Welke boeken neem jij mee op vakantie?

30 juni 2014, 12:30

Binnenkort begint voor een deel van Nederland alweer de zomervakantie. Voor mij altijd een moment om in een paar weken tijd weer eens helemaal bij te lezen. Net als in 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 en 2013 heb ik ook dit jaar weer een lijstje met boeken die ik de komende maanden wil gaan lezen of al heb gelezen en iedereen kan aanraden. Je ziet aan de lijst dat mijn persoonlijke belangstelling de laatste jaren is verschoven van digitale marketing naar de bredere impact van digitaal op de samenleving. En net als in de andere jaren hoor ik graag wat jíj leest deze zomer!

Mijn lijst voor deze zomer bestaat uit de volgende boeken.

Digitale lente

Het eerste boek dat ik deze zomer ga lezen en eigenlijk al te lang op mijn boekenlijst staat, is De digitale lente: De nieuwe wereld van het netwerktijdperk van Eric Schmidt en Jared Cohen. WikiLeaks en de Arabische Lente waren nog maar het begin, volgens de auteurs. Meer en meer zullen technologische ontwikkelingen de motor zijn achter veranderingen in maatschappij, politiek en bedrijfsleven. We krijgen als burger en klant meer invloed op overheid en industrie, maar onze privégegevens kunnen ook makkelijker misbruikt worden. De kansen om ons te ontwikkelen nemen toe, maar ook terroristen hebben het makkelijker dan ooit. Onze westerse rijkdom groeit, maar we zullen ook meer concurrentie krijgen van Azië en Afrika.

De digitale lente is volgens kenners een visionair boek over de voordelen én de gevaren van een wereld waarin iedereen altijd met elkaar verbonden is.

Kunstmatig van nature

In de maand van de filosofie stonden dit jaar de mens en techniek centraal waarbij vooral de vraag werd gesteld of de grens tussen deze twee nog wel zo scherp getrokken kan worden. De mens wordt immers steeds meer machine en machines worden steeds menselijker. Ontwikkelingen op het gebied van de robotica, neurowetenschappen en biotechnologie dwingen ons om de vraag te stellen wat eigenlijk nog het verschil is tussen mens en robot, tussen evolutie en innovatie, tussen natuurlijk en kunstmatig leven. In Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0 bespreekt hoogleraar filosofie van mens en cultuur Jos de Mul de betekenis van recente ontwikkelingen in de robotica, neurowetenschappen en biotechnologie voor ons zelfbegrip en dagelijks leven.

Sapiens

Door Sander Duivestein werd ik in de maand van de filosofie gewezen op Sapiens van Yuval Noah Harari. In Sapiens neemt de Israëlische hoogleraar ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we zo geworden als we nu zijn? Harari laat ons kennismaken met het meest dominante wezen op aarde: de mens.

Big Bang Disruption

Sander wees me ook op Big Bang Disruption: Strategy in the Age of Devastating Innovation van Accenture-analisten Larry Downes en Paul Nunes. Gevestigde bedrijven lopen groot gevaar. Met name de bedrijven die een uitgekristalliseerd proces of een specialistisch product hebben, kunnen zomaar ingehaald worden door een nieuwkomer op de markt, die met goedkope technologie of een ander proces dezelfde of zelfs hogere kwaliteit biedt. Dit is het proces van Big Bang Disruption. Downes en Nunes geven in het boek twaalf strategieën om een aanval van een nieuwkomer te pareren of voor te zijn. In de traditie van Michael Porter en Clayton Christensen beschrijft dit boek het nieuwe paradigma voor bedrijfsstrategie.

Exponential Organizations

Als we het hebben over een nieuwe paradigma voor bedrijfsstrategie, dan zie ik uit naar Exponential Organizations van Salim Ismail, Mike Malone en onze eigen Yuri van Geest.

Flat Army

Er is de laatste jaren, al dan niet terecht, steeds meer kritiek op de klassieke hiërarchische organisatievorm. Volgens de nieuwe management-denkers hebben netwerkorganisaties de toekomst. De vraag is alleen hoe je die zou moeten vormgeven. Menno Lanting, die binnenkort zelf met zijn nieuwe boek Olietankers en speedboten komt, wees me op het boek Flat Army. Creating an Connected and Engaged Organization van Dan Pontrefact. Volgens Pontefract moeten we naar platte(re) organisaties met minder managers, waarbij de rol van de managers wel belangrijker wordt. De manager moet mensen vooral inspireren en uitdagen. De zgn. flat army manager werkt volgens het door Pontefract genoemde CARE-principe: continuous, authentic, reciprocal en educating. Hij stimuleert samenwerking voortdurend, is authentiek, handelt vanuit het principe van geven en nemen en stimuleert tot leren.

The Second Machine Age

Menno wees me ook op The Second Machine Age, het nieuwe boek van Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee (auteurs van Race Against the Machine). Stel dat het Internet of Things slechts een tussenstap is naar een wereld van sociale media van machines. Waar machines, net zoals wij, elkaar op het internet opzoeken en allerhande informatie met elkaar gaan delen. Op eigen initiatief. En elkaars – en onze – metadata delen in centrale repositories. Beangstigend? Brynjolfsson en McAfee maken ons in The Second Machine Age duidelijk dat we optimistisch moeten zijn over de toekomst. Technische vooruitgang is ‘the only free lunch’ in onze economie en hoe sneller we die gratis vooruitgang omarmen, hoe meer plezier we er aan kunnen beleven.

Spreadable Media

Jan van Dijk wees me afgelopen week op Spreadable Media van Henry Jenkins, Sam Ford en Joshua Green. Spreadable Media. Creating Value and Meaning in a Networked Culture is een diepteanalyse op hoe media zich online verspreiden en gaat in tegen gangbare gedachten over bijvoorbeeld memes en virals.

Kapitaal in de 21e eeuw

Het boek van dit jaar is wat mij betreft Kapitaal in de 21e eeuw van Thomas Piketty. Een van de grootste problemen van de economie is de opeenhoping van kapitaal. Dat hangt nauw samen met problemen van ongelijkheid, van concentratie van welvaart en van economische groei. Bevredigende oplossingen voor die problemen waren tot nu toe moeilijk te vinden. Theorieën te over, maar relevant historisch onderzoek is niet voorhanden. In Kapitaal in de 21e eeuw analyseert Piketty een groot aantal gegevens uit twintig landen over de laatste twee eeuwen. Piketty kreeg internationale bekendheid toen zijn Le Capital au XXIe siècle in 2013 uitkwam en in 2014 in het Engels vertaald werd als Capital in the Twenty-First Century. De Nederlandse vertaling komt dit najaar, maar volgens Martijn Kriens is de Engelstalige vertaling ondanks de omvang prima te lezen!

En verder

Ook dit jaar waren er weer tal van boeken die ook meer dan de moeite waard zijn zoals Calimeromarketing 3.0 van Karen Romme, Society 3.0 (update) van Ronald van den Hoff, Het Social Media Modellenboek van Bart van der Kooi en natuurlijk niet te vergeten ons eigen Marketingfacts Jaarboek.

Bovenstaande is mijn persoonlijke selectie, maar ik ben uiteraard ook benieuwd naar jullie suggesties. Welke boeken moet ik deze zomer absoluut lezen?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie

38 Reacties

  Richard Kok

  Tot nu toe geselecteerd (maar kan de komende twee weken nog het een en ander bijkomen, zeker wanneer ik hier geinspireerd word):

  We Quit Mail van Kim Spinder

  Kieft van Michel van Egmond

  The Thank You Economy van Gary Vaynerchuk

  De Wereld in 2100 door George Friedman


  30 juni 2014 om 12:45
  media

  @Richard mooie lijst, dank!

  @Jeroen: dank, ook een mooie lijst waarbij ik het boek van Herman Toch inmiddels heb gelezen:

  Transformeren om te overleven – Herman Toch

  Z.E.R.O. – Joseph Jaffe & Maarten Albarda

  Brand Design – Ruud Boer

  How Brands Grow – Byron Sharp

  Designmanagement in essentie – Patrick van Thiel & Wil Michels


  30 juni 2014 om 14:31
  Bart van der Kooi

  De Big Data Revolutie van Viktor Mayer-Schönberger, voor wie die nog niet gelezen heeft. Realistische beschrijving van de richting die deze wereld opgaat, nu data steeds goedkoper en toegankelijker wordt. Leest lekker weg en geeft stof tot nadenken!


  30 juni 2014 om 14:41
  media

  @Bart dank voor deze aanvulling, gaat zeker mee in mijn lijst!


  30 juni 2014 om 14:44
  Jasper Landsaat

  De cirkel van Dave Eggers. Een spannend verhaal over het grootste internet bedrijf ter wereld.. Voor iedereen die in deze wereld werkt echt een goed verhaal! En ook beangstigend…


  30 juni 2014 om 15:20
  media

  @Jasper zeker een interessant verhaal, maar vond dit boek net als bijv. 1984 van George Orwell een beetje teveel doemdenken. Jij niet?


  30 juni 2014 om 15:55
  Marc Hendriks

  Managementboek van het jaar Zakendoen in de Nieuwe Economie van Marga Hoek. Verfrissende kijk op waardecreatie, duurzame businessmodellen, marketing!


  30 juni 2014 om 15:57
  media

  @Marc dank voor de suggestie, gaat direct mee op mijn lijstje!


  30 juni 2014 om 16:02
  media

  @Dennis dank voor de leestip (en recensie)!


  30 juni 2014 om 18:28
  jarnoduursma

  The Silent Intelligence – The Internet of Things van Daniel Obodovski

  Digital Disruption – James Mcquivey

  What’s the Future of Business – Brian Solis


  30 juni 2014 om 18:41
  Hielko

  @Marco

  Ik ben zelf net begonnen in Digital Adaptation van Paul Boag.

  Over de online DNA in de organisatie of juiste transitie naar online. Leuk vanuit organisatie veranderingsperspectief.


  30 juni 2014 om 18:51
  Boudewijn

  Omdat er zo enorm veel goede boeken zijn begin ik deze vakantie deels weer eens verder achterin de kast ipv bij bol.com. Ook is de thematiek wat meer ‘Great to good’ ipv ‘Good to great’.

  Firms of Endearment, Sisodia/Sheth/Wolfe

  The Lean startup, Eric Ries

  Rework, Jason Fried & David Heinemeier Hansson

  The Go Giver, Bob Burg & John David Mann


  30 juni 2014 om 21:13
  media

  @Jarno, @Hielo en @Boudewijn dank voor de aanvullingen!

  Inmiddels Zakendoen in de Nieuwe Economie van Marga Hoek en Big Data Revolutie van Viktor Mayer-Schönberger aangeschaft en toegevoegd aan mijn lijst voor deze zomer!


  1 juli 2014 om 05:34
  Simon Vink

  Catching Fire How Cooking Made Us Human van Richard Wrangham Fascinerende en onderbouwde theorie over hoe het koken van voedsel onze menselijke evolutie vorm heeft gegeven. Af en toe beetje speculatief, maar dat kan niet anders.


  1 juli 2014 om 06:39
  Dick Kortekaas

  Mijn tips:

  Stiekeme signalen van Leonard Mlodinow

  We worden steeds slimmer van Clive Thompson

  En nog twee wat oudere boeken die de moeite van het lezen of herlezen meer dan waard zijn:

  Ons feilbare denken van Daniel Kahneman

  De kracht van je intuitie van Gerd Gigerenzer.


  1 juli 2014 om 07:41
  Rutger van Waveren

  Alleen maar romans en essays:

  – De Kaart en het Gebied (Michel Houellebecq)

  – Arguably (Christopher Hitchens)

  – Lexicon (Max Barry)


  1 juli 2014 om 10:09
  Wilbur Gans

  Zojuist besteld; Omnichannel in Retail – het antwoord op e-commerce van Gino van Ossel en de Marketingbijbel van het MF-team 🙂


  2 juli 2014 om 06:56
  daniel@clickvalue.nl

  Mooie lijsten staan al hierboven. Daar zitten al een paar nieuwe tussen die ik zeker meeneem op vakantie.

  Nog een paar aanraders:

  Lean analytics van Alistair Croll en Ben Yoskovitz: legt de brug tussen data en groei. Goede next step voor web analisten.

  BITSing van Frans de Groot: een mooi Growth Hacking boek zonder dat ze het zo noemen. De scope betreft het gehele marketingproces.


  3 juli 2014 om 10:46
  Ilse

  In het lijstje van MerkWaardige vakantieboeken hoort natuurlijk ook het boek ‘Ben jij wel MerkWaardig genoeg?’ van Kasper Klaarenbeek thuis! En dat zeg ik niet alleen omdat het boek is geschreven door m’n vader.

  Dit boek is in april uitgekomen en online te bestellen via o.a. Managementboek. Het is een inspirerend doe-boek, waarmee je meer uit jezelf en je talenten kunt halen. Het boek bevat herkenbare voorbeelden, duidelijke uitleg en praktische opdrachten. Ik ben MerkWaardiger geworden, dus dit boek kan ik zeker aanraden om te lezen tijdens je vakantie!


  9 juli 2014 om 20:49
  punkey

  Kun je na de vakantie uittreksels van de boeken posten? Wat zijn de belangrijkste learnings? Scheelt ons weer leeswerk 😉


  10 juli 2014 om 08:23
  media

  Opnieuw dank voor alle aanvullende suggesties. Gaat me niet lukken om die ook allemaal te lezen deze zomer maar er zitten er zeker een paar tussen die meegaan op mijn lijst!

  @Frank ik wilde idd proberen om van een aantal boeken ook een korte samenvatting te maken. Nu maar hopen op een paar regenachtige dagen deze zomer 😉


  10 juli 2014 om 08:26
  Harm Jan Bosscher

  Ik heb in mijn weekje Portugal de volgende boeken gelezen:

  – The 7 Habits of Highly Effective People

  – The Richest Man in Babylon

  – Think and Grow Rich

  – Rich Dad Poor Dad

  Boeken die je vele (nieuwe) inzichten geven. Wat mij betreft een must-read voor iedereen ongeacht welke business.


  13 juli 2014 om 14:29
  Smithf93

  I don’t usually comment but I gotta admit thanks for the post on this great one cdkddaaedfaedaek


  25 juli 2014 om 22:14
  Smithd901

  Can you add a Blackberry template? This web page is tricky to read otherwise for those of us browsing with cell phones. Otherwise, in the event you can place a RSS link up, that would be good also. kggadaedgeaddgeb


  25 juli 2014 om 22:15
  Smithd644

  Mudbox is a software for 3D sculpting and painting which dffgkgfedkakccae


  25 juli 2014 om 22:16
  Smithk101

  Several of these games are worth some time and are actually fdedadegfefebgad


  13 augustus 2014 om 10:06
  Smithb782

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. thank you eefckbeedfkfageb


  1 oktober 2014 om 03:17
  Smithe949

  Say, you got a nice blog post. Really Cool. kcdcagadkdeagede


  1 oktober 2014 om 03:20
  Smithe890

  hello!,I like your writing so much! share we keep up a correspondence extra about your article on AOL? I require an expert on this space to resolve my problem. May be that is you! Looking ahead to look you. fecbdegcefeakgdb


  3 oktober 2014 om 05:41
  Smithd852

  Valuable information. Fortunate me I discovered your web site by chance, and I am surprised why this coincidence didn’t happened in advance! I bookmarked it. fdbfbaeafgcedkdg


  3 oktober 2014 om 05:41
  Smithe444

  It’ll also save a lot of cash and time for those on bgbefdafddfaefgg


  17 november 2014 om 03:00
  Smithf184

  It is really a nice and helpful piece of info. Im glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. gbdcdbedcceedecd


  17 november 2014 om 03:00
  Smithk982

  Really appreciate you sharing this post.Thanks Again. Really Great. fddedddbddedekff


  17 november 2014 om 03:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!