Welke kleine Nederlandse dotcoms gaan het maken?

Welke kleine Nederlandse dotcoms gaan het maken?
, Dimmle
@andersfloor

De bubble groeit en bloeit als nooit tevoren. In Silicon Valley en omgeving gaan sites als MySpace en YouTube voor onnoemelijk grote bedragen over de toonbank maar ook in Nederland rinkelt de dotcomkassa als vanouds. Uitgevers en investeerders participeren in weblogs en datingsites, banken nemen huizensites over, Amerikanen kopen Nederlandse sites als world66.com.

Ik wil het nu even tot de wat kleinere, Nederlandse markt beperken. Stel, je had een kwart miljoen op de plank liggen om te investeren in een Nederlandse dotcom. Even zonder rekening te houden met de vraag of de eigenaars of initiatiefnemers erop zouden wachten, waar zou je het geld in durven steken? Welk klein Nederlands initiatief wordt de next big thing?

(PS. Hou het leuk en gebruik deze discussie niet om je eigen ding te pluggen)


Geplaatst in

DelenEr zijn 28 reacties op dit artikel

 • Hmm, misschien moet je eens praten met deze man: http://www.webhostingtalk.nl/complete-websites-te-koop/106474-grote-sites-met-inkomsten-gezocht.html

  geplaatst op
 • Ja, da's maar afwachten natuurlijk he :-). Op Webhostingtalk kunnen ze bij de verkoop van domeinnamen soms dagen bakkelijken over vijf euro.

  Om zelf een aftrap te geven, ik zie persoonlijk Filmtotaal.nl vroeg of laat wel overgenomen worden door een uitgever. Ook het netwerk van buurtcommunities dat Nanon landelijk aan het uitrollen is, zou wel eens een goede voet aan de grond kunnen krijgen, en ik zie grote kansen voor een doorbraak van een restaurantgids als bv. Dinnersite.nl.

  geplaatst op
 • Ik denk dat FabChannel nog steeds er innovatief bezich is en ze lijken de goede mix van 'hot elements' in zich te hebben; Web 2.0 , rich internet, video content, wereldwijd publiek, uniek, etc.

  geplaatst op
 • Misschien het net gelanceerde nightbee?

  http://www.nightbee.nl

  Ziet er goed uit hoor. mag alleen nog wel iets uitgebreider.

  geplaatst op
 • Community-driven sites maken wat mij betreft een grote kans. Marketingfacts is daar een eenvoudig voorbeeld van maar er zijn sites die wij niet of nauwelijks kennen maar die toch tienduizenden bezoekers per dag trekken (denk aan http://www.pocketinfo.nl/).

  Ook de nieuwkomers in deze markt zoals het deze week door Eduard de Wilde gelanceerde Tocasa zou zo maar eens binnen een jaar kunnen uitgroeien tot een enorme moneymaker (net als zoekallehuizen.nl vandaag heeft laten zien).

  geplaatst op
 • Met een kick-off in 50 landen 1 December wordt het toch echt http://www.zooof.com

  geplaatst op
 • He, nu lees ik pas dat ik niet mag pluggen :), verwijder dan maar weer

  geplaatst op
 • Geen kleine dotcom, maar ik zie net dat de freakshow Ogrish.com (Nederlandse mede-eigenaar) overgenomen is door Liveleak. Ben benieuwd hoeveel geld er mee gemoeid is.

  geplaatst op
 • Wellicht tijd om Hyped weer op te poetsen Jeroen?

  geplaatst op
 • Voetbalzone.nl vind ik zelf een aardige site met erg veel goede content en erg veel hardcore bezoekers.

  geplaatst op
 • Het is inderdaad wel interessant wat er gaat gebeuren op het gebied van sportsites. Met name na de kennismaking met het fenomeneen webloggen zijn er in Nederland in recordtempo een aantal uitstekende voetbalsites opgezet of geprofessionaliseerd. Voetbalzone, FCUpdate.nl (uit de stal van F1racing.net), Voetbalcentraal.nl, Soccernews.nl etc.

  De gevestigde uitgevers als VI.nl, Sportweek zullen het vermoedelijk met jaloezie en argusogen aanzienTe meer daar steeds meer van deze sites inmiddels zoveel autoriteit hebben dat ze zonder veel moeite interviews met spelers, clubs e.d. kunnen regelen. Dat was een jaar of twee geleden echt nog het domein van de gevestigde sportpers. Maar goed, welke van deze voetbalsites een lucratieve overname zal meemaken? Ik zou het niet weten, daarvoor ligt het te dicht bij elkaar. Ik denk wel dat al heet wat uitgevers voorzichtig hebben lopen polsen bij dergelijke sites.

  geplaatst op
 • Het nog niet operationele IK-ZAG-JE.nl, met subdomeinnamen als IK-ZAG-JE-IN-DE-KROEG.nl, maakt tzt een grote kans. Met IK-ZAG-JE wordt een nieuwe manier van dating geintroduceerd en wordt het zien en gezien worden in de kroeg of bij de Albert Heijn een essentieel onderdeel van het uitje. Eerst "elkaar zien" en dan vinden via IK-ZAG-JE.

  geplaatst op
 • Dat zijn geen subdomeinnamen, Jack. Nog even oefenen op je businessplan.

  geplaatst op
 • Hm...

  Die opmerking van het "niet je eigen site pluggen" heeft vooralsnog weinig effect ;-).

  Verder lijkt me de omschrijving beter als je er:

  Welke kleine Nederlandse dotnls gaan het maken? ;-)

  geplaatst op
 • Ik kom persoonlijk veel op http://www.techzine.nl. Een ICT Community die nog steeds gezellig is en die waar voor mijn gevoel iedereen welkom is. Mensen met veel kennis als mensen die pas weinig kennis hebben van de ICT sector. Daarnaast hebben ze ook erg veel leuke content vindt ik. Volgens mij heeft Techzine ook veel bezoekers, maar dat weet ik niet precies.

  Ik denk in elk geval wel dat deze website zeker nog toekomst heeft en misschien wel een hele grote kan worden.

  geplaatst op
 • Hyped.nl zoekt zeker investeerders en/of partners! Nodig: nieuw design, nieuwe blogsoftware, en een goed verkoopteam. Wie durft?

  geplaatst op
 • @Jeroen Nieuw design, nieuwe blogsoftware en promotie rondom lancering hebben we vaker gedaan...

  geplaatst op
 • Beste Anders,

  Je schrijft: De bubble groeit en bloeit als nooit tevoren.

  Ik wil even de knuppel in het hoenderhok gooien. Zonder jullie dromen te willen verstoren. Je kunt met dit soort vragen kon wel eens een signaal hebben afgegeven, namelijk: het begin van het einde. Er komt een moment waarop steeds meer mensen zich gaan realiseren dat er teveel betaald wordt. Prijzen kunnen wel eens los komen te staan van reële opbrengsten.

  Investeerders kunnen misschien beter wachten totdat de boel weer in rustiger vaarwater is terecht gekomen of totdat jij schrijft: "was het maar zoals vroeger, weten jullie nog voor hoeveel YouTube is verkocht? Daar kun je wat van leren! Laat het jou niet overkomen". Pas dan kun je op je gemak gaan zoeken, tegen betaalbare prijzen.

  Goed weekend,

  Arnoud

  geplaatst op
 • DJTRX.COM . Open source dance muziek label. Zitten in Hilversum. Upload je tracks, laat andere producers stemmen en bij genoeg stemmen krijg je een online distri. contract.

  Ja, shameless plug i know.

  geplaatst op
 • Hmm een kwart miljoen is veel te weinig om ook maar een potje te breken ergens.
  Investment van 10 miljoen -> 250 miljoen verkopen is een beter idee.

  Een kwart miljoen brenkt je niet verder dan een paar maanden

  geplaatst op
 • Met een kwart miljoen bereik je niets? Dat is denken uit de oude school, en niet op de praktijk gebaseerd. Ik geloof niet dat Zoekallehuizen, Web-log, Startpagina, Gamer.nl, Cu2, Tweakers.net, Zylom etc meer dan een kwart miljoen hebben gekost voordat ze werden overgenomen. Let wel, een investering van 100.000 > 2,5 miljoen is hetzelfde rendement als 10 miljoen > 250 miljoen. Het zijn investeringen en kansen waar business angels m.i. te snel overheen kijken.

  Natuurlijk zijn er wel dotcoms van een grotere orde, maar ook partijen as Kieskeurig.nl en NationaleVacaturebank.nl hebben geen 10 miljoen gekost en hebben geen 250 miljoen opgeleverd. Nederland heeft bij mijn weten de concepten niet die een investering van 10 miljoen kunnen verantwoorden. Ik kan me tot nu toe één dotcom heugen die in die categorie geplaatst zou kunnen worden en dat is Marktplaats (voor 225 miljoen overgenomen door eBay).

  geplaatst op
 • Vergeet je de internet-datingbubbel niet? En Start2Date natuurlijk ;)

  geplaatst op
 • Wat denk je dat er met de nederlandstalige sociale bookmarking sites zoals tagmos en linklog gaat gebeuren?
  Gaat er éénwinnen, gaan ze op in het niets?

  geplaatst op
 • Ik geloof niet dat Zoekallehuizen, Web-log, Startpagina, Gamer.nl, Cu2, Tweakers.net, Zylom etc meer dan een kwart miljoen hebben gekost voordat ze werden overgenomen

  Precies Anders.. web uitgevers.. geen DotComs.
  En inderdaat marktplaats is er wel een.
  Om een echte dotcom te zijn heb je investments die je verder brengen dan.
  6 x 6.000 = 36.000 (bruto salaris per werknemer 3.000, dat is 2 keer voor de werkgever)
  36.000 x 8 = 288.000
  Kortom een halfjaar salaris voor een bedrijfje met 8 werknemers.

  PS: Kom je vrijdag nog? (Innovatie Overdracht Utrecht) Heb je al heel erg lang niet gezien?

  geplaatst op
 • Kan het toch niet laten:

  http://www.ticketscript.com

  Plug and Play ticket shop voor de online voorverkoop van e-tickets voor evenementen.

  De eerste organisaties zijn al over stag.

  geplaatst op
 • De top qua overnames van Nederlandse ondernemers met een website in NL die ik ken:

  Marktplaats +/- 225 miljoen
  Relatieplanet +/- 20 miljoen
  Startpagina +/- 13 miljoen
  Lexa +/- 11 miljoen

  Wie vult het lijstje aan?

  geplaatst op
 • @Daan
  Ik ken twee partysites die binnenkort online komen en waar ik dus de naam nog niet van kan noemen, die beter zullen scoren dan nightbee (de naam is wel leuk). Communitysites die gericht zijn op uitsluitend feesten per regio, virtueel chatten en real life samenkomen. Gouden formule!

  geplaatst op
 • De uitgaansgids Citynumbers.com is van Nederlandse makelij maar richt zich niet alleen op de Nederlandse bezoekers (slechts 35% van het totaal).

  Toeristen gebruiken de site om hun bezoek aan bijvoorbeeld Amsterdam voor te bereiden.

  Nog geen cummunity maar dit zit in de pijplijn. Zoveel plannen en zo weinig tijd ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.