Welke RSS-reader gebruik jij?

8 januari 2005, 07:59

Gebruik RSS-reader op MarketingFacts

Al een tijdje volg ik het gebruik van de RSS-readers die lezers van dit weblog gebruiken. RssReader blijft met 32,7% de absolute favoriet gevolgd door Bloglines (22,7%) en FeedReader (7,3%). Opvallend is de opkomst van Firefox Live Bookmarks(4,6%).

Na een terugval tijdens de kerstvakantie, lijken de RSS-gebruikcijfers voor dit weblog weer toe te nemen evenals het doorklikgedrag. Cruciale vraag blijft natuurlijk wanneer RSS definitief zal doorbreken bij het grote publiek.

Aantal unieke RSS-gebruikers per dag op MarketingFacts

Na een terugval tijdens de kerstvakantie, is het aantal unieke RSS-lezers weer toegenomen tot een max. van 620 per dag (op 5 januari). Daarmee ligt het aandeel lezers dat gebruik maakt van RSS op ca. 30 procent. Dit percentage ligt beduidend hoger dan het aandeel RSS-gebruikers onder de gemiddelde internetgebruiker. In de VS wordt dit aandeel op 5 procent geschat; in Nederland ligt dit percentage lager (zelf schat ik dit aandeel op ca. 2 procent).

Doorklikgedrag RSS-lezers op MarketingFacts

Ook het doorklikgedrag blijft toenemen en ligt op dit moment op gemiddeld 4,1 procent. Het is nog niet duidelijk waarom dit gedrag toeneemt in de tijd. Enerzijds kan dit worden veroorzaakt door de betere keuze voor titels van de berichten (waardoor lezers sneller doorklikken), anderzijds lijkt ook het gedrag van de RSS-lezers te veranderen.

Al eerder deed ik de voorspelling dat RSS dit jaar definitief zou doorbreken. Naast de integratie van RSS-readers in browsers als Firefox, MacOS en wellicht binnenkort ook Microsoft Internet Explorer, zijn de belangrijkste randvoorwaarden om echt door te breken bij het grote publiek:

  • Naamgeving
    De afkortingen RSS en XML zijn te technisch en zeggen de gemiddelde internetgebruiker helemaal niets. Men zal met een beter alternatief moeten komen zoals webfeeds of live bookmarks (Firefox).

  • Manier van abonneren
    Alhoewel de oranje RSS- of XML-button wel de aandacht trekt van een websitebezoeker, is het menig bezoeker niet duidelijk wat je nu moet doen. Klikt men op de button (of in voorkomende gevallen op een link), dan krijgt men een pagina vol met technische code op het scherm dat menig internetgebruiker afschrikt. Er zal dus een proces moeten komen zodat na klikken op de button de feed automatisch wordt toegevoegd aan de RSS-reader.
  • Toepassingen
    Op dit moment wordt RSS nog vooral ingezet voor het aanbieden van nieuwsfeeds. Leuk voor de nieuwsfreaks maar de gemiddelde internetgebuiker zit niet tewachten op een continue stroom van nieuwsberichten. Er zullen dus meerdere zinvolle RSS-applicaties moeten komen wil de gemiddelde internetgebruiker overgaan tot gebruik van RSS. Denk daarbij aan alertservices voor files, weersberichten, wijzigingen rentestanden, aanbiedingen (van favoriete shops), etc.

Zie voor discussie over de randvoorwaarden ook de column van Eric Peterson, analist bij Jupiter Research.

To be continued…

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

    Hans

    Zelf gebruik ik Bloglines, omdat ik op meerdere plaatsen mijn feeds lees. En met een offline reader zoals rssreader wordt dat een probleem. Ik heb geen zin om postjes 2x te lezen.


    8 januari 2005 om 10:26
    Anders

    Ik heb ook een bloglines-account, maar de zoekmogelijkheden daarin vind ik een ramp en de . Ik gebruik het dan ook nauwelijks. Offline gebruik ik SharpReader, vooral omdat het prettig snel werkt. Voor meer functionaliteiten zal ik binnenkort wel op zoek gaan naar een ander programma.


    8 januari 2005 om 13:07
    media

    Ziet er goed uit Eelco; mis wel marketingfacts en de mogelijkheid om een bron toe te voegen. Haak ik al weer snel af moet ik zeggen 😉


    29 augustus 2005 om 18:16
    Arnoud

    Ziet er strak uit! En naast Marketingfacts mis ik WebDrain natuurlijk. Grappig dat Frankwatching en DC er wel weer tussenstaan…


    29 augustus 2005 om 19:04
    janm

    Firefox is bij mij een paar minuten bezig om de pagina te laden. Ik heb het maar opgegeven.


    29 augustus 2005 om 20:57
    Anja

    Ik ben erg benieuwd hoe het nu, zo’n 3 jaar later, voor staat, hebben jullie daar zicht op?


    14 maart 2008 om 12:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!