aanpassingen in verpakkingen en transport blijken echter niet voldoende om dit doel te realiseren. De echte verandering is de consumenten andere, duurzamere producten te verkopen. Dus introduceerde Oda de klimaatbon (een kassabon met informatie over het klimaat). Op de klimaatbon is te zien wat de CO2 footprint is van al je aankopen. Oda heeft de CO2-uitstoot van alle producten beoordeeld en gegroepeerd in vier verschillende categorieën: laag, gemiddeld, hoog en zeer hoog.

#8 Friends with Benefit

We hebben het al eerder besproken. De combinatie van Crypto en tokens gekoppeld aan een DAO. Friends With Benefit is zo’n combinatie. En best nog wel een populaire ook. Het is een gedecentraliseerde autonome organisatie, een soort digitale coöperatie die cryptocurrency-tokens gebruikt om de toegang te coördineren, betalingen te doen en te stemmen over groepsbeslissingen. DAO’s, die worden ook wel beschreven als “financiële flashmobs” of “groep chats met bankrekeningen”, behoren tot de snelgroeiende delen van het crypto-ecosysteem. De grootste DAO’s hebben duizenden leden en sommigen beheren cryptocurrency ter waarde van miljarden dollars. Friends With Benefit is niet de grootste DAO, maar het is wel een van de meest bruisende geworden. Het heeft bijna 6.000 unieke tokenhouders, waaronder muzikanten als Erykah Badu en Azealia Banks. Vorig jaar haalde het $ 10 miljoen op van investeerders zoals de durfkapitaalfirma Andreessen Horowitz in een financieringsronde die het op $ 100 miljoen waardeerde. Lees alles over Friends with Benefit in dit verhaal van NY Times.

#9 Opportunities in the Metaverse en Web3

De Real Fake nieuwsbrief die je iedere maandag in je mailbox kunt ontvangen houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom synthetische media, deepfakes, nepnieuws, complottheorieën, memes, internetcultuur, Generatie Z en Alpha, crypto, verhalende economie, virtuele mensen, CGI-influencers, vTubers, NFT’s, DAO’s, VR, Web3, de Creator Economy en de Metaverse. Zo, dat is nog eens een zin! In de editie van 21 februari werd er aandacht besteed aan een tweetal rapporten van niet de minste financiële instellingen. J.P. Morgan en Goldman Sachs. Voor de beeldvorming kan het geen kwaad als je meer wilt weten over de mogelijkheden van The Metaverse (J.P. Morgan) en Web 3 (Goldman Sachs) deze rapporten eens rustig door te nemen.

#10 Decentralised Identity

En tot slot nog een begrip wat straks vaker voorbij gaat komen. Je herkent vast wel dat je steeds meer pas een rekening of account kan openen als je identiteit is gecontroleerd. Tegenwoordig is het niet vreemd als je dat moet doen met een kopie van je paspoort, selfies of zelfs het opnemen van een video. Maar dat kan beter. Door het vastleggen van je digitale identiteit op de blockchain. Met een mooi woord noemen we dat de gedecentraliseerde identiteit. In dit verhaal van Microsoft wordt uitgelegd wat een decentraliseerde identiteit is. Maar wat is makkelijker dan een demo gebruiken die eigenlijk precies laat zien wat het is en hoe het werkt. In deze demo van Animo kan leer je binnen enkele minuten de toepassing begrijpen en snap je waarschijnlijk ook direct de voordelen.

# Podcast van de Week

Audio agency Airborne selecteert elke week een bijzondere audioproductie. Deze keer is het “Rule Benders” van Samsung.

Bij de introductie van deze opbouwbare modellen wilde Samsung in Australië eind vorig jaar op zoek naar een verdiepende laag die aansloot bij de campagne. Ze kwamen uit bij Acast: een Zweedse ‘one-stop-shop’ voor podcasts. Een telefoniemerk dat een nieuw model onder de aandacht brengt en daarbij een podcast wil inzetten: dat zou verschrikkelijk slecht kunnen aflopen, met veel te lange informercials over hoe geweldig de Galaxy Fold 3 is. De podcast Rule Benders kiest gelukkig voor een andere, veel creatievere aanpak. Het uitgangspunt is ‘bending the rules’. In de podcast worden ‘rule benders’ geïnterviewd: mensen die dezelfde mindset hebben als Samsung en eveneens geen genoegen nemen met bestaande regels. Leuke vondst is dat de titels de regels zijn die de geïnterviewden hebben weerlegd, zoals ‘Models Can’t Be Overweight’ of ‘You Can’t Make An Album In Your Bedroom’. Vervolgens horen we een leuk, onderhoudend gesprek met bijvoorbeeld een voluptueus model of een tienerartiest die een compleet album heeft gemaakt op haar slaapkamer.

Luisteren naar “Rule benders” kan met deze handige afspeellijst op Spotify. Waar je ook alle andere Podcasts van week kunt vinden.

Het Nieuws van de Week op Clubhouse

Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Iedere zondag om 09.00 uur op Clubhouse. Onder de bevlogen moderatie van Bianca Groot. En Jeroen de Bakker als tafelheer. Natuurlijk ook weer de gesproken column van Tino Stuij.

Co-auteur van het handboek 'Marketingcommunicatie in 14 stappen'. PIM studieboek van het jaar in 2018. Columnist voor Adformatie. Docent bij SRM en NIMA. Publiek spreker over Marketingcommunicatie alsmede trends en ontwikkelingen in het Marketingcommunicatie en communicatielandschap. Consultant voor diverse organisaties.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!